Austrumu gorilla

Austrumu gorillas zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Primāti
Ģimene
Hominidae
Ģints
Gorilla
Zinātniskais nosaukums
Gorilla berengei

Austrumu gorillas saglabāšanas statuss:

Kritiski apdraudēta

Austrumu Gorilla Atrašanās vieta:

Āfrika

Austrumu gorillas fakti

Galvenais laupījums
Lapas, sēklas, garšaugi
Dzīvotne
Tropu mežs un džungļi kalnu reģionos
Plēsoņa
Cilvēks, Leopards
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Sociālais
Mīļākais ēdiens
Lapas
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Lielākais primāts pasaulē!

Austrumu gorillas fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
25 jūdzes stundā
Mūžs
35 - 50 gadi
Svars
204kg - 227kg (450lbs - 500lbs)
Augstums
1,5 m - 1,8 m (5 pēdas - 6 pēdas)

'Austrumu gorilla ir pazīstama kā lielākais dzīvais primāts'



Austrumu gorilla pieder gorilla ģintij. Tas ir viens no lielajiem pērtiķiem un ir ļoti cieši saistīts ar cilvēkiem. Bieži tiek novērots, ka austrumu gorillai, kas visbiežāk sastopama džungļos kalnu virsotnēs, ir vairākas iezīmes, kas tai atviegloja izdzīvošanu savvaļā.



Austrumu gorilla, kas saucas zinātniskais nosaukums Gorilla beringei, ir daudz tuvāk cilvēkiem nekā sākotnēji domāja, un var veikt vairākus uzdevumus, piemēram, augļu mizošanu ar rokām - līdzīgi kā cilvēkiem. Austrumu gorillai pašlaik ir divas pasugas - austrumu kalnu gorilla un austrumu zemienes gorilla, kas ir pazīstama arī kā Grauer’s gorilla.

Neticami Austrumu gorillas fakti!

  • Vīriešu austrumu gorillas, kas ir vecākas par 12 gadiem, izmaina kažokādas krāsu - it īpaši uz muguras -, kas mainās no melnas uz pelēku, tādējādi piešķirot viņiem nosaukumu “sudraba muguras”.
  • Līdzīgi kā cilvēkiem, austrumu gorillām ir pieci pirksti katrā rokā un pieci pirksti katrā kājā.
  • Viņu deguna nospiedumus var izmantot, lai identificētu katru austrumu gorillu, līdzīgi kā cilvēku pirkstu nospiedumos. Tas ir unikāls, un divi no viņiem nekad nevar būt vienādi.
  • Austrumu gorillām ir 32 zobi un salīdzinoši mazas ausis.
  • Austrumu gorillas ir ļoti inteliģentas un ar dažādiem saziņas veidiem. Viņi izmanto apmēram 25 dažādus trokšņus, lai sazinātos savā starpā.

Austrumu gorillas zinātniskais nosaukums

Šīs radības, kas parasti pazīstamas kā austrumu gorillas, pieder attiecīgi lielo pērtiķu un zīdītāju ģimenei un klasei, tās sauc par zinātnisko nosaukumu Gorilla beringei un pieder gorilla ģintij.



Vārds “gorilla” ir atvasināts no Hanno vēstures, kurš bija navigators un pētnieks un devās ekskursijā uz Rietumāfrikas piekrasti. Ekskursijas dalībnieki sastapās ar cilvēkiem, kurus vēlāk dēvēja par “gorillām”.
Lai arī nav skaidrs, vai ekspedīcijas dalībnieki saskārās ar gorillām, pētījums par paraugu sasaucās ar aprakstu par to, kā Hanno viņus raksturoja, tādējādi dodot viņiem vārdu.

Austrumu gorillu ģimeņu vīriešu dzimuma pārstāvji - kurus bieži dēvē par “sudrabmuguriem”, jo viņi vecumā, kad kažokāda uz muguras gadu gaitā mainās no melnas uz pelēku, dod viņiem vārdu.

Austrumu gorillai ir divas zināmas pasugas - austrumu kalnu gorilla un austrumu zemienes gorilla.



