Celtnis

Celtņu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Gruiformes
Ģimene
Gruidae
Zinātniskais nosaukums
Gruidae

Celtņu aizsardzības statuss:

Netālu no draudiem

Celtņa atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Okeānija

Celtņa fakti

Galvenais laupījums
Kukaiņi. Zivis, graudi
Atšķirīga iezīme
Liels ķermeņa izmērs un garš knābis
Spārnu platums
1,8 m - 2,4 m (71 collas - 95 collas)
Dzīvotne
Mērenas mitrāji
Plēsoņa
Lapsa, Ērglis, Savvaļas kaķi
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Saime
Mīļākais ēdiens
Kukaiņi
Tips
Putns
Vidējais sajūga izmērs
4
Sauklis
Daudzas ir kritiski apdraudētas sugas!

Celtņa fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Tīkls
  • Zils
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
25 jūdzes stundā
Mūžs
15 - 30 gadi
Svars
3,7 kg - 10 kg (8,2 mārciņas - 22 mārciņas)
Garums
1–4,4 m (40–55 collas)

'Dzērves dejo, lai piesaistītu biedru!'



Celtņi ir garu putnu sugu kolekcija ar garām kājām. Pasaulē ir 15 dažādas šo putnu sugas, kurām parasti ir brūna, balta vai pelēka krāsa. Dažādas šo putnu sugas dzīvo visos kontinentos, izņemot Dienvidameriku un Antarktīdu, parasti vairojas ziemeļos un ziemai lido uz dienvidiem līdz siltākam klimatam. Amerikas lielākais putns ir garais celtnis, kas stāv piecas pēdas garš un izpleš spārnus līdz septiņām pēdām. Viņi ir pazīstami kā ļoti sabiedriski putni, kas izpilda sarežģītas dejas, lai piesaistītu dzīvesbiedrus.



5 celtņa fakti

  • Mūsdienās pasaulē ir 15 dzērvju sugas
  • Putni lido ar izstieptiem kakliem un kājām
  • Šie putni ir visēdāji
  • Šie ļoti sabiedriskie putni dzīvo ganāmpulkos
  • Viņu lidojums aizved viņus pat 26 000 pēdu augstumā no zemes

Celtņa zinātniskais nosaukums

Piecpadsmit dažādas šo putnu sugas dzīvo piecos kontinentos. Visi šie lieliskie putni pieder pie Aves klases, Gruiformes kārtas, Gruoidea superģimenes un Gruidae dzimtas. Nosaukums celtnis ir ģermāņu izcelsmes, vārdi Kran vācu valodā un kraan holandiešu valodā. Tajā pašā laikā vēsturē, 16. gadsimtā, pasaule caur vidusangļu valodu attīstījās kā celtnis. Šis vārds nozīmē „aizsmakusi raudāt”. Tagad šo vārdu lieto arī, lai raksturotu kādu, kas izstiepis kaklu vai ekstremitātes kā putns, piemēram, “Viņš izstiepa kaklu”.

Šo virvju pasugas un to siltās sezonas biotopi ietver:

  • Eirāzijas (parastā) celtnis Eirāzijas ziemeļos, Turcijā un Kaukāzā
  • Ziemeļamerikas, Kubas un Sibīrijas austrumu smilšu celtnis
  • Demoiselle Crane no Ziemeļrietumu Āfrikas, Ukrainas un Krievijas dienvidiem, Centrālās un Austrumāzijas
  • Dienvidāfrikas un Namībijas zilais celtnis
  • Wattled Crane no Etiopijas, Dienvidāfrikas un Dienvidāfrikas
  • Sibīrijas celtnis Sibīrijas rietumos un Sibīrijas ziemeļaustrumos
  • Ķīniešu ziemeļu austrumu un Krievijas dienvidaustrumu pacēlājs
  • Kanādas, Viskonsinas un Floridas dzērve
  • Melnais vainagotais celtnis Āfrikas rietumos un austrumos
  • Pelēkais vainagotais celtnis Āfrikas dienvidos un austrumos
  • Sarus Crane no Pakistānas, Indijas ziemeļos, Nepālā, Indoķīnā, Mjanmā, Austrālijas ziemeļos
  • Brolga, Austrālijas Austrālijas celtnis un Jaungvinejas ziemeļi
  • Mongolijas baltais Naped celtnis, Ķīnas ziemeļaustrumi, Krievijas tālie austrumi
  • Ķīnas ziemeļaustrumu, Krievijas dienvidaustrumu un Japānas sarkanais vainagotais japāņu celtnis
  • Melnā kakla celtnis Indijas ziemeļos, Ķīnas rietumos un Ķīnas centrālajā daļā

