Asinis

Dugong zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Sirēnija
Ģimene
Dugongidae
Ģints
Asinis
Zinātniskais nosaukums
Asiņainās asinis

Dugong saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Dugong atrašanās vieta:

Okeāns

Dugong fakti

Galvenais laupījums
Jūras zāle. Aļģes, ziedi
Atšķirīga iezīme
Liels ķermeņa izmērs un dakšveida aste
Dzīvotne
Siltāki tropu ūdeņi un jūras zāles meži
Plēsoņa
Cilvēks, haizivis, krokodils
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Jūras zāle
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Cieši saistīts ar lamantīnu!

Dugong fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
Ādas tips
Āda
Maksimālais ātrums
13 jūdzes stundā
Mūžs
50 - 70 gadi
Svars
150kg - 400kg (330lbs - 880lbs)
Garums
2,7 m - 3 m (8,9 pēdas - 9,8 pēdas)

Dugongs ir viens no nedaudzajiem zālēdājiem jūras zīdītājiem, kas joprojām ir palicis pasaulē.



Šī suga ir pazīstams skats visiem iedzīvotājiem vai tūristiem, kuri apmeklē pasaules tropisko reģionu piekrastes ūdeņus. Tas pārvietojas pa ūdeni lēnā, nīkulīgā tempā un košļāj zāli okeāna dibena apakšā, lai izdzīvotu. Tā zālēdājs dzīvesveids un mērens temperaments ir nopelnījuši jūras govs vai jūras cūkas segvārdu. Lai gan dugongs vēl nav apdraudēts, tas var būt neaizsargāts pret cilvēka darbību un piekrastes attīstību.



5 neticami Dugong fakti

  • Tiek uzskatīts, ka dugongi un cieši saistītie lamantīni dažreiz daži Eiropas jūrnieki, kas ceļoja tālu no mājām, kļūdījās par leģendārajām grieķu mitoloģiskajām figūrām - sirēnām. Tas ir iemesls, kāpēc viņu pasūtījumam tika piešķirts nosaukums Sirenia. Iespējams, ka viņus kļūdaini uzskata arī par nārām.
  • Duguns tūkstošiem gadu ir bijusi nozīmīga dažu jūras kultūru sastāvdaļa. Malaizijā tika atklāta 5000 gadus veca alas glezna, kurā attēlots dugongs.
  • Dugongi ir kļuvuši par nozīmīgiem tūrisma objektiem. Viņu pasīvā un maigā daba ļauj peldētājiem tos cieši novērot savvaļā.
  • Ņemot vērā īpašās uztura prasības, dugongi gandrīz nekad netiek turēti nebrīvē cilvēkiem .
  • Dugongi drīkst dzemdēt tikai reizi trīs līdz septiņos gados.

Dugong zinātniskais nosaukums

Duguna zinātniskais nosaukums ir vienkāršiAsiņainas asinis. Šis nosaukums, iespējams, cēlies no vietējā Visayan sugas vārda, kuru vēlāk eiropieši uzņēma. Visajanu runā tagadējās mūsdienu Filipīnās. Dugongs ir viens no četriem Sirenia ordeņa dzīvajiem locekļiem - pārējie ir trīs sugas lamantīni - un vienīgais dzīvais Dugongidae dzimtas pārstāvis. Otro ģimenes locekli, Stellera jūras govi, pārmērīgas medības dēļ 18. gadsimtā dzina izmiršana. No fosilajiem datiem ir zināmas deviņpadsmit kopējās ģintis no ģimenes.

Neskatoties uz milzīgajām fiziskajām atšķirībām, jūras govs ir visciešāk saistīta ar mūsdienu ziloņiem. Abas grupas, iespējams, atšķīrās viena no otras vairāk nekā pirms 50 miljoniem gadu. Pirmie sirēnieši, iespējams, bija četrkājainie amfībijas zīdītāji, kas varēja viegli pārvietoties starp zemi un ūdeni. Tie, iespējams, bija apmēram a izmēra nīlzirgs , barojoties ar augu vielām, kas atrodamas seklos ūdeņos.

Dugong izskats un izturēšanās

Dugongi ir lieli, iegareni zīdītāji ar uz leju vērstu purnu un biezu brūnu vai pelēku ādu. Ķermeņa formas tehniskais termins ir fusiform. Tas nozīmē, ka viņu ķermeņi ir veidoti kā vārpsta, kas galos ir konusveida. Dugongi var izmērīt jebkur no 8 līdz 10 pēdām garumā un līdz 1100 mārciņām svara. Viņu milzīgais svars ir saistīts ar biezajiem tauku slāņiem, kas ap viņu ķermeņiem, lai tos ērti izolētu, kad ūdens kļūst auksts. Viņi tiek darbināti caur ūdeni, pārvietojot delfīniem līdzīgās plankumainās astes uz augšu un uz leju, savukārt lāpstiņveida priekšējās pleznas palīdz stūrēt un manevrēt. Viņiem trūkst gan aizmugurējo ekstremitāšu, gan muguras spuras.

