Coati

Coati zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Procyonidae
Ģints
Nasua
Zinātniskais nosaukums
Nasua nasua

Coati saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Coati atrašanās vieta:

Centrālamerika
Ziemeļamerika
Dienvidamerika

Coati fakti

Galvenais laupījums
Augļi, rieksti, mazi zīdītāji un rāpuļi
Dzīvotne
Meži, zālāji, tuksnesis
Plēsoņa
Savvaļas kaķi, plēsīgie putni, krokodili
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
4
Dzīvesveids
  • Grupa
Mīļākais ēdiens
Augļi
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Atrasts blīvos mežos un mitros džungļos!

Coati fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Tīkls
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
15 jūdzes stundā
Mūžs
8-15 gadi
Svars
3-8kg (6-18lbs)

'Coati ir saistīti ar jenotiem un ir pazīstami arī kā coatimundis'



Koati ir pūkaini dzīvnieki, kuru dzimtene ir Dienvidamerika. Parasti tās pastāv Meksikā, Centrālamerikā, Dienvidamerikā un ASV dienvidrietumos. Viņu vārds coatimundi, kā zināms, ir atvasināts no Tupian Brazīlijas valodām.



Nosaukums “Coati” cēlies no spāņu vārda “coatí”, kas meklējams Old Tupi. Viņu vārds - kua’ti - ir divu vārdu savienojums: “cua” (kas nozīmē “josta”) un “tim” (kas nozīmē “deguns”). Vizuāli aprakstošais nosaukums ir saistīts ar koati paradumu gulēšanas laikā iebāzt degunu vēderā. Radības zinātniskais nosaukums ‘Nasua’ cēlies arī no latīņu vārda, kas nozīmē ‘deguns’.

Neticami Coati fakti

  • Viņu neparasti garie deguni palīdz barot sevi, turoties zem akmeņiem, meklējot pārtiku.
  • Koati parasti staigā ar astēm augstu gaisā. To izmanto līdzsvarošanas nolūkos kāpšanas laikā.
  • Coatis ir dubultās locītavas potītes, kas padara tās elastīgas un palīdz nokāpt kokos ar daudz lielāku ātrumu.
  • Šīs radības rada pārsteigumu un pēc tam lēnām grupās lec krūmos.
  • Viņu grupas var būt tik lielas, cik ir apmēram 30 biedru.

Coati zinātniskais nosaukums

Koati pieder pie ģints Nasua, un to sauc arī par coatimundi vai coatimundi. Ir zināms, ka tie nāk no Procyonidae ģimenes. Ir četras Coati pasugas - kalnu Coati, Ring-tail Coati vai banded Coati, Cozumel Island Coati un balta deguna Coati. Nosaukums coatimundi ir atvasināts no Tupian Brazīlijas valodām.



Coati izskats un izturēšanās

Coatis ir gluda un slaida galva. Viņu deguns ir sejas izcēlums, un tas parasti ir garš un elastīgs. Šīm pūkainajām radībām ir mazas ausis, gara aste un tumšas kājas. Viņi bieži izmanto astes ķermeņa līdzsvarošanai. Viņu kažoki parasti ir melnā vai brūnā krāsā ar gaišāku apakšdaļu. Koati ir aptuveni 12 collas augsti un parasti sver no 4 līdz 18 mārciņām.

Viņu priekšējās kājas ir aprīkotas ar izliektiem nagiem, kas ir salīdzinoši gari. Aizmugurējām pēdām tomēr ir īsāki nagi. Viņu pirksti ir sieti ar internetu, un ir zināms, ka viņi ir spēcīgi peldētāji. Ir zināms, ka koati vīrietis ir divkāršs nekā sieviešu, un tam ir asas ilkņi.

Dažādiem koati veidiem ir nedaudz atšķirīgas uzvedības īpašības. Daži no viņiem ir aktīvi dienas laikā. Kamēr daži citi ir aktīvi nakts laikā. Ir zināms, ka tie ir ļoti inteliģenti dzīvnieki un ir arī ļoti pielāgojami.



Šīs radības guļ augstākās, paaugstinātās vietās un dzīvo grupās, kas var būt tik lielas kā 30 biedri. Šīs grupas sauc par joslām. Pārsteigti šīs grupas izdara ‘vājo’ troksni un pēc tam lec krūmos.
Pieaugušie koati tēviņi ir īpaši pazīstami kā vientuļi radījumi un pievienojas sievietēm tikai pārošanās laikā. Ir zināms, ka Coatis ir arī lieliski alpīnisti un, kāpjot, parasti izmanto astes palīdzību, lai līdzsvarotu ķermeni. Viņi nolaižas zemē, lai medītu pārtiku.