Celtņa izskats un izturēšanās

Šie putni ir pasaulē augstākie lidojošie putni, kuru izmērs svārstās no tikai 35 collas līdz 69 collas garš. Demoiselle - ir mazākais, un Sarus Crane ir garākais. Bet smagākais ir Japānas celtnis Sarkanais vainags, kas sver līdz 26 mārciņām, pirms ziemai lido uz dienvidiem vai vasarai uz ziemeļiem. Putniem visiem ir garas kājas, gari kakli, lieli spārni un racionalizēti ķermeņi. Spārnu garums ir atšķirīgs, un to spārniem ir noapaļots izskats. Tēviņi un mātītes izskatās vienādi, bet tēviņi ir nedaudz lielāki.

Spalvas un marķējumi atšķiras atkarībā no to dzīvotnes. Atvērto mitrāju putnu krāsa parasti ir vairāk balta nekā mežu vai mazu mitrāju sugām. Putniem, kas dzīvo mežā vai mazos mitrāju biotopos, ir vairāk pelēkas krāsas. Arī baltie putni parasti aug lielāki. Mazāki meža putni ar tumšāku krāsu ligzdošanas laikā var labāk iekļūt vidē. No šiem meža iemītniekiem Sandhill un parastie dzērves uz spalvām uzklāj dubļus, lai labāk paslēptos no plēsējiem.

Visiem šiem putnu veidiem, izņemot zilajiem un Demoiselle celtņiem, uz sejas ir kaila āda. Viņi izmanto šo ādu, lai sazinātos ar citiem putniem, paplašinot un atslābinot muskuļus. Šī darbība maina arī viņu sejas krāsu. Zilie, kratītie un Demoiselle celtņi var pārvietot spalvas uz galvas, lai arī signalizētu par savu ganāmpulku.

Šiem putniem ir īpašas rīkles iezīmes, kas palīdz arī sazināties. Dažiem ir īsāks vējš, kas tikai maigi nospiež kaulu krūtīs. Citiem ir garāka vēja caurule, kas dziļi iespiežas kaula krūtīs. Vēl citas dzērvju sugas ir sakausējušas vēja caurules un krūškurvja kaulus, kas dod lielāku spēku viņu zvaniem. Šajā pēdējā grupā zvani var veikt pat vairākas jūdzes.

Šie putnu zvani ietver lielu vārdu krājumu. Viņi sāk mācīties šos īpašos aicinājumus, kas darbojas kā cilvēku valoda, no brīža, kad tie izšķiļas. Viņu pirmie aicinājumi lūdz pārtiku no vecākiem un norāda, ka viņi ir apmierināti vai viņiem nepieciešama vecāku uzmanība. Viņi drīz uzzina trauksmes zvanus un zvanu signālus, ka gatavojas sākt lidojumu. Viņi atpazīst viens otru pēc zvaniem un pat veido duetus.

Vaislas sezonā šie putni kļūst ļoti teritoriāli un visu laiku uzturas savā teritorijā. Vaislas periodā daudzas šo putnu sugas veido lielus ganāmpulkus, socializējas, savstarpēji sazinās un barojas kopā. Putni, kas ēd galvenokārt augus, barojas baros, bet tie, kas ēd gaļu, barojas ģimenes grupās un atkal pievienojas ganāmpulkam atpūtai vai ceļošanai. Šiem putniem ir svarīgi turēties kopā grupās, lai viņi atpūstos drošībā, aizsargātu mazuļus un socializētos.