Neskatoties uz ūdens dabu, dugongiem gandrīz visās īpašībās ir tādas pašas iezīmes kā citiem sauszemes zīdītājiem, ieskaitot skeleta struktūru un piena dziedzeru klātbūtni tieši zem spuras. Bez parastajām seksuālajām īpašībām ir maz atšķirību starp vīriešu un sieviešu dugongiem. Abiem dzimumiem ir gari ilkņi, kas izvirzīti no priekšzobu zobiem. Viņu ausis, kurām nav ārēja atloka, atrodas uz sāniem uz galvas.

Viena no dugongas lielākajām vājībām ir sliktā redze, taču to kompensē asā dzirde un ožas maņas. Galvenais saziņas līdzeklis ar citiem dugongiem ir čivināšana, svilpes un riešana. Šķiet, ka katrai skaņai ir noteikts mērķis nodot agresiju vai pieķeršanos citiem sugas pārstāvjiem. Viņiem ir arī sariņi visā ķermenī un ap seju, lai palīdzētu barībai ar pārtiku jūras gultnes apakšā.

Neskatoties uz spēcīgajiem jūras biotopu pielāgojumiem, dugongi zem ūdens var palikt tikai apmēram sešas minūtes vienlaikus, pirms viņiem ir jāatgriežas uz virsmas, lai elpotu. Viņi dažreiz elpos, pabāžot galvu virs ūdens, kamēr astes stāv uz jūras dibena. Niršanas laikā viņu nāsīs vārsti aizvērsies, lai novērstu ūdens iekļūšanu.

Dugongi tiek uzskatīti par sociāliem radījumiem, kas dod priekšroku citu sabiedrībai, un tomēr viņiem nav noteiktas sociālās grupas. Viņi bieži ceļo vieni vai divatā, bet vienlaikus pulcēsies arī milzīgos simtiem ganāmpulkos. Tā kā dzīvotne ilgstoši nevar atbalstīt lielas grupas, šie ganāmpulki ātri izveidosies un pēc tam izkliedēsies. Tās ir klejojošas radības, kuras, meklējot pārtiku un resursus, var veikt milzīgus attālumus ap savu dabisko dzīvotni. Tomēr daudzi citi dugongas uzvedības aspekti joprojām ir noslēpums.



Dugong (Dugong dugon) ar zivīm

Asiņainais biotops

Dugongs apdzīvo tuvējos Klusā okeāna un Indijas okeāna siltos piekrastes reģionus. Tās diapazons ir ļoti liels, bet arī sadrumstalots. Tas ietver Āfrikas austrumu piekrasti, Madagaskaru, Persijas līci, Indijas un Šrilankas krastus, kā arī Klusā okeāna reģionu ap Dienvidaustrumu Āziju un Austrāliju. Tiek arī uzskatīts, ka viņi kādreiz varētu būt apdzīvojuši Vidusjūru pirms daudziem tūkstošiem gadu.

Dugongi bieži sastopami līčos, mangrovēs, estuāros un citos seklos ūdeņos ap kontinentiem un salām. Viņi dod priekšroku ganībām ūdenī apmēram 30 pēdu dziļumā, bet, meklējot pārtiku, viņi īslaicīgi var nirt līdz vairāk nekā 120 pēdām. Dažas populācijas drošībai ir zināmas arī biežiem rifiem vai dziļākiem ūdeņiem, neskatoties uz pārtikas trūkumu šajās teritorijās.

Asiņaina diēta

Dugongi ir pielāgojuši zālēdāju dzīvesveidu, kas lielā mērā ir saistīts ar jūraszāļu patēriņu. Viņiem ir iespēja vai nu virspusēji baroties ar lapām, vai mēģināt izrakt visu augu pie saknes. Retāk viņi patērēs aļģes, ja jūras zāli nevar atrast. Dažas populācijas izmantos bezmugurkaulnieku, piemēram, vēžveidīgo, jūras strūklas , tārpi un medūzas , īpaši tie, kas slēpjas gar jūras zāli.

Dugongi peld pa ūdens dibenu, lai meklētu zāles ar sarotajiem purniem. Viņu muskuļotās lūpas palīdz vienlaikus iesūkt lielu daudzumu pārtikas. Viņu barošanās dēļ jūras gultnē faktiski paliek lielas vagas, kuras var redzēt no virsmas. Dugongi ir aktīvi barotāji gan dienas, gan nakts stundās. Lai izdzīvotu, viņiem katru dienu jālieto liels daudzums pārtikas.