Austrumu gorillas izskats un uzvedība

Kā zināms, austrumu gorillām ir spēcīgi, izturīgi ķermeņi, kas pārklāti ar melnas krāsas kažokādu. Viņiem ir plašas lādes un garas rokas. Tomēr krūšu rajons, līdzīgi kā šo gorillu seja, rokas un zoles, ir daudz mazāk matains nekā pārējais ķermenis.

Tēviņiem novecojot, kažokāda mugurpusē sāk mainīties no melnas uz pelēku. Kalnu gorillu pasugām tomēr ir zilgani sabojāta kažokāda, kas parasti ir īsāka par austrumu gorillām.

Austrumu gorillu tēviņu vidējais augstums ir aptuveni 1,7 metri (kas ir aptuveni vienāds ar vidējo cilvēku). Tomēr dažos gadījumos tie var iet arī līdz 1,9 metriem. Tikmēr austrumu gorillu mātītes parasti ir tikai 1,5 metrus garas.

Svara ziņā austrumu gorillu tēviņi parasti šūpojas starp 300–440 mārciņām, savukārt mātītes parasti ir aptuveni 195–220 mārciņas.

Austrumu gorillas dzīvo grupās, un viņu sociālā mijiedarbība ir balstīta uz grupu, kurā viņi ir. Grupu parasti vada sudrabainais tēviņš kopā ar mātītēm un viņu pēcnācējiem. Grupas bieži ir savstarpēji saistītas, katrā no 35 līdz 50 locekļiem.

Ir zināms, ka šīs gorillas apmēram 40% no savas dienas pavada atpūtai, bet pārējie 30% veic ar pārtiku saistītas aktivitātes. Atlikušo dienu parasti pavada klīstot apkārt. Ir zināms, ka viņi atpūšas un guļ savās ligzdās, kas uzceltas uz kokiem vai dažreiz arī uz zemes.

Lielākā daļa austrumu gorillu ir mierīgas. Tomēr daži vīrieši ir agresīvi, lai apliecinātu savu dominanci.

Sudraba aizmugure tēviņš no austrumu gorillas lietus mežā.

Austrumu gorillas biotops

Austrumu gorillas var atrast dažādos reģionos. To atrašanās vieta bieži ir atkarīga no pasugas. Abas pasugas ir atrodamas dažādās jomās - sākot no Ugandas, Ruandas un Kongo Demokrātiskās Republikas.

Austrumu zemienes gorilla jeb Grauer’s gorilla bieži sastopama Kongo Demokrātiskās Republikas austrumu daļā. Tikmēr austrumu kalnu gorilla tiek sadalīta grupās, kas tiek sadalītas pa reģioniem.

Daži no viņiem dzīvo Virungas kalnos aptuveni 1500 līdz 400 metru augstumā virs jūras līmeņa, bet pārējie bieži var atrasties Bwindi nacionālajā parkā Ugandā, kur parasti dzīvo stāvos kalnos - starp 1100 līdz 2400 metru augstumu. Dažas citas vietas, kurās dzīvo austrumu zemienes gorillas, ietver teritorijas starp Tanganjikas un Edvarda ezeriem un Lualabas upi.

Tā kā liela daļa Austrumu gorillu dzīves ir saistīta ar skriešanu vai kāpšanu, viņu iespaidīgie muskuļi dod viņiem spēku gar ķermeņa augšdaļu un uz leju. Ar pirkstiem un īkšķiem, piemēram, cilvēkiem, viņi var viegli savākt pārtiku no augstām un zemām vietām.

Austrumu gorillas diēta

Avoti liecina, ka austrumu gorillas galvenokārt ir zālēdāji, kas barības vielas iegūst no dabiskās dzīvotnes veģetācijas. Uzturs var atšķirties no tā, kur viņi atrodas un cik lielā augstumā viņi dzīvo.

Gorillas, kas lielākoties atrodas Bwindi apgabalā, parasti ēd augļus. Pretējā gadījumā citās vietās austrumu gorillas var baroties arī ar ziediem, koku mizu un dažos gadījumos pat maziem bezmugurkaulniekiem. Viņu uzturā ietilpst arī meža ogas, sēnītes un koksne.