Celtņi Ueno zooloģiskajā dārzā, Taito-ku, Tokija, Japāna
Celtņi Ueno zooloģiskajā dārzā, Taito-ku, Tokija, Japāna

Dzērve Dzīvotne

Šie putni dzīvo visos kontinentos, izņemot Dienvidameriku un Antarktīdu. Visvairāk šo putnu, kas dzīvo vienā reģionā, šķirnes ir Āfrikā un Austrumāzijā. Āfrikā pīķa sezonā ir astoņas sugas, savukārt Austrumāzijā - sešas. Ar 15 dažādām sugām plašākā dzērvju ģimenē katram tipam ir savs vēlamais biotops.

Lielākajai daļai viņu izdzīvošanai nepieciešami mitrāji, kā arī plašas, atklātas teritorijas. Lielākā daļa ligzdo arī mitrāju seklumos, savukārt daži tur ligzdo, bet savus cāļus pārceļ uz zālāju zemēm dienas barošanai. Mitrājos nebaro tikai divu veidu Āfrikas vainagotie celtņi. Tā vietā viņi rosās kokos.

Ne visi šie putni migrē, mainoties gadalaikam. Daži ir mazkustīgi, kas nozīmē, ka viņi visu gadu uzturas vienā reģionā. No tiem, kas ziemai lido siltākos laika apstākļos, daudzi ceļo tūkstošiem jūdžu uz saviem vairošanās biotopiem.

Celtņu diēta

Šie putni ir visēdāji. Viņi var ēst gan dzīvniekus, gan augus. Vēlamie pārtikas produkti uz sauszemes ir sēklas, rieksti, zīles, lapas, ogas un augļi. Viņi ēd arī kukaiņus, putnus, mazos rāpuļus, mazos zīdītājus, gliemežus un tārpus. Dzīvojot mitrājos, viņi barojas ar saknēm, bumbuļiem, sakneņiem, gliemežiem, vardēm un mazām zivīm. Viņu uzturs ir ļoti pielāgojams atkarībā no atrašanās vietas, gada laika un pārtikas pieejamības. Tomēr putni ar īsāku knābi dod priekšroku sausai kalnu pārtikai, bet tie, kuru rēķini ir garāki - mitrāju barībai.

Putni, kas barojas mitrājos, rakt bumbuļus un sakneņus. Tas prasa viņiem ilgu laiku palikt vienā vietā, kamēr viņi raka un paplašina bedri, meklējot šos pārtikas produktus. Viņi arī nolaiž galvu un ļoti lēnām virzās uz priekšu, rēķiniem pārbaudot kukaiņus un mazus dzīvniekus.

Lai mazinātu konkurenci, divas sugas, kas dzīvo viena pie otras, pieņem savus biotopus. Tas novērš pieejamo pārtikas produktu pārmērīgu barošanu un nodrošina visiem piekļuvi uzturam. Piemēram, Ķīnā Sibīrijas celtņi barojas seklā ūdenī un dubļu plūdos, savukārt kaimiņos esošie White Naped celtņi barojas mitrāju malās. Tajā pašā laikā kapuces celtņi šajā pašā apgabalā barojas ar pļavām un lauksaimniecības laukiem, kopīgi izmantojot laukus ar parastajiem Eirāzijas celtņiem.

Celtņu plēsēji un draudi

Tā kā pieauguši putni ir tik lieli, daži plēsēji tos izaicina viņu dabiskajās dzīvotnēs. Bet daži plēsēji patiešām pastāv un ietver citus lielus plēsīgos putnus, piemēram, pūces un Ērgļi . Tie ietver arī lapsas un savvaļas kaķiem. Cāļi ir ļoti neaizsargāti pret šiem sauszemes plēsējiem.

Cilvēki pārņem viņu dzīvotni un apdraud šos putnus ar urbanizācijas palīdzību. Tas ietekmē iedzīvotāju skaitu, dzenot celtņus prom no to vairošanās, uzturēšanās, ligzdošanas un barošanās vietām.



Celtņu pavairošana, zīdaiņi un dzīves ilgums

Šie putni ir monogāmi. Tas nozīmē, ka viņiem ir dzīves biedrs. Viņi parasti atrod šo palīgu otrajā vai trešajā dzīves gadā. Bet viņi vairākus gadus veiksmīgi neizaudzē. Lai piesaistītu partneri, jaunie putni veic pārošanās deju. Viņi klapē spārnus, paklanās, lec un met mazus nūjas vai augus.