Balts deguns Coati
Balts deguns Coati

Coati biotops

Koati ir sastopami tikai Amerikas kontinentā un parasti dzīvo mitrā vai tropiskā vietā lietus meži . Viņi dzīvo paaugstinātās vietās - galvenokārt virs 3000 metriem -, kur varētu būt priedes un ozoli. Viņu kažoks palīdz viņiem izdzīvot šajos apstākļos.

Tie ir atrodami Arizonā, Meksikā, Centrālamerikā un Dienvidamerikā, kā arī ASV dienvidrietumos. Parasti tas ir maz ticams, bet dažus koati var atrast arī tuksnešos un savannās. Gredzena astis galvenokārt ir sastopams Dienvidamerikā, lai gan to sauc arī par Dienvidamerikas koati vai joslu astīti.

Coati diēta

Visēdājs raksturs, koatis ir uzturs, kas ietver dažādas lietas, piemēram, ķirzakas, olas, putnus un krokodilu olas. Viņi ēd arī augļus, kā arī bezmugurkaulniekus, kurus viņi izrok no zemes, izmantojot garos nagus. Ir zināms, ka viņi daudz ceļo, meklējot pārtiku.

Coati plēsēji un draudi

Tāpat kā visi pārējie dzīvnieki, arī koatis ir daļa no vides pārtikas ķēdes, un ir daudz dzīvnieku, kas tos upurē. Pie šiem plēsējiem pieder manāmi vilki, anakondas, tajras, suņi , un lapsas . Daži citi dzīvnieki, par kuriem ir zināms, ka viņi tos upurē, ir ocelots , reperi, Ērgļi , jaguarundis un boa savācēji. Kucēniem ir īpašs risks kļūt par baltgalvainā kapucīna mērkaķa vakariņām.

Šīs radības ir apdraudētas arī tādu cilvēku darbību dēļ kā medības un mežu izciršana, jo viņu dabiskais biotops ir deģenerējies. Ir zināms, ka cilvēki ēd arī coatis, tāpēc arī tiek teikts, ka coati iedzīvotāju skaits samazinās. Tomēr suga nav apdraudēta, un IUCN to ir iekļāvusi kategorijā “Visbīstamākā”.

Coati reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Lietainās sezonas sākums parasti ir tad, kad pārinieks pārojas. Process sākas, kad viens koati tēviņš pievienojas grupai un pārojas ar visām sievietēm. Kad bērniņš ir ieņemts, sieviete atstāj grupu un augstu ligzdā kokā izveido ligzdu. Grūtniecības periods ilgst apmēram trīs mēnešus, pēc tam sieviete dzemdē no 2 līdz 7 mazuļiem, kurus sauc par kaķēniem.
Kaķēniem piedzimstot acis ir aizvērtas, un tās parasti atver tikai aptuveni 10 dienu vecumā. Ap 19. dienu viņi sāk piecelties un var staigāt līdz 24. dienai. Apmēram no 6 līdz 10 nedēļu vecumam kaķēni kopā ar mātēm atkal pievienojas grupai, un grupas iekšienē ar citu grupas dalībnieču palīdzību turpinās turpmāka aprūpe. Vidējais koati dzīvo apmēram 14 gadus.

Coati populācija

Coati populācija nav ļoti skaidra, jo suga nav pārāk labi pētīta. Tomēr tiek pieņemts, ka to skaits ir relatīvi samazinājies, jo šīs radības ne tikai kļūst par dabisko plēsēju upuri, bet arī cilvēku draudošo mežu izciršanas dēļ viņiem draud medības un dabiskā dzīvotnes deģenerācija. Cilvēki pārtiek arī no coatis, kas, kā zināms, ir arī iemesls tam, ka Coati populācija dažās jomās samazinās.

Iedzīvotāju skaits dažādās vietās ir atšķirīgs. Visvairāk grupas vai koati grupas dalībnieku ir vairāk nekā 150 dalībnieki. Tomēr tie nav apdraudēti, un IUCN .

Coati zooloģiskajā dārzā

Coatis nevar izdzīvot ļoti savdabīgā vidē, un tāpēc parasti nebūtu laba ideja turēt viņus nebrīvē. Turklāt viņi ir enerģiski dzīvnieki, un viņu turēšana mazos būros nebūtu piemērota rīcība. Parasti tie prasa daudz laika ārā.

Skatīt visu 59 dzīvnieki, kas sākas ar C

Interesanti Raksti