Parastā varde

Parastās vardes zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Abinieki
Pasūtījums
Anura
Ģimene
Ranidae
Ģints
Varde
Zinātniskais nosaukums
Temporaria varde

Parastās vardes saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Parastās vardes atrašanās vieta:

Eiropa

Kopējie vardes fakti

Galvenais laupījums
Kukaiņi, tārpi, gliemeži
Atšķirīga iezīme
Īsas muguras kājas un purngali ar siksnu
Dzīvotne
Meži, upes un purvi
Plēsoņa
Lapsas, čūskas, putni
Diēta
Plēsējs
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Kukaiņi
Tips
Abinieks
Vidējais sajūga izmērs
1500
Sauklis
Atrasts visā Eiropas kontinentā!

Kopējās vardes fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Zaļš
Ādas tips
Caurlaidīgs
Maksimālais ātrums
5 jūdzes stundā
Mūžs
5 - 10 gadi
Svars
20g - 80g (0,7oz - 2,8oz)
Garums
6 cm - 10 cm (2,4 collas - 4 collas)

Parastā varde ir vidēja lieluma vardes suga, kas apdzīvo plašu biotopu klāstu visā Eiropā. Lai gan parastā varde mūsu dārzos nav tik bieži sastopama kā kādreiz, šķiet, ka parastā varde joprojām efektīvi izdzīvo savā vidē, un to neuzskata par dzīvnieku, kuram pašlaik draud izmiršana.



Parastā varde ir sastopama visā Eiropas kontinentā, parastās vardes diapazons stiepjas no Īrijas austrumos līdz kalniem Krievijas rietumos. Parastā varde ir sastopama arī Skandināvijas daļās, kas faktiski atrodas aukstā polārā lokā.



Parastajai vardei ir tendence pieaugt no 6 līdz 10 cm. Parastajai vardei ir tumši plankumi, kas iet pa muguru, un parastās vardes ķermenis ir no zaļas līdz brūnai līdz pelēkai krāsai. Parastā varde mēdz mainīt ādas toni, lai efektīvāk iekļautos apkārtnē.

Tāpat kā daudzām citām vardes sugām, arī parastajai vardei galvas augšdaļā ir savīti pirksti un acis, lai parasto vardi labāk aprīkotu ūdens dzīvesveidam. Parasto vardes tēviņu var atšķirt arī no mātītes ar nelielu tūsku, kas pārošanās sezonā parādās uz viena no viņa pirkstiem.



Parastā varde ir gaļēdājs dzīvnieks, un lielāko daļu parastās vardes uztura veido mazi bezmugurkaulnieki, piemēram, kukaiņi un zirnekļi. Parastā varde medī arī lielākus bezmugurkaulniekus, tostarp tārpus un gliemežus, kas atrodas parastās vardes meža vai purva biotopā.

Mazās vardes dēļ parastajai vardei dabiskajā vidē bieži ir daudz plēsēju. Parasto vardi ēd dažādas dzīvnieku sugas, kuru vidū ir lapsas, kaķi, putni, čūskas un pat dažas lielas zivis.

Parastās vardes mēdz vairoties agrā pavasarī, kad pārošanās notiek mierīgos, seklos ūdens baseinos. Parastās vardes mātīte dēj līdz 2000 olām lipīgā kopā, kas peld uz ūdens virsmas, kas pazīstama kā varde. Pēc tam, kad parastās vardes kurpītes ir attīstījušās, tās nonāk ūdenī, kur tās ir pilnībā ūdens, līdz tās metamorfējas par pieaugušām parastajām vardēm un spēj atstāt ūdeni.



Skatīt visu 59 dzīvnieki, kas sākas ar C

Kā teikt parastā varde ...
BulgāruKalnu varde
KatalāņuSarkanā granota
ČehuBrūns džemperis
DāņuSēklām ar dibenu
VācuParastā varde
AngļuParastā varde
SpāņuTemporaria varde
IgauņuRohukonn
SomuVarde
FrančuParastā varde
UngāruZāliena varde
Itāļu valodaTemporaria varde
JapāņuEiropas sarkanā varde
HolandiešuBrūna varde
AngļuParastā varde
PoļuParastā varde
ZviedruParastā varde
ĶīniešuMeža varde
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija

Interesanti Raksti