Kuskuss

Kuska zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Marsupialia
Ģimene
Phalangeridae
Ģints
Falangers
Zinātniskais nosaukums
Phalanger Maculatus

Kuska saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Kuska Atrašanās vieta:

Āzija
Okeānija

Kuska fakti

Galvenais laupījums
Augļi, lapas, kukaiņi
Atšķirīga iezīme
Garā aste un spēcīgie pirksti
Dzīvotne
Tropu lietus meži un mangrovju audzes
Plēsoņa
Čūskas, cilvēki, lieli plēsīgi putni
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
2
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Augļi
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Ir gara, spēcīga aiztures aste!

Kuska fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
  • Krēms
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
15 jūdzes stundā
Mūžs
8 - 12 gadi
Svars
3kg - 6kg (6.5lbs - 13lbs)
Garums
15 cm - 60 cm (6 collas - 24 collas)

Kusks ir liels marsupial dzimtene Austrālijas ziemeļu mežā un lielajā tropiskajā Papua-Jaungvinejas salā. Cuscus ir possum pasuga, un cuscus ir lielākā no pasaules possum sugām.



Ir zināms, ka kubusa izmērs ir tikai no 15 cm līdz vairāk nekā 60 cm, lai gan vidējais izmērs ir apmēram 45 cm (18 collas). Kuskusam ir mazas ausis un lielas acis, kas palīdz kuskus nakts dzīvesveidā.



Cuscus ir arboreal zīdītājs un savu dzīvi pavada gandrīz tikai kokos. Kusks dienas laikā atpūšas kokos, guļ blīvā lapotnē un naktī pamostas, lai sāktu pārvietoties pa kokiem, meklējot pārtiku. Kuskuss ir visēdājs dzīvnieks, bet kuskuss galvenokārt ēd lapas un augļus, laiku pa laikam mielojoties ar maziem putniem un rāpuļiem.

Tiek uzskatīts, ka cuscus vairojas visu gadu, nevis stingra vairošanās sezona. Kuskusa mātei pēc pāris nedēļu ilgas grūtniecības iestājas 2 līdz 4 mazuļi. Tāpat kā ar visiem pārējiem zīdītājiem, arī sieviešu kuskusa vēderā ir maisiņš, kurā jaundzimušie kuskusa mazuļi ielīst un uzturas, līdz tie ir lielāki, mazāk neaizsargāti un spējīgi sākt sevi barot. Parasti tikai viens no cuscus zīdaiņiem izdzīvos un iznāks no maisiņa pēc 6 vai 7 mēnešiem.



Kuskusam ir gara un ļoti spēcīga astes aste, kuras galā ir kaila (bez kažokādas). Tas ļauj cuscus vieglāk satvert koka zarus, kad cuscus pārvietojas no koka uz koku un dienas laikā atpūšas. Kuskusam ir arī gari, asi nagi, kas palīdz kuskusam, kad tas pārvietojas kokos. Kuskusam ir bieza, vilnas kažokāda, kurai var būt dažādas krāsas, ieskaitot brūnu, iedegumu un baltu.

Kuskusa arborālā un nakts dzīvesveida dēļ kuskusa vidē ir maz dabisko plēsēju. Kuska galvenie plēsēji (bez cilvēkiem) ir lielas čūskas un plēsīgi putni, kuri mēdz plūkt mazāk aizsargātos, jaunos kuskusus. Cilvēks ir lielākais kuskusa plēsējs, jo pamatiedzīvotāji medī kuskusu gan pēc kuskusa gaļas, gan par biezo kuskusa kažokādu.

Kad cuscus pirmo reizi tika atklāts, zinātnieki uzskatīja, ka cuscus bija sava veida pērtiķi, pateicoties tam, kā cuscus pārvietojas pa kokiem un izmanto asti, lai satvertu zarus. Vēlāk tika atklāts, ka cuscus faktiski bija visciešāk saistīts ar possum.



Mūsdienās cuscus populācijas samazinās galvenokārt mežu izciršanas un tāpēc biotopa zaudēšanas dēļ, kurā atrodas cuscus. Arvien vairāk tiek nocirsti nomaļie meži, kur dzīvo kuskuss, kokus pārdodot mežizstrādes uzņēmumiem.

Kusks ir nenotverams un ļoti noslēpumains dzīvnieks, kuru savvaļā ir ārkārtīgi grūti pamanīt. Tiek teikts, ka tas ir viens no visvairāk atalgojošajiem apskates objektiem, ja pamanāt kuskusu tā dabiskajā vidē.

Skatīt visu 59 dzīvnieki, kas sākas ar C

Kā teikt Kusku ...
KatalāņuKrāsots kuskuss
ČehuKuskuss skvrnitý
VācuFaktiskais plankumainais kuskuss
AngļuParasts plankumainais Kuskuss
SpāņuSpilocuscus maculatus
FrančuSpilocuscus maculatus
UngāruPlankumainais kuskuss
HolandiešuPlankumainais kuskuss
PoļuPlankumainais kuskuss
PortugāļuSpilocuscus maculatus
SomuSmērēšanās
ĶīniešuPlankumainais Possum
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti