Dormouse

Dormouse zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Rodentija
Ģimene
Gliridae
Zinātniskais nosaukums
Gliridae

Kopmītnes saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Kopmītnes atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Eirāzija
Eiropa

Kopmītnes fakti

Galvenais laupījums
Augļi, rieksti, kukaiņi
Atšķirīga iezīme
Garā aste un plānas, melnas ūsas
Dzīvotne
Blīvi meži un krūmu zeme
Plēsoņa
Pūces, čūskas, zebieksti
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
4
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Augļi
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Atrasts Eiropā, Āfrikā un Āzijā!

Dormouse fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
  • Zelts
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
8 jūdzes stundā
Mūžs
2 - 5 gadi
Svars
15g - 200kg (0,5oz - 7,1oz)
Garums
6 cm - 19 cm (2,4 collas - 7,5 collas)

'Kopmītne lielu daļu gada pavada izolēti ziemas guļas stāvoklī.'



Dzīvesveids pārziemošana ir kļuvusi par šīs būtnes vispazīstamāko īpašību. Faktiski visā pasaulē dzīvnieks praktiski ir miegainības un neuzmanības sinonīms. Bet ir arī pretēji. Pēc ziemas miega pārnākšanas guļamzāle ir aktīva un neticami atlētiska būtne. Šie ātruma un akrobātikas fiziskie pielāgojumi palīdz guļamzālei izvairīties no plēsējiem un atrast barību.



3 neticami kopmītnes fakti

  • Kopmītne tiek uzskatīta par eksotisku lolojumdzīvnieku, kas mājdzīvnieku tirdzniecībā ir nedaudz neparasts. Bet nav neiespējami to iegādāties.
  • Dormouse bija nepilngadīgs 1865. gada romāna varonisAlises piedzīvojumi Brīnumzemēautors: Luiss Kerols. “Mad Hatter’s” tējas ballītē tā guļ starp lielāko kņadu, reizēm pamodoties stāstīt stāstus. Šis varonis tika pieminēts arī 1967. gada dziesmā “White Rabbit”, kuru dziedāja rokgrupa Jefferson Airplane.
  • Ēdamā guļamzāle tika uzskatīta par delikatesi augstākajām šķirām daudzās senajās kultūrās, tostarp Gallijā (mūsdienās Francija ) un Roma - tātad arī nosaukuma izcelsme. Romieši guļamtelpu turēja lielās bedrēs un audzēja pārtikai. Tā kā lielākā taksonomiskās ģimenes pārstāvis, šī konkrētā suga dažās valstīs joprojām tiek uzskatīta par tradicionālu delikatesi Slovēnija un Horvātija .

Dormouse zinātniskais nosaukums

Piedzīvojums ir klasificēts kā grauzēju ģimene, kuru sauc par kādu no abiemGliridaevaiMyoxidae. Pašlaik visā Austrumu puslodē ir izplatītas gandrīz 30 šī dzīvnieka sugas, kas apdzīvo deviņas dažādas sugas ģenerēt . Vēl apmēram 30 izmirušas sugas ir zināmas no fosilā ieraksta.

Neskatoties uz ģimenes vārdu, kopmītne nav daļa no patiesības pele ciltsrakstam, bet tas drīzāk ir kā tāls brālēns vāvere grupa. Aptuveni 50 miljonu gadu laikā tā ir viena no vecākajām reģistrētajām grauzēju grupām, kas šobrīd ir zināma un dokumentēta.



Kopmītnes izskats

Šim radījumam ir noapaļotas ausis, bieza kažokāda un lielas melnas acis. Viena iezīme, kas to patiešām atšķir no īstās peles (izņemot tikai dažas sugas), ir lielās, kuplās, gandrīz vāverēm līdzīgās astes klātbūtne. Tās pareizā krāsa parasti ir kāds pelēks, brūns vai balts variants, dažreiz sajaukts ar tumšām svītrām vai sejas marķējumiem. Tam ir arī rozā krāsas āda, kas parādās ap degunu un pēdām.

Tāpat kā citi grauzēji, arī miega galvaskausa izkārtojums ir labi pielāgots graušanai un košļāšanai. Tas ir apvienots ar asiem un izliektiem nagiem rakšanai un barības meklēšanai. Tam ir četri cipari uz pēdām un pieci uz aizmugurējām kājām ar mīkstiem pirkstu spilventiņiem, kas īpaši pielāgoti kāpšanai.

Šī dzīvnieka ģimene ir ļoti atšķirīga. Mazākā suga ir japāņu guļamzāle ar 3 collu korpusu un 2 collu asti. Lielākā suga ir ēdamā guļamzāle ar 7,5 collu korpusu, 6 collu asti un svaru aptuveni 6 unces. Salīdzinājumam, tas ir gandrīz vāveres izmērs. Ļoti izplatītā lazdu kopmītne atrodas kaut kur pa vidu starp abām galējībām.