Dugong plēsēji un draudi

Sakarā ar to paklausīgo raksturu un relatīvo aizsardzības trūkumu viens dugongs var padarīt vilinošu mērķi daudziem izsalkušiem plēsējiem. Viņu viena patiesā aizsardzība ir viņu milzīgais izmērs, kas ļauj viņiem atvairīt visas būtnes, izņemot lielākās radības, piemēram, haizivis, krokodili , un vaļi-slepkavas kas patrulē krastos. Jaunie teļi ir visneaizsargātākie pret plēsonību, jo pirmajos dzīves gados viņi ir gandrīz pilnīgi neaizsargāti. Daudzi dugongi arī lielā skaitā mirst no slimībām un parazītiem. Tas, iespējams, ir lielākais drauds viņu izdzīvošanai bez cilvēka darbības.

Cilvēki ir tradicionāli medījuši dugongus tūkstošiem gadu eļļas, ādas un gaļas vērtības dēļ. Dugongi bieži ir uzplaukuši, neskatoties uz šo cilvēku plēsonību. Bet līdz ar rūpniecisko medību pieaugumu 18. gadsimtā suga tika pakļauta arvien lielākam spiedienam. Tagad suga ir labāk aizsargāta no nevēlamu medību ar starptautiskiem likumiem, taču tā joprojām saskaras ar vairākiem citiem draudiem.

Biotopu zudums piekrastes attīstības un ūdens piesārņojuma dēļ ir pastāvīga problēma. Naftas noplūdes, ķīmiskās noteces un radiācija padara dažas piekrastes reģiona daļas neapdzīvojamas. Dugongi var arī sapīties tīklos vai iekļūt negadījumā ar jūras kuģiem. Zemūdens troksnis var traucēt dugongas dabisko uzvedību vai izraisīt satraukumu. Visbeidzot, klimata pārmaiņas var mainīt dzīvnieka dzīvotni līdz neatgriezeniskam postījumam.



Dugong reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Atšķirībā no daudzām citām sugām, dugongiem nav noteikts pārošanās laiks. Tā vietā viņi var pāroties visu gadu, kad vien ir izdevība. Pēc tam, kad dugongi sapulcējas kādā apgabalā, tēviņi iesaistās konkurences un agresīvās pārošanās izstādēs, lai piesaistītu mātītes. Pati pārošanās dažreiz var kļūt vardarbīga un atstāt pastāvīgas rētas uz sievietes ķermeņa.

Pēc pārošanās mātītei vajadzēs pilnu gadu, lai mazuļus nogādātu uz laiku. Garāku attīstības periodu dēļ viņa var dzemdēt tikai reizi trīs līdz septiņos gados. Dvīņi ir samērā reti. Jaunais dugongs ir dzimis zem ūdens, un viņam ātri jādodas uz virsmu, lai elpotu. Aptuveni 18 mēnešus bērns turpinās barot ar māti, dažkārt aizbraucot ar māti uz muguras. Jaunais teļš nodibinās ciešu saikni ar māti, kura uzņemas vienīgo atbildību par kopšanu un aprūpi. Viņa iemācīs teļam baroties ar zāli, sazināties un izdzīvot savvaļā. Teļš meklēs mierinājumu un aizsardzību mātes aizmugurē, kad apkārtnē atradīsies plēsējs.

Abiem dzimumiem ir diezgan liela mainība atkarībā no dzimumbrieduma vecuma. Dugongi var kļūt seksuāli aktīvi, tiklīdz ir sasnieguši sešu gadu vecumu, taču to var aizkavēt arī daudzus gadus, iespējams, tāpēc, ka apkārtnē trūkst pietiekami daudz pārtikas. Kad viņi būs sasnieguši dzimumgatavību, viņi pametīs māti un sāks meklēt partnerus. Dugongu dzīves ilgums savvaļā ir līdz 70 gadiem. Vecumu var novērtēt, skaitot augšanas slāņus dugonga ilkņos.

Asiņainā populācija

The Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība (IUCN) Sarkanajā sarakstā dugongs pašlaik ir norādīts kā neaizsargāti līdz izmiršanai. Neskatoties uz lielo juridisko aizsardzību, šķiet, ka visā pasaulē iedzīvotāju skaits samazinās. Īpašo uztura vajadzību un lēnā reprodukcijas laika dēļ dugongi var būt īpaši pakļauti populācijas izsīkšanai.

Lai saglabātu vai stiprinātu iedzīvotāju skaitu, vietējām tautām un valdībām būs jāaizsargā piekrastes dzīvotne, jāsamazina kuģu triecienu un tīkla saķeršanās gadījumi un jāīsteno ilgtspējīgāka medību prakse. Dugongu medības joprojām ir nozīmīga kultūras prakse dažām šī reģiona kultūrām. Tomēr daži Austrālijas štati ir izveidojuši aizsargātus parkus dugongiem, kuros neviens nevar medīt.

Skatīt visu 26 dzīvnieki, kas sākas ar D

Interesanti Raksti