Tarakāns

Prusaku zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Arthropoda
Klase
Kukaiņi
Pasūtījums
Blattaria
Zinātniskais nosaukums
Blattaria

Prusaku saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Prusaku atrašanās vieta:

Āfrika
Āzija
Centrālamerika
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Okeānija
Dienvidamerika

Prusaku fakti

Galvenais laupījums
Pūstoša organiskā viela
Dzīvotne
Jebkur un visur
Plēsoņa
Zirnekļi, putni, zīdītāji
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
40
Mīļākais ēdiens
Pūstoša organiskā viela
Parastais nosaukums
Tarakāns
Sugu skaits
4000
Atrašanās vieta
Visā pasaulē
Sauklis
Datums ir aptuveni 300 miljoni gadu vecs!

Prusaku fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Tātad
Ādas tips
Apvalks

Prusaks, saukts arī par raudu, visā pasaulē ir sastopams katrā vidē un visos dzīvotnēs, izņemot ūdeni. Prusaks ir viens no kukaiņu pasaules cilvēkiem visbiežāk pazīstamajiem kaitēkļiem, taču tam ir būtiska loma ekosistēmā, uzņemot sadalošos materiālus.



Tiek uzskatīts, ka pastāv aptuveni 4000 zināmu prusaku sugu, bet tikai aptuveni 30 no dažādām prusaku sugām ir tās, ar kurām cilvēki saskaras. Tarakāni parasti nav ieinteresēti ciešā saskarsmē ar cilvēkiem un patiesībā atrodas tikai tad, ja viņiem ir pietiekami daudz ēst.



Prusaku datējums ir aptuveni 300 miljoni gadu, un fosilie pierādījumi liecina, ka mūsdienu tarakāns ir daudz mazāks nekā sākotnējā rauda. Šodien tarakāns ir vidēji apmēram centimetru garš.

Prusaks ir visēdājs dzīvnieks un barojas ar sabrukušām vielām, un tāpēc to bieži saista ar to, ka lietas ir netīras (jūs nebūtu priecīgi tos atrast, piemēram, restorānā). Lielākā daļa prusaku sugu ir nakts, izņemot austrumu prusaku, kuru piesaista gaisma. Tarakāni parasti ēd tikai organiskas vielas, bet ir zināms, ka daži pat ēd tādas vielas kā pelējuma tapetes.



Mazā izmēra un pārpilnības dēļ prusaks ir upuris daudziem plēsējiem visā pasaulē, tostarp putniem, zirnekļiem, maziem zīdītājiem un rāpuļiem. Prusaku cilvēki pat ēd dažās pasaules kultūrās un reģionos.

Tiek uzskatīts, ka tarakāniem katru gadu var būt līdz četriem metieniem mazuļu. Prusaku mātīte vienā reizē dēj no 10 līdz 90 olām, kuras izšķiļas dažu dienu laikā. Nepieciešams tikai mēnesis, lai prusaks kļūtu par pieaugušo tarakānu. Sieviešu prusaku ir iespējams atšķirt no vīriešu prusaku, jo sieviešu prusaku vēdera daļa ir noapaļota.

Atšķirībā no vairuma citu dzīvnieku, prusaku smadzenes atrodas tā ķermenī, nevis galvā. Tas nozīmē, ka prusaks bez galvas var dzīvot gandrīz divas nedēļas un galu galā nomirs no nepietiekama uztura, nevis nervu bojājumiem.



Skatīt visu 59 dzīvnieki, kas sākas ar C

Kā teikt prusaku iekšā ...
BulgāruTarakāns
KatalāņuZiedi
ČehuTarakāni
DāņuTarakāns
VācuNokasīt
AngļuTarakāns
EsperantoDubļi
SpāņuBlattodea
IgauņuTarakāni
SomuTorakat
FrančuBlattaria
GalisiešuKaskuda
Ebreju valodāTiknaim
HorvātuTarakāni
UngāruTarakāni
IndonēziešuTarakāns
Itāļu valodaBlattodea
Japāņutarakāns
LatīņuBlattodea
MalajiešuTarakāns
HolandiešuTarakāni
AngļuTarakāni
PoļuTarakāni
PortugāļuBlattaria
AngļuTarakāns
SlovēņuTarakāni
AngļuTarakāns
ZviedruTarakāni
TurkuTarakāns
VjetnamiešuTarakāni
Ķīniešutarakāns
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija

Interesanti Raksti