Pirmajos audzēšanas mēģinājumos viņi bieži neizdodas. Dažreiz šis neveiksmes periods noved pie putnu “šķiršanās”, lai atrastu jaunus partnerus. Kamēr viņi veiksmīgi vairojas, tēviņš un sieviete paliks kopā visu savu dzīvi.

Zinātnieki pētīja Sandhill celtņus Floridā. No šiem 22 pāriem septiņi pāri palika kopā 11 gadus. No 15, kas nepalika kopā, nedaudz vairāk nekā puse attiecību beidzās viena no putniem nāves dēļ. Apmēram 18 procenti putnu šķīra, un zinātnieki nespēja izsekot 29 procentus pāru.

Šie putni vairojas atbilstoši to sugu individuālajai vairošanās sezonai. Sezona ir atkarīga no vietējā klimata un apstākļiem. Migrējošie putni pavairojas tūlīt pēc ierašanās vasaras dzīvotnē no pavasara beigām līdz vasaras sākumam. Tropu apstākļos viņi parasti izvēlas vairoties mitrā vai musonu sezonā.

Olas izšķiļas apmēram mēnesi pēc dēšanas. Kad cāļi izšķiļas, viņu vecāki tos baro, līdz mazuļi var aizlidot prom no ligzdas. Parasti tas notiek pēc diviem mēnešiem. Jaunie putni var vairoties trīs līdz piecu gadu vecumā.

Savvaļas putni parasti dzīvo 20 līdz 30 gadus. Nebrīvē Sibīrijas celtnis dzīvoja 83 gadus.

Celtņu populācija

Tā kā šo putnu ir tik daudz veidu, populācija ir ļoti atšķirīga. Saglabāšanas statuss atkarīgs arī no atsevišķām sugām.

Saskaņā ar Starptautiskās Dabas aizsardzības savienības datiem zemāk ir redzams katra 15 celtņu veida aizsardzības stāvoklis šodien pasaulē:

  • Eirāzijas (parastā) celtņa populācija ir no 590 000 līdz 660 000 putnu, un tā ir iekļauta kā neapdraudēta.
  • Sandhill Crane ir 670 000 līdz 830 000 putnu populācija, un tā ir iekļauta kā neapdraudēta.
  • Demoiselle Crane ir 200 000 līdz 240 000 putnu populācija, un tā ir iekļauta kā neapdraudēta.
  • Zilā celtņa populācija ir no 25 000 līdz 30 000 putnu, un tā ir iekļauta sarakstā draudēja .
  • Wattled Crane ir 6500 līdz 8100 putnu populācija, un tā ir iekļauta kā draudēja .
  • Sibīrijas celtņa populācija ir no 3500 līdz 3800 putniem, un tā ir iekļauta sarakstā kritiski apdraudēta .
  • Kapota celtņa populācija ir no 11 550 līdz 11 650 putniem, un tā ir iekļauta kā draudēja.
  • Garā celtņa populācija ir no 300 līdz 310 putniem, un tā ir iekļauta kā apdraudēta .
  • Melnā vainaga celtņa populācija ir no 33 000 līdz 70 000 putnu, un tā ir iekļauta sarakstā draudēja.
  • Pelēkā vainaga celtņa populācija ir no 32 000 līdz 49 000 putnu, un tā ir iekļauta sarakstā apdraudēta .
  • Sarus Crane ir 24 300 līdz 26 800 putnu populācija, un tā ir iekļauta sarakstā draudēja .
  • Brolga, Austrālijas celtņa populācija ir no 35 000 līdz 100 000 putnu, un tā ir iekļauta kā neapdraudēta.
  • Baltā Naped celtņa populācija ir no 5500 līdz 6500 putniem, un tā ir iekļauta kā draudēja .
  • Sarkanā vainaga japāņu celtņa populācija ir 2510 līdz 2600 putnu, un tas ir iekļauts kā apdraudēta .
  • Melnā kakla celtņa populācija ir no 10 000 līdz 11 000 putnu, un tā ir iekļauta kā draudēja .
Skatīt visu 59 dzīvnieki, kas sākas ar C

Interesanti Raksti