Darvina varde

Darvina vardes zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Abinieki
Pasūtījums
Anura
Ģimene
Rhinodermatidae
Ģints
Rhinoderma
Zinātniskais nosaukums
Rhinoderma Darwinii

Darvina vardes saglabāšanas statuss:

Neaizsargāta

Darvina varde:

Dienvidamerika

Darvina vardes fakti

Galvenais laupījums
Kukaiņi, tārpi, gliemeži
Atšķirīga iezīme
Mazs ķermeņa izmērs un lapveidīgs izskats
Dzīvotne
Buku koku meži un lauki
Plēsoņa
Grauzēji, čūskas, putni
Diēta
Plēsējs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Kukaiņi
Tips
Abinieks
Vidējais sajūga izmērs
30
Sauklis
Kamuflē sevi kā beigtu lapu!

Darvina vardes fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Tātad
  • Zaļš
Ādas tips
Caurlaidīgs
Maksimālais ātrums
5 jūdzes stundā
Mūžs
10 - 15 gadi
Svars
2g - 5g (0,07oz - 0,17oz)
Garums
2,5 cm - 3,5 cm (0,9 collas - 1,4 collas)

Unikālā gaļēdāja Darvina varde savā balss maisiņā nēsā kurkuļus līdz pat 70 dienām!

Darvina varde ir dzimtene Čīles un Argentīnas strautos un mežos. Šī mazā varžu suga savu nosaukumu ieguvusi pēc pētnieka Čārlza Darvina. Viņš atklāja vardi savas slavenās “Bīgla reisa” laikā no 1832. gada februāra līdz 1835. gada septembrim. Darvina varde spēj maskēties pati uz meža grīdas, pateicoties tā attīstībai, lai izskatās kā izžuvusi lapa.



5 Darvina vardes fakti

  • Tēviņu Darvina vardes balss maisiņā nēsājošos kurkuļus nēsā apmēram 50 līdz 70 dienas.
  • Darvina vardes ir plēsēji , ēd mazu kukaiņi , gliemeži , tārpi un zirnekļi.
  • Abi cilvēkiem un sēne ir vainojami vardes samazināšanās virzienā uz izmiršanu.
  • Šīs mazās vardes izaug tikai līdz 1,4 collas garas.
  • Neskatoties uz to, ka Darvina vardes ir mazas, tās pārvietojas ar ātrumu līdz piecām jūdzēm stundā.

Darvina vardes zinātniskais nosaukums

Šos Amphibia klases mazos abiniekus, kurus parasti sauc par Darvina vardēm, ir zinātniskais nosaukumsRhinoderma darwinii. Viņi pieder pie ģimenesRhinodermatidae.



Pastāv divas Darvina vardes sugas. Viena izcelsme ir Čīles ziemeļos, bet otra dzīvo Čīles dienvidos un Argentīnā. Diemžēl zinātnieki uzskata, ka Darvina ziemeļu varde ir izmirusi no nāvējoša sēnīšu uzliesmojuma. Bet paliek cerība, ka šīs ziemeļu sugas joprojām pastāv kaut kur Čīles ziemeļu mežos.

No viņu zinātniskā nosaukuma “rhinoderma” nozīmē degunradžu degunu. Bet parasto vārdu viņi iegūst no pētnieka, kurš atklāja un dokumentēja viņu eksistenci, Šarla R. Darvina.



Darvina vardes izskats un izturēšanās

Darvina vardes ķermeņa augšdaļa ir brūnā vai zaļā krāsā ar lielām plankumiem. Tās apakšējā puse parasti ir melna vai balta. Viņu ādā ir arī daudz kārpu.

Sīkā varde paļaujas uz savu krāsu un ādas struktūru, lai maskētos pati meža grīdā un straumēs, izskatoties kā žāvēta lapa. Katras vardes ķermeņa apdruka un krāsas cilvēkiem līdzīgi kā pirkstu nospiedumi. Divām vardēm nav precīzi vienāda rakstura izskata.

Vardes ķermenis ir noapaļots, bet tā galva ir veidota kā trīsstūris ar smailu purnu. Tās plānās kājas ļoti labi darbojas, lai lēkātu pa meža grīdu ar ātrumu līdz piecām jūdzēm stundā. Tikai tās aizmugurējām pēdām ir siksna starp pirkstiem, kas ir ideāli piemērota peldēšanai. Tas ļauj priekšējām kājām labāk satvert zemi.



Šī mazā varde pēc izmēra ir līdzīga šūšanas uzpirkstītei. Tas ir vidēji no 0,9 līdz 1,2 collas garš.

Darvina varde ir diennakts radība, kas nozīmē, ka tā guļ naktīs un pārsvarā ir aktīva dienas laikā. Kad plēsēji draud, varde spēlē beigta. Tas atrodas ļoti nekustīgi uz meža grīdas vai peld straumē. Tās krāsa un ādas modeļi padara to par mirušu lapu, lieliski sajaucot to ar meža atliekām.

Darvina vardes biotops

Darvina vardes dzīvo Čīles un Argentīnas klajumos un mežos. Vardes dod priekšroku dzīvošanai mežos, purvos un lēni braucošu strautu vai purvu malā. Bet viņi dzīvo augstumā līdz 3600 pēdām virs vidējā jūras līmeņa. Kopumā to dzīvotne ietver zālājus, mežu grīdu koksnainos gružus, sūnu laukumus, jaunus kokus, jaunus krūmus un citur vietējos mežos.

