Puma

Pumas zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Felidae
Ģints
Puma
Zinātniskais nosaukums
felis concolor

Cougar Conservation Status:

Vismazāk rūpes

Cougar atrašanās vieta:

Ziemeļamerika

Puma fakti

Galvenais laupījums
Brieži, aļņi, bebri
Atšķirīga iezīme
Spēcīgi apakšdelmi un ķepas, kā arī muskuļains žoklis
Dzīvotne
Mežu un kalnu reģioni
Plēsoņa
Cilvēks, Grizlijs Lācis
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
3
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Brieži
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Lielākais kaķis Ziemeļamerikā

Kumas fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
30 jūdzes stundā
Mūžs
10 - 20 gadi
Svars
29kg - 90kg (64lbs - 198lbs)
Garums
1,5 m - 2,75 m (5 pēdas - 9 pēdas)

“Liels kaķis bez rēcieniem”



Puma kā Ziemeļamerikas otrais lielākais kaķis ir iebiedējoša radība, ar kuru jāsaskaras. Puma nespēj rēkt, jo tai nav vajadzīgās balsenes, lai to izdarītu. Tā vietā lielais kaķis murrā, rūc, svilpo un kliedz, kā arī svilpo un čivina. Kugarus sauc arī par pumām, pantērām un kalnu lauvām. Kaķiem ir apaļas galvas, smailas ausis un slaids ķermenis.



Dzīvnieku galvenie fakti

• Kumari ir pārāki mednieki

• Kaķenes ir sastopamas daudzviet pasaulē



• Cougars pusdieno ar tādiem dzīvniekiem kā brieži, jenoti un pat krokodili

• Tāpat kā lielākā daļa kaķu, arī pumas ir vientuļi dzīvnieki

Kumas zinātniskais nosaukums

Puma ir pazīstama ar zinātnisko nosaukumu “puma concolor” vai “felis concolor”. Karls Linnejs piedāvāja nosaukumu “felis concolor”, lai aprakstītu lielu kaķi, kuram ir gara aste. Dzīvniekam vārdnīcā ir vairāk vārdu nekā jebkuram citam dzīvniekam. Kopā ar kalnu lauvu un pumu kaķi cita starpā sauc arī par catamount un sarkano tīģeri. Puma pieder Felinae apakšgrupai. Pēc tam, kad Linnejs ieviesa pumu zinātnisku aprakstu, pētnieki līdz 80. gadu beigām uzskaitīja 32 zooloģiskās pasugas. Saskaņā ar ģenētiskajiem pētījumiem daudzas pasugas bija pārāk tuvu, lai tās varētu uzskatīt par atsevišķām. Tagad zinātnieki ir noteikuši, ka ir sešas filoģeogrāfiskās grupas.



Puma izskats

Pumas ķermenis ir līdzīgs mājas kaķim plašākā mērogā. Kalnu lauvu mēteļi ir pelēcīgi iedegumi līdz sarkanīgai nokrāsai, un dzīvniekam zem tā ir vieglākas daļas. Pumas astes gals ir melns, un kaķim uz ausīm un sejas ir melni marķējumi. Pārsteidzošs fakts par puma ir tas, ka viņi var izlēkt 20 pēdas gaisā. Tas ļauj viņiem paklupt uz laupījumu, kas atrodas 20 līdz 40 pēdu attālumā no stāvoša stāvokļa.

Pumas svārstās no 5 pēdām līdz 9 pēdām garumā no galvas līdz astei ar vīriešu puma svariem, kas sver pat 150 mārciņas, un sievietēm, kuru svars ir aptuveni 100 mārciņas.

Puma (Felis concolor)

Puma uzvedība

Kalnu lauvas ir vientuļi dzīvnieki, ja vien puma māte neaudzē mazuļus. Dažreiz dzīvnieki viens otru nogalina. Viņi nodibinās nelielās kopienās, kas atrodas ap spēcīgu vīriešu pumu teritorijām. Kaķi, kas dzīvo šajās teritorijās, socializējas savā starpā biežāk nekā dzīvnieki, kas atrodas ārpus tām.

Pumas biotops

Šiem lielajiem kaķiem ir viens no lielākajiem savvaļas dzīvnieku sugu diapazoniem visā Amerikā. Jūs atradīsit tos no Kanādas ziemeļu Jukonas līdz Andu dienvidiem. Dzīvnieks spēj pielāgoties dažādiem biotopiem, tostarp mežiem, kalnu tuksnešiem un zemienes teritorijām. Cougars dod priekšroku dzīvot tādās valsts daļās, kur aizsardzībai ir stāvi kanjoni, loka akmeņi un blīva birste. Tomēr viņi var labi izdzīvot atklātās vietās, kur ir ļoti maz veģetācijas.