Austrumgoriljas plēsēji un draudi

Galvenie draudi, kas slēpjas austrumu gorillās, ir dzīvotņu deģenerācija, malumedniecība un vardarbība apgabalos, kuros viņi dzīvo. Ir novērots, ka daudzas no šīm gorillām ir gājušas bojā apšaudes dēļ viņu dzīvotnēs. Leopardi un nepāra krokodili tiek uzskatīts, ka tie ir galvenie austrumu gorillu plēsēji. Tikmēr veselības apdraudējums austrumu gorillām ir mikrofilarija, Sīma imūndeficīta vīruss un malārija.

The IUCN ir paziņojis, ka austrumu gorilla ir apdraudēta, un tiek teikts, ka šo pērtiķu populācija pastāvīgi samazinās. Austrumu kalnu gorillai ir lielāks izzušanas risks. Avoti liecina, ka šobrīd ir palikušas tikai 300 nobriedušas austrumu kalnu gorillas. Tikmēr tiek uzskatīts, ka kopējais austrumu gorillu skaits pasaulē ir mazāks par 5000.

Austrumu gorillas reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Austrumu gorillām ir daudzveidīga reprodukcijas sistēma, kas nozīmē, ka katras grupas dominējošais tēviņš pārojas ar visām klana mātītēm. Ir zināms, ka šīs gorillas pārojas visu gadu. Pēc ieņemšanas grūsnības periods austrumu gorillās parasti ilgst apmēram 8,5 mēnešus, pēc tam sieviete dzemdē vienu mazuli. Sievietes dzemdē tikai reizi trīs līdz četros gados ilgo grūtniecības periodu, kā arī vecāku procesa dēļ.

Uzreiz pēc piedzimšanas mazulis ir atkarīgs no vecākiem - it īpaši no mātes, kura to nēsā apkārt, līdz tas ir gatavs rāpot līdz apmēram deviņu nedēļu vecumam. Viņu atkarība ilgst pirmos četrus gadus, šajā laikā māte viņus baro kā galveno pārtikas avotu. Pat tad, kad zīdainim vairs nav vajadzīgs mātes piens, viņi katru dienu mācīsies un spēlēs, līdz varēs par sevi parūpēties.

Vairošanās var sākties jau 15 gadu vecumā, lai gan austrumu gorillas dzīves ilgums parasti ir no 35 līdz 40 gadiem. Nebrīvē šie primāti var dzīvot līdz 50 gadu vecumam.

Austrumu gorillas populācija

Pašlaik austrumu gorillas ir apdraudētas, un austrumu gorillu populācija pēdējos gados pastāvīgi samazinās. Deviņdesmitajos gados tika lēsts, ka šo gorillu populācija ir aptuveni 17 000. Tomēr nesenais ziņojums parādīja, ka populācija tagad ir samazinājusies līdz mazāk nekā 5000 un tuvu 4000 visā pasaulē.

Ir arī novērots, ka austrumu zemienes gorillas tagad dzīvo tikai 13 procentos apgabalu, kur agrāk atradās. Tomēr austrumu kalnu gorillai ir lielāks izzušanas risks.

Saglabāšanas centieni

Ir uzsākti vairāki projekti, lai saglabātu šo apdraudēto radību. Viens no šādiem projektiem ir Walikale Gorilla un mežu saglabāšanas projekts kas sākās 2001. gadā pēc tam, kad austrumu gorillu populācija sāka samazināties.
Viņi ir strādājuši, lai saglabātu dabisko dzīvotni gorillu uzplaukumam, lai biotopa deģenerācija nekļūtu par izplatītu to samazināšanās cēloni.

Citi projekti mudina uzsākt labāku kalnu gorillu tūrismu, lai varētu piesaistīt līdzekļus viņu aizsardzībai. Tomēr sabiedrībai jābūt piesardzīgai, ja viņš nav slims, atrodoties blakus dzīvniekam, jo ​​ir jāizvairās no jebkāda riska jau apdraudētajām sugām.

Austrumu gorilla zooloģiskajā dārzā

Ziņojumi liecina, ka Antverpenes zooloģiskais dārzs Beļģijā ir vienīgais zooloģiskais dārzs, kurā ir austrumu gorillas mātīte. Tomēr pašlaik nav zināms, ka austrumu kalnu gorillas tiek turētas zooloģiskajos dārzos Amerikas Savienotajās Valstīs.

Skatīt visus 22 dzīvnieki, kas sākas ar E

Interesanti Raksti