Kopmītnes uzvedība

Šis dzīvnieks visvairāk ir pazīstams ar savu episko spēju gulēt ilgu laiku. Sugām, kas dzīvo mērenā klimatā, siltajos mēnešos tā uzkrāj milzīgus tauku krājumus un pēc tam pārziemo visu rudeni un ziemu, laiku pa laikam pamodoties, lai apēstu ēdienu, ko glabājusi savās mājās. Šī uzvedība nav raksturīga tikai šai radībai, taču tās ziemas guļas ilgums ir patiešām auglīgs un ievērības cienīgs. Sugām, kas dzīvo karstākā, dienvidu klimatā, mēdz būt ilgs zemas aktivitātes periods, nevis pilnīga pārziemošana.

Neskatoties uz diezgan letarģisko izturēšanos, kopmītne patiesībā ir ātra un veikla radība, kurai ir lieliska spēja uzkāpt tādos šķēršļos kā koki un klintis, lai izvairītos no plēsējiem vai medītu pārtiku. Lielākajai daļai sugu ir pielāgojumi arborālajam dzīvesveidam, bet citas dzīvo gar zemi atklātās vietās un ekosistēmas . Kā nakts dzīvnieks tas galvenokārt iznāk naktī, lai medītu. Tās ievērojamā dzirdes izjūta ir galvenais līdzeklis, lai izskaidrotu pārtikas avotus un iespējamās briesmas.

Kopmītne ir mazliet vientuļnieks, taču tā pulcēsies kopā ar citiem savas sugas pārstāvjiem vairošanai un ģimenes audzēšanai. Tam ir arī tendence pārziemot ar vairākām citām guļamtelpām vienā un tajā pašā urbumā. Tam ir dažādi balsis, lai sazinātos ar citiem, tostarp svilpes, kliedzieni un čivināšana. Tas var sazināties arī ar ķermeņa valodu un smaržu.

Kopmītnes biotops

Kopmītne izveidos piemērotu ligzdu jebkurā labi aizsargātā vietā, ko tā var atrast: kokos, klintīs, urbumos, pamestās ligzdās un pat bišu stropos. Tā nav izvēlīga pret savām dzīves telpām. Tas var veidot ligzdu no sūnām, mizas, veģetācijas un visa cita, ko tā atrod. Puišu tēviņam ir dabiska teritorija, un tā to sīvi aizstāvēs no citu guļamtelpu uzbrukumiem. Arī sievietei ir teritorija, lai gan tas ir daudz mazāk agresīvs attiecībā uz to, kurš parādās. Puse izmanto sekrēcijas, lai atzīmētu savu teritoriju no nepiederošajiem.

Kopmītnei ir liels sadalījums pa visām pusēm Eiropa , Āzija , un Āfrika , stiepjas starp Spānija rietumos un Japāna austrumos, no Zviedrija ziemeļos līdz Subsahāras Āfrikai dienvidos. Dažas no visbiežāk sastopamajām sugām ir sastopamas visā Eiropas sirdī.

Ģimene apdzīvo iespaidīgu skaitu biotopu, tostarp lietus meži , lapu koku meži, tuksneši , savannas un krūmu zemes. Dzīvnieks dod priekšroku dzīvot upju krastu un akmeņainu atsegumu tuvumā un paslēpties no plēsējiem blīvā veģetācijā. Pilnīga pielāgošanās daudzveidīgajiem biotopiem padara kopmītni parastu visā austrumu puslodē (lai gan tā nekad neizstarojās uz rietumu puslodi). Kopmītne pat ir uzplaukusi tādu cilvēku klātbūtnē kā mājas, ēkas, dārzi un pat dažas lauksaimniecības teritorijas.

Dormouse iedzīvotāju skaits

Lai arī precīzs iedzīvotāju skaits nav zināms, kopmītnes kā ģimenes veselība ir samērā stabila, un tai ir ļoti maz būtisku draudu. Tomēr vairākas citas sugas, tostarp Baluchistānas meža kopmītne Austrālijā Pakistāna , peles astes kopmītne Turcija un Bulgārija , un dārzu kopmītnes, kas ir endēmiskas visā Eiropā, visi ir gandrīz apdraudēti vai pakļauti izmiršanai, samazinoties iedzīvotāju skaitam. Arī lazdu kopmītņu skaita iedzīvotāju skaits samazinās Apvienotā Karaliste . Lai stiprinātu iedzīvotāju skaitu, ir nepieciešama labāka mežu un blīvākas veģetācijas reģionu apsaimniekošana.

