Pīle

Pīļu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Anseriformes
Ģimene
Anatidae
Ģints
Pīle
Zinātniskais nosaukums
Anas Platyrhynchos

Pīles aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Pīles atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Centrālamerika
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Okeāns
Okeānija
Dienvidamerika

Pīļu fakti

Galvenais laupījums
Kukaiņi, vardes, augi, gliemenes
Atšķirīga iezīme
Garš, plats knābis un tīklotas kājas
Spārnu platums
60 cm - 80 cm (24 collas - 31 collas)
Dzīvotne
Upes, ezeri un mežu mitrāji
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Komplekts
Mīļākais ēdiens
Kukaiņi
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
5
Sauklis
Zobu rindā ir sīkas plāksnes!

Pīles fiziskās īpašības

Krāsa
  • Zaļš
  • Melns
  • Pelēks
  • Brūns
  • Balta
  • Dzeltens
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
88 jūdzes stundā
Mūžs
4 - 8 gadi
Svars
0,7 kg - 1,4 kg (1,5 mārciņas - 3 mārciņas)
Garums
30 cm - 50 cm (12 collas - 20 collas)

Pīles ir vidēja izmēra ūdensputni, kas saistīti ar citiem ūdens putniem, piemēram, gulbjiem un zosīm. Pīles no gulbjiem un zosīm atšķiras ar tendenci ienirt ūdenī, lai noķertu barību.



Pīles ir visēdāji dzīvnieki, kas barojas ar ūdens augiem, mazām zivīm, kukaiņiem un grubiem gan ūdenī, gan ārpus tā, kas nozīmē, ka pīles var viegli pielāgoties dažādiem apstākļiem. Tieši tāpēc, ka pīle spēj ēst tik daudzveidīgu barības daudzumu gan ūdenī, gan sausā zemē, pīles kļūst par vienu no visizplatītākajiem putniem pasaulē, jo tie sastopami visos kontinentos, acīmredzami izņemot Antarktīdu.



Pīles mutē ir rindas sīku šķīvīšu, kas sakārto zobus, lai palīdzētu filtrēt ūdeni no knābja, nezaudējot pārtiku. Pīles uzlabotā ūdens filtrēšanas sistēma ir līdzīga tai, kā zilais valis barojas okeānā.

Pretēji izplatītajam viedoklim, ne visas pīles tiešām dungo! Parasti ir zināms, ka pēkšņu skaņu patiesībā rada tikai lielākās daļas pīļu sugu mātītes. Visām pīlēm faktiski ir plašs zvanu klāsts, ko viņi izmanto, lai sazinātos savā starpā, ieskaitot svilpes un rūcienus!



Pīles ir īpaši neaizsargāti dzīvnieki, un tāpēc pīlēm ir daudz plēsēju visā pasaulē. Pīļu plēsēji ir no mazākiem dzīvniekiem, piemēram, lapsām, vilkiem un pat lielām zivīm, līdz lielākiem dzīvniekiem, ieskaitot krokodilus un cilvēkus.

Pīles visā pasaulē audzē gaļas un olu dēļ. Pīles tiek audzētas arī masā pēc spalvām (pazīstamas kā dūnas), ko visbiežāk izmanto gultas veļā, piemēram, segas un spilvenus. Tiek uzskatīts, ka vietējo pīļu populācija ir visaugstākā Āzijā, it īpaši Ķīnā, kur ir vislielākais pīļu tirgus pasaulē. Visā pasaulē tiek patērētas daudzas dažādas pīļu sugas, un pīles gaļa ir īpaši labvēlīga cilvēkiem bagātīgās garšas dēļ.

Pīles regulāri medī šāvēji, jo tiek uzskatīts, ka pīles ir viegls mērķis. Pīles mierīgais un klusais raksturs nozīmē, ka bieži vien ir nepieciešams ilgs laiks, lai reaģētu uz apkārtējo troksni.



Tāpat kā ar citiem komerciāli audzētiem putniem, piemēram, vistām, pīles bieži tiek intensīvi audzētas un pakļautas briesmīgiem apstākļiem. Pīļu gaļas un olu patērētājiem jāiegādājas tikai produkti, kas ir dabiski vai brīvā dabā turēti produkti, un viņiem jācenšas izvairīties no tādu gultas piederumu pirkšanas, kas ir izgatavoti no pīļu dūnām (spalvām).

Pīles ir labi pielāgojušās dzīvei uz ūdens, un kopā ar īpašo ūdens filtrēšanas sistēmu mutē pīlēm ir arī kājas ar siksnu, kas ļauj tām viegli pārvietoties pa ūdens virsmu. Pīles kājiņas ar pogām internetā arī atvieglo pīles staigāšanu slidenajos upes krastos.

Interesanti Raksti