Austrumu zemienes gorilla

Austrumu zemienes gorillas zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Primāti
Ģimene
Hominidae
Ģints
Gorilla
Zinātniskais nosaukums
Gorilla Berengei Graueri

Austrumzemzemes Gorillas saglabāšanas statuss:

Apdraudēts

Goriljas austrumu zemienes atrašanās vieta:

Āfrika

Austrumu zemienes gorillas fakti

Galvenais laupījums
Lapas, sēklas, garšaugi
Dzīvotne
Tropu mežs un džungļi kalnu reģionos
Plēsoņa
Cilvēks, Leopards
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Sociālais
Mīļākais ēdiens
Lapas
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Mazāk nekā 5000 savvaļā!

Austrumzemzemes gorillas fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
25 jūdzes stundā
Mūžs
35 - 50 gadi
Svars
204kg - 227kg (450lbs - 500lbs)
Augstums
1,5 m - 1,8 m (5 pēdas - 6 pēdas)

'Lielākie primāti pasaulē.'



Viena no lielākajām pērtiķu pērtiķiem, Austrumu zemienes gorilla ir viena no divām Āfrikā dzīvojošām gorillu sugām. Viņi ir apdraudētas sugas , ar jaunākajām aplēsēm to skaits ir aptuveni 5000 savvaļā atstātu īpatņu. Šīs gorillas ir neaizsargātas pret malumedniecību, un tās kļūst par upuriem pilsoņu nemieru rezultātā viņu teritorijā.



Austrumu zemienes gorillas fakti

  • Austrumu zemienes gorillas irlielākie primāti pasaulē.
  • Viņi ir pazīstami arī kāGreja gorillapēc zinātnieka, kurš tos atklāja.
  • Tie ir vieni nointeliģentākās primātu sugas.
  • Viņi irotra apdraudētākā pasugano gorillas.
  • Austrumu zemienes gorillu grupu sauc par karaspēku, un tās vada aliels pieaudzis vīrietis, kas pazīstams kā sudraba muguras gorilla.

Austrumzemzemes gorillas zinātniskais nosaukums

Austrumu zemienes gorillas ir pazīstamas arī kā Grauer's gorilla pēc austriešu zinātnieka Rūdolfa Grauera, kurš tās atklāja 1900. gadu sākumā. Grauers ir šīs pasugas zinātniskā nosaukuma otrā puse,Gorilla Berengei Graueri, nāk no.Berengeinozīmē Kivu augstienes, tāpēc to zinātniskais nosaukums nozīmē “Grauer’s gorilla of the Kivu highlands”. Viņi atrodas patvērumāChordataun tiek uzskatīti arī par primātiem. Tiek izsaukti Chordata ģimenes locekļiakordi, un šajā patvērumā ietilpst visi mugurkaulnieki.

Gorillas austrumu zemienes izskats

Šīs gorillas ir masīvas, jo tās ir lielākās primātu sugas uz zemes. Tēviņi parasti ir lielāki nekā sievietes, un sugas pulksteņi ir aptuveni 450-500 mārciņas. Tas nozīmē, ka austrumu zemienes gorillu svars ir nedaudz mazāks nekā tirdzniecības automāts. Šīs gorillas var būt 5-6 pēdas garas. Viņiem ir lielas galvas, salīdzinot ar pārējo ķermeni, kā arī spēcīgi žokļi un zobi. Tāpat kā citām gorillām, arī viņiem ir biezs tumšas kažokādas mētelis, izņemot viņu sejas un rokas. Viņi dod priekšroku staigāt apkārt ar dūrēm.



Papildu aizsardzībai un siltumam gorillām ir biezs dermas un epidermas slānis vai ādas iekšējais un ārējais slānis. Viņu ķermenī ir arī ievērojams tauku daudzums.