Dormouse diēta

Kopmītne ir visēdājs dzīvnieks. Tās uzturs galvenokārt sastāv no kukaiņi , augļi, rieksti, zieds un pat dažas mazas putnu olas. Ja dzīvnieks ir īpaši izsalcis, nav gluži reti gadījumi, kad guļamzāle ēd vienu pašu, it īpaši sāncensi. Tā kāpšanas un rakšanas spēja ļauj guļamtelpai atrast ēdienu neatkarīgi no tā, kur tā dzīvo. Daudzveidīgās aukslēju dēļ kopmītnes diēta mainīsies atkarībā no sugas un vietējās pārtikas izvēles.

Dzīvokļu plēsēji un draudi

Mazā izmēra un relatīvā aizsardzības trūkuma dēļ guļamzāle ir neaizsargāta pret daudziem dažādiem plēsējiem. Viens no izplatītākajiem draudiem ir lieli putni, piemēram, vanagi, pūces un piekūni , kas jebkurā laikā var nolaisties lejup no augšas un ātri nogalināt guļamzāli. Tas ir neaizsargāts arī pret plēsējiem zīdītājiem, tostarp lapsas , zebieksti , un retāk mežacūkas , kas var rakt tieši caurumos un urbumos, kuros, iespējams, mitinās guļamzāle.

Galvenais kopmītnes aizsardzības līdzeklis, protams, ir tā ātrums un veiklība. Spēcīgais kodums un asās svilpes skaņas kalpo kā pēdējā atbaidīšanas līnija stūrī esošajai kopmītnei. Radībai ir arī spēja atjaunot plēsēja noķerto un atrauto asti. Lai gan pavasarī un vasarā tas ir aktīvs, ziemas guļas laikā miegains ir diezgan neaizsargāts.

Tāpat kā citus grauzējus, cilvēki mēdz uzskatīt, ka dormouse ir kaitēklis un slimību nesējs. Daudzus no viņiem slazdos nogalina piesardzīgi cilvēki, cenšoties no tiem atbrīvoties. Kopmītnei ir arī meža biotopu iznīcināšanas risks, kas iznīcina lielu daļu tās dabisko mājvietu.

Kopmītnes reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Pēc iznākšanas no ziemas miega, kopmītne vairosies vienu vai divas reizes gadā ar dažādiem intervāliem. Parasti tas notiek pavasara un vasaras mēnešos, atkarībā no sugas. Par kopmītnes pārošanās uzvedību nav zināms pārāk daudz, taču tiek uzskatīts, ka radība ir poligināma, tas nozīmē, ka viens tēviņš pārojas ar vairākām mātītēm, bet mātītes pārojas tikai ar vienu tēviņu. Iemesls, kāpēc zinātnieki uzskata, ka vīrieši ir novērojuši cīņu savā starpā par potenciālajiem biedriem. Šī agresīvā uzvedība var liecināt par sīvu konkurenci par piekļuvi reproduktīvajām tiesībām, jo ​​tēviņi krāj sievietes.

Kad pāris kopējas, sievietes parasti guļ vienu vai divas reizes gadā līdz 10 pēcnācējiem vienā metienā. Jaunie mazuļi piedzimst pēc trim līdz četrām grūtniecības nedēļām, parasti ar aizvērtām acīm un bez matiem. Māte nodrošina gan uzturlīdzekļus, gan aizsardzību šajā pirmajā kritiskajā dzīves posmā, un lielu daļu ligzdas pati uzbūvēs. Vīrieši, iespējams, pamet neilgi pēc kopulācijas, lai meklētu vairāk biedru un nepiedalītos bērnu audzināšanas pienākumos.

Jaunā kopmītne attīstās salīdzinoši ātri pirms ziemas iestāšanās. Ir vajadzīgas apmēram trīs nedēļas, pirms jaunās peles pirmo reizi atver acis. Būs pagājušas četras līdz sešas nedēļas, pirms viņi būs pilnībā atradināti un gatavi pilnīgai neatkarībai. Kopmītne seksuāli nobriest apmēram pēc gada. Tipiskās dormouse sugas savvaļā dzīvo trīs līdz piecus gadus, lai gan nebrīvē tās ir ilgākas. Ir zināms, ka ēdamā guļamzāle dzīvo līdz 12 gadiem, iespējams, tāpēc, ka viņi vairāk koncentrējas uz izdzīvošanu nekā uz audzēšanu. Tomēr daudzi cilvēki kļūst par plēsēju dzīvnieku upuriem, pirms viņi var nomirt dabisku iemeslu dēļ.

Skatīt visu 26 dzīvnieki, kas sākas ar D

Interesanti Raksti