Darvina vardes ir vislabāk piemērotas vietām ar īsu veģetāciju, kas uztur augsni mitru un vēsākā temperatūrā. Tā kā to krāsa atbilst biotopiem, kuros viņi dzīvo, viņi atrod arī labākas vietas, kur paslēpties no plēsējiem.

Dienas laikā un guļot, Darvina vardes patveras zem apaļkokiem vai sūnām. Viņi arī labprāt sauļojas saulē, kad tuvumā nav plēsēju.

Darvina vardes diēta

Tāpat kā daudzi tā abinieki un varde brālēni, Darvina varde ir gaļas ēdāja. Lai notvertu savu laupījumu, gaļēdāji varde vienkārši klusi sēž un gaida garām braucošos kukaiņus, zirnekļus, gliemeži , un tārpi. Kad tuvojas laupījums, varde to ātri un klusi apslēpj ar savu garo, lipīgo mēli.

Darvina vardes plēsēji un draudi

Lielākie draudi Darvina vardēm ir sēnīte chytrid, kas izraisa infekcijas slimību, ko sauc par chidridiomycosis. Šī sēnīšu infekcija spēj nogalināt vairāk vardes, ātrāk nekā tās dabiskie plēsēji vai cilvēkiem . Zinātnieki nezina baktēriju izcelsmi, kas ir atbildīgas par šo sēnīšu infekciju. Bet tiek uzskatīts, ka tas ir iznīcinājis visu Čīles ziemeļu Darvina ziemeļu vardes sugu populāciju. Tas nozīmē, ka Čīles dienvidos un Argentīnā ir palikuši tikai Darvina vardes dienvidu iedzīvotāji.

Dienvidu Darvina vardes saskaras arī ar pastāvīgajiem dzīvnieku plēsēju draudiem. Tie ietver grauzējus, čūskas , un putni .

Kad plēsējs ir tuvu, Darvina varde izmanto savu krāsu, lai palīdzētu paslēpties no dzīvnieka. Ļoti mierīgi gulējot uz meža grīdas, varde saplūst ar apkārtni. Plēsēji redz tikai to, kas izskatās kā vēl viena mirusi lapa uz zemes. Vardes arī nokrīt vai ielec straumē un peld kā lapa pa upi.

Cilvēki, izmantojot urbanizāciju, apdraud Darvina vardes dzīvotni. Mežu izciršana un pilsētu ielaušanās no vardēm atņem biotopu cilvēku vajadzībām. Citi draudi ir klimata pārmaiņu rezultāts: mainīga temperatūra un paaugstināta saules UV iedarbība var nogalināt vardes.

Tiek uzskatīts, ka ziemeļu Darvina varde ir izmiris . Tās dienvidu māsīca Čīles dienvidos un Argentīnā ir neaizsargāti līdz izmiršanai. Viņu izmiršanas risks galvenokārt ir saistīts ar cilvēku izciršanu, klimata pārmaiņām un sēnīšu infekcijas draudiem.

Darvina varžu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Lai pavairotu, Darvina vardes tēviņi skaļi sauc naktī un visu dienu par sievietēm. Šis zvans ir ātrs “piiip” skaņu paraugs. Kad tēviņš atrod mātīti, ar kuru pāroties, viņš ved viņu uz patvērumu audzēšanai. Šī patversme parasti ir sūnains baļķis vai cits daļējs segums.

Darvina varde ir ļoti neparasta, kā tā rūpējas par saviem mazuļiem. Katrā pārošanās sezonā ideālā gadījumā sajūgā iegūst līdz 40 olām. Mātīte olu sajūgu noglabā lapu atliekās uz meža grīdas. Tēviņš apaugļo olšūnas, pēc tam paliek tuvumā, jo viņa darbs nav pabeigts. Sajūga tuvumā viņš gaida apmēram trīs nedēļas, līdz kāpuri spēs saviebties olās. Pēc tam viņš visas olšūnas liek kaklā balss maisiņā. Tur viņi pavada apmēram trīs dienas, pirms izšķiļas kurkuļos.

Kurkuļi vīriešu balss maisiņā paliek vēl 50 līdz 70 dienas. Šajā laikā tēva varde baro no šķidrumiem maisiņā. Kurkuļi baro arī olu dzeltenumu.

Pēc 50 līdz 70 dienām, kas pavadītas balss maisiņā, sīki sārņi pārvietojas tēva mutē. Pēc tam, šķiet, vīriešu varde izspļauj mazās vardes. Šis process parasti notiek pie straumes.

Darvina vardes savvaļā var nodzīvot no 10 līdz 15 gadiem.

Darvina varžu populācija

The Starptautiskā dabas aizsardzības savienība (IUCN) uzskaita Darvina vardes (Rhinoderma darwinii) to apdraudēto sugu sarkanajā sarakstā kā apdraudēta iedzīvotāju skaita dēļ samazinās.

Uzskaitītie saglabāšanas draudi ietver:

  • Pilsētu attīstība
  • Lauksaimniecība un mežu izciršana
  • Ugunsgrēks un ugunsgrēks
  • Invazīvas slimības
  • Piesārņojums
  • Vulkāni
  • Sausums

Skatīt visu 26 dzīvnieki, kas sākas ar D

Interesanti Raksti