Austrumzemzemes gorillas uzvedība

Gorillas ir sabiedriski dzīvnieki, un Austrumu zemienes gorilla nav izņēmums. Gorillas tiek izplatītas ciešās ģimenes grupās, ko sauc par karaspēku vai bandām. Šīs karaspēks kopā ceļo, baro un audzina savus mazuļus. Karaspēku vada liels gorillas tēviņš, saukts par sudraba vāku. Tajos ir arī divas vai trīs gorillu mātītes un viņu mazuļi, un tajos var būt arī daži pakārtoti vīriešu gorillas. Lai gan karaspēks parasti ir mazs, pētnieki ir reģistrējuši pat 30 cilvēku grupas. Reti grupā ir divi sudraba līderi.

Gorillas lielāko daļu savu dienu pavada ēdot un, pretēji izplatītajam uzskatam, nav agresīvas vai teritoriālas radības. Kaut arī sudrabainajiem ir dominējošā līderpozīcija, kas ietver pārošanos ar sievietēm un modrību pret draudiem, viņi ir atbildīgi arī par praktiskiem lēmumiem. To skaitā ir izlemt, kur grupa baro, ceļo un guļ.



Šie pērtiķi parasti ir klusi, taču viņi spēj vokalizēt daudzos un dažādos veidos. Ir ierakstīti vairāk nekā 25 dažādi balsojumi. Austrumu zemienes gorillas sazinās, izmantojot kakliņus, rūcienus, rej, kliedz un smejas. Katram no tiem ir atšķirīga nozīme. Gorillas ir viena no inteliģentākajām primātu sugām - tām pat var iemācīt zīmju valodu, un ir zināms, ka tās izmanto rīkus, lai labāk piekļūtu pārtikai.

Gorillas biotops Austrumu zemienē

Šī gorillu suga dzīvo demokrātu austrumu reģionā Kongo Republika (KDR). Viņi plaukst tropisko zemienēs un lietus meži . To diapazons pēdējās desmitgadēs ir krasi samazinājies. Gorillu izplatība ir arī daudz retāka biotopa sadrumstalotības dēļ. Viņi mēdza apdzīvot apmēram 8 100 kvadrātjūdzes, kas bija Masačūsetsas štata lielums. Tagad viņi apdzīvo apmēram 4600 kvadrātjūdzes. Daudzi nacionālie parki aptver austrumu zemienes gorillu dzīvotnes, piemēram, Kahuzi-Biega nacionālais parks un Maiko nacionālais parks . Ir arī daži savvaļas dzīvnieku rezervāti, kas paredzēti gorillu biotopu saglabāšanai.

Austrumu zemienes gorillas diēta

Austrumu zemienes gorillas ir visēdāji, kas bauda gan augu, gan kukaiņu uzturu. Viņi galvenokārt ēd augļus, bet patērē arī ogas, lapas un riekstus. Kas attiecas uz kukaiņiem, Austrumu zemienes gorilla dod priekšroku termīti un skudras . Reizēm šīs gorillas iet pēc mazajiem grauzējiem vai ķirzakas . Ir zināms, ka viņi, meklējot pārtiku, veic lielus attālumus.

Viņu spēcīgie žokļi ļauj viņiem ēst šķiedru un izturīgu veģetāciju. Viņi arī reti dzer ūdeni tieši, jo lielākā daļa patērētā ūdens nāk no augiem, kurus viņi ēd. Pieaugušajiem gorillām dienā jāēd apmēram 18 kg pārtikas jeb aptuveni 40 mārciņas.

Austrumzemzemes gorillas plēsēji un draudi

Pilnībā izaugusi pieauguša gorilla saskaras ar dažiem plēsēju draudiem. Tikai lielāki dzīvnieki, piemēram, leopardi un krokodili , rada draudus pieaugušām Austrumu zemienes gorillām.