Ko ēd pumas?

Šie lielie kaķi nav izvēlīgi pret uzturu. Viņi pusdienos uz kukaiņiem, pelēm , bebri , jenoti , truši , un savvaļas tītari. Tā kā pumas dzīvo Patagonijas Monte Leonas nacionālajā parkā, viņi ir kļuvuši diezgan prasmīgi medīt pingvīnus. Tie, kas dzīvo Floridā, dažreiz gatavo maltīti no krokodila. Ziemeļamerikā pumas bieži ēd stirnas. Faktiski viņi parasti nogalina vienu lielu briedi ik pēc divām nedēļām. Šīs lielās kaķenes parasti nav atkritumu savācēji, bet, ja briežu liemenis ir atstāts pakļauts, viņi to var ēst, kas nozīmē, ka kaķi dažkārt izrāda atjautīgu rīcību.

Pateicoties spēcīgajām aizmugurējām kājām, pumas ir plēsēji plēsēji. Viņi ir mednieki, kas savus upurus vajā caur suku un kokiem, pirms tam spēcīgi lec uz tā, nododot nāvējošu kakla kodumu. Dzīvnieks spēj salauzt upura kaklu ar vienu spēcīgu kodumu un spēku, kas savu laupījumu dzen uz zemi.

Puma plēsēji

Cilvēki ir lielākie pumu plēsēji ar cilvēkiem, kas tos medī sportā un mājlopu aizsardzībā. Cilvēki ir arī galvenais iemesls, kāpēc kaķi zaudē savu dzīvotni. Šādos štatos, piemēram, Floridā, lielceļi pumēm bieži ir nāvējoši. Dabā, vilku bari kaķus upurēs, jo tie spēj dzīvnieku apņemt un pārņemt ar skaitļiem. Kad runa ir par cīņu viens pret vienu, puma parasti izdzīvos mačā. Vilki, visticamāk, ietekmē pumas, dominējot tajā pašā teritorijā un izmantojot laupījuma iespējas. Vilki var arī izjaukt pumas reprodukcijas spēju.

Kaķis nav iekļauts apdraudēto sugu sarakstā, taču saglabāšanas grupas joprojām nav pārliecinātas par to, cik labi pumu populācijai klājas visā pasaulē. Amerikas Savienotajās Valstīs vienīgā štats, kas aizliedz tos medīt, ir Kalifornija. Tomēr ir nelikumīgi tos medīt Kostarikā, Gvatemalā, Venecuēlā, Brazīlijā un visā Argentīnas lielākajā daļā. Lai medītu lielo kaķi ASV, medniekiem jāsaņem atļauja, ja vien viņi nedzīvo Teksasā.

Malumednieki mērķē pumas, taču šīs darbības ietekme uz kaķi nav zināma. ASV Zivju un savvaļas dzīvnieku dienests ziņo, ka nelegālā dzīvnieku daļu tirdzniecība ir 200 miljoni ASV dolāru gadā, un tā pieaug.

Par Cougar Reproduction

Kalnu lauvu tēviņi un sievietes dzimumbriedumu sasniedz 24 mēnešos, taču saskaņā ar pētījumu datiem sievietes ir pārojušās jau 20 mēnešus. Vecums, kurā puma pirmo reizi vairojas, bieži ir atkarīgs no viņas, vai viņa izveidos mājas diapazonu. Liela pavairošanas problēma, ar kuru saskaras pumas, ir atrast viens otru viņu vientuļā dzīvesveida dēļ. Kaķi parasti tiek izkaisīti simtiem jūdžu nelīdzenā reljefā.

Vēl viena reprodukcijas komplikācija ir tāda, ka sieviešu pumas ir ieinteresētas pāroties tikai vairākas dienas no mēneša. Neskatoties uz izaicinājumiem, dzīvnieki atrod veidu, kā vairoties. Viņiem ir izteiktas izjūtas un viņi praktizē daudzsievību. Kad pumas vairojas, viņi to dara enerģiski, kopējot ar ātrumu no 50 līdz 70 reizēm 24 stundu laikā 7 līdz 8 dienas. Katru reizi, kad pāris kopē, tas ilgst mazāk nekā minūti. Tā kā kaķi ir tik enerģiski, pētnieki uzskata, ka šis akts stimulē ovulāciju, tas ir, kad olnīcas atbrīvo olu, lai to varētu apaugļot.