Cilvēki neapšaubāmi ir lielākais drauds šim dzīvniekam. Dzīvotņu zudums kalnrūpniecības un pilsoņu nemieru dēļ KDR ir ietekmējis šo sugu. Viņi arī kļūst par malumedniecības upuriem pat nacionālajos parkos, kas domāti viņu aizsardzībai. Nemiernieki un malumednieki iebrūk šajās teritorijās, lai medītu gorillas. Organizācijas, piemēram, Pasaules savvaļas dabas fonds, ir iesaistījušās, lai palīdzētu parkam atgūt kontroli pār zemi, taču ilgstoši pilsoņu nemieri šajā teritorijā apgrūtina saglabāšanu. Austrumu zemienes gorilla tiek uzskatīta par apdraudēta sugas saskaņā ar Starptautiskās Dabas aizsardzības savienības Sarkano sarakstu.

Austrumu zemienes gorillas reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Kad viņi būs pietiekami veci, apmēram puse no visiem gorillu tēviņiem pametīs savu dzimšanas grupu, sasniedzot dzimumgatavību, aptuveni 15 līdz 20 gadu vecumā. Viņi ceļo kopā ar citiem gorillu tēviņiem vai dažreiz ceļo vieni, līdz izveido sieviešu harēmu. Tāpat kā citas gorillu sugas, arī sudraba austrumu zemienes gorillas tēviņš regulāri pārojas ar karaspēka mātītēm un ir vienīgais tēviņš, kam atļauts to darīt. Viņi izveido stipras saites ar sieviešu dzimuma pārstāvēm, tāpēc mātītēm ir mazāka iespēja aiziet. Sudrabainie tēviņi parasti visu mūžu uzturas vienā un tajā pašā sieviešu grupā, ja vien viņus neapdzen konkurējošs tēviņš. Cīņas starp gorillu tēviņiem par valdīšanu pār harēmu ir intensīvas un var beigties ar nāvi. Zemienes gorillas austrumu un rietumu šķirnes nevar pāroties.

Jaunās gorillas sauc par mazuļiem. Sievietēm grūsnības periods ir aptuveni 8,5 mēneši. Pirmos trīs dzīves gadus zīdaiņi gulēs vienā un tajā pašā ligzdā ar savu māti un turpinās uzturēties grupā līdz dzimumgatavībai. Sudraba vīriešu kārtas vīriešu dēli dažreiz var pārņemt grupu vēlāk viņu dzīvē. Sievietes bieži vien dzemdē tikai vienu mazuļu, un zīdaiņu mirstība jauno gorillu vidū ir ļoti augsta. Zīdaiņi var paši rāpot, kad viņi sasniedz 9 nedēļu vecumu, un staigāt, kad viņiem ir 35 nedēļas.

Savvaļā austrumu zemienes gorillas var sasniegt 30-40 gadu vecumu. Nebrīvē gorillas var dzīvot līdz 60 gadu vecumam.

Austrumzemzemes gorillas populācija

Pēdējo 30 gadu laikā Austrumu zemienes gorillu populācija ir samazinājusies par vairāk nekā 50%. Tiek lēsts, ka savvaļā paliek tikai aptuveni 5000 īpatņu. Precīzu iedzīvotāju skaitu ir grūti sasniegt KDR notiekošā pilsoņu kara dēļ.

Austrumu zemienes gorillas zooloģiskajā dārzā

Lielākā daļa zooloģiskajos dārzos sastopamo gorillu ir rietumu zemienes gorillas, kas nav tik apdraudētas kā austrumu māsīcas. Daži zooloģiskie dārzi, piemēram, Sandjego zooloģiskais dārzs , ir saglabāšanas programmas Āfrikas centrālajā daļā, kas palīdz aizsargāt visas gorillas sugas. Sandjego zooloģiskajā dārzā darbojas arī mobilo tālruņu pārstrādes programma, kas satur metālus, kurus iegūst austrumu zemienes gorillas teritorijā. Šī programma palīdz novērst jaunu metālu ieguvi, kas samazina biotopu zudumu un sugu medības.

Nebrīvē ir tikai divas austrumu zemienes gorillas, kuras abas ir sievietes. Viņi dzīvo pie Antverpenes zooloģiskais dārzs Beļģijā un tiek nosaukti par Viktoriju un Amahoro.

Skatīt visus 22 dzīvnieki, kas sākas ar E

Interesanti Raksti