Puma mazuļi

Pēc tam, kad puma sieviete ieņems grūtniecību, pēc 88 līdz 96 dienām viņa aizies pensijā no privātmājas un dzemdēs mazuļu metienu. Cougar metienu lielums atšķiras no viena līdz sešiem mazuļiem, vidējais izmērs ir divi līdz trīs kaķēni. Jaunai pumas sievietei pirmajam metienam drīkst būt tikai viens mazulis. Pētnieki uzskata, ka tas dod jaunām sievietēm laiku attīstīt mātes prasmes. Cougars parasti katru otro gadu nēsā mazuļus, tas nozīmē, ka kalnu lauvas sieviete, kas dzīvo 8 līdz 10 gadus, var radīt piecus metienus. Saskaņā ar ziņojumiem viena nebrīvē turēta puma māte 16 gadu laikā saražoja septiņus metienus.

Puķu mazuļi, piedzimstot, parasti sver nedaudz vairāk par 1 mārciņu. 10 līdz 20 dienu laikā viņi aug divreiz vairāk par savu svaru, un, sasniedzot 2 mēnešu vecumu, viņi var nosvērt pat 9 mārciņas.

Kad piedzimst puma bērni, viņu mēteļos parasti ir melni plankumi, kas tos maskē, pasargājot nepilngadīgos no plēsējiem. Plankumi parasti ilgst apmēram 6 mēnešus. Bērnu mazuļi ir dzimuši nedzirdīgi, akli un gandrīz nekustīgi, padarot tos neaizsargātus pret plēsējiem. Lai iegūtu spēku un uzzinātu, kā noņemt savu laupījumu, puma mazuļi spēlē un sitās viens pret otru.

Puma mātes savus mazuļus sāk nogalināt, kad viņi sasniedz 7 līdz 8 nedēļu vecumu. Sieviete arī ņems gaļu saviem zīdaiņiem, līdz viņa atradīs viņus no 2 līdz 3 mēnešiem. Kad mazuļi aug, sieviete vairākas dienas vienlaikus atstās viņus nogalināšanas vietā, kamēr viņa medīs viņu nākamo maltīti. Puma mātes ceļos tālāk, meklējot barību, kad viņas mazuļi kļūst vecāki un stiprāki.

Puma mazuļi (Felis Concolor)

Cougar dzīves ilgums

Kad puma atrodas nebrīvē, dzīvnieks var dzīvot pat 20 gadus. Tomēr ir ziņojums par vienu gūstā esošu pumu, kas dzīvoja līdz 29. Savvaļā viņu dzīves ilgums ir aptuveni puse no tā. Pētnieki nav vienisprātis par to, kurš dzimums dzīvo ilgāk. Daži saka, ka mātītes dzīvo un audzina mazāk stresa dēļ mātītes.

Pat tad, ja cilvēki viņiem nedraud, puma dzīvesveids parasti ir augsts. Viņi bieži tiek pakļauti ievainojumiem vai nāvei, jo tie ir vērsti uz dzīvniekiem, kas ir lielāki par sevi. Kad viņi uzbrūk aļņiem vai briežiem, tos var iemest pret koku vai klinšu pietiekami stipri, lai salauztu muguru. Dažreiz viņus mīda ganāmpulka nagi. Pogas var iespiest zars vai rags, un šāda trauma var izraisīt badu. Kaķi mirst no zibens spērieniem, indīgiem čūsku kodumiem un klinšu slaidiem.

Pumas populācija

Pētnieki nevarēja sniegt precīzu aprēķinu par to, cik daudz pumu ir savvaļā. Daži uzskata, ka visā Amerikas rietumos ir aptuveni 30 000 cilvēku. Pumu blīvums parasti svārstās no viena līdz septiņiem kaķiem uz katriem 100 kilometriem teritorijas, tēviņiem ļaujot atrasties vairākām mātītēm. Oregona lēš, ka tās pumu populācija ir aptuveni 6600, savukārt Kalifornija uzskata, ka tajā ir no 4000 līdz 6000 dzīvnieku.

Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība, kas izseko pumu populāciju katrā Centrālās un Dienvidamerikas valstī, ziņo, ka šajā pasaules daļā dzīvo mazāk nekā 50 000 lielo kaķu. Tiek uzskatīts, ka tā ir tendence samazināties. Tomēr pumu pētnieki ASV uzskata, ka valsts iedzīvotāju skaits ir atjaunojies. Kalifornijā ir ieviesti puma iedzīvotāju aizsardzības pasākumi, taču trīspadsmit štati, tostarp Vaiominga, Kolorādo un Jūta, tos klasificē kā medījumu sugas, ļaujot cilvēkiem tos medīt sportam.

Skatīt visu 59 dzīvnieki, kas sākas ar C

Interesanti Raksti