Zodziņa pingvīns

Chinstrap pingvīnu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Sphenisciformes
Ģimene
Spheniscidae
Ģints
Pygoscelis
Zinātniskais nosaukums
Pygoscelis Antarcticus

Chinstrap pingvīnu saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Chinstrap pingvīns Atrašanās vieta:

Antarktīda
Okeāns

Chinstrap pingvīnu fakti

Galvenais laupījums
Krils, zivis, garneles
Atšķirīga iezīme
Balta seja un plāna, melna līnija, kas iet zem zoda
Dzīvotne
Akmeņainās Antarktikas salas
Plēsoņa
Leoparda zīmogs, vaļu slepkava, jūras putni
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
2
Dzīvesveids
  • Kolonija
Mīļākais ēdiens
Krils
Tips
Putns
Sauklis
Ir 7 miljoni vaislas pāru!

Chinstrap pingvīnu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Spalvas
Mūžs
15 - 20 gadi
Svars
3kg - 6kg (6,6 mārciņas - 13 mārciņas)
Augstums
60 cm - 68 cm (24 collas - 27 collas)

'Lielākajā zodziņu pingvīnu kolonijā ir vairāk pingvīnu nekā Sanfrancisko ir cilvēki!'




Zodziņu pingvīns ir visizplatītākais no visām pingvīnu sugām. Faktiski vienā no viņu kolonijām nomaļā salā ir vairāk nekā miljons vaislas pingvīnu pāru!



Neticami Chinstrap pingvīnu fakti!

  • Zoda siksnas pingvīnu kolonija Zavodovski salā Atlantijas okeāna dienvidos ir tik liela (tām ir aptuveni 1,2 miljoni vaislas pāru), kaGinesa rekordu grāmata to pasludināja par pasaules “lielāko pingvīnu koloniju! ” Perspektīvā salā ir vairāk pingvīnu nekā Sanfrancisko ir cilvēki! (Lai redzētu, kā izskatās šī neticamā kolonija, vienkārši ritiniet uz leju līdz mūsu sadaļai “Iedzīvotāji!”
  • Daudzi zodziņu pingvīni pārojas uz mūžu; tika konstatēts, ka pārošanās pāri sapulcējās 82 procentus gadījumu.
  • Chinstrap pingvīni ir vieni no agresīvākajiem no pingvīniem.

Chinstrap pingvīnu zinātniskais nosaukums un klasifikācija

Chinstrap pingvīnam ir zinātniskais nosaukumsPygoscelis antarcticus. Chinstrap pingvīnus dažreiz sauc arī parP. Antarktīda,kas bija iepriekšējs sugas zinātniskais nosaukums. Tās ģimenes vārds ir Spheniscidae, un klase, kurai tā pieder, ir Aves.



Pygoscelis ģimeni veido trīs dažādi pingvīni; kopā tie ir pazīstami kā “otu astes” pingvīni. Zodziņu pingvīnu sauc arī par gredzenoto pingvīnu, bārdaino pingvīnu un akmeņlaužu pingvīnu, kas tiek dēvēts tā skaļā trokšņainā zvana dēļ.

Pingvīna nosaukuma izcelsme nav īsti zināma: iespējams, ka tas ir no velsiešu vārda 'pildspalva' galvai un 'gwyn', kas nozīmē baltu.


Chinstrap pingvīnu izskats un izturēšanās

Ar melnajām galvām, kas izskatās kā ķivere, melnie zoda siksnas marķējumi piešķir šim pingvīnam nosaukumu. Citādi balta seja, rēķiniem un acīm ir melna krāsa. Viņu kājas ir sārtas, bet zoles - melnas. Jaunajiem pingvīniem ir pelēka seja, un pieaugušo marķējums sasniegs 14 mēnešus.

Tie nav lielākie no pingvīniem; zoda siksnas pingvīns ir vairāk vidēja izmēra. To garums ir 75 cm (29 collas), un to vidējais svars ir 5,5 kg (12 mārciņas).

Šim pingvīnam ir balss, kas ir ļoti skaļa, atrodoties savā vaislas kolonijā. Chinstrap pingvīnu skaņas ir ļoti trokšņainas; pingvīns, paceļot pleznas un šūpojot galvu no vienas puses uz otru, padara “ah, kauk, kauk, kauk”.

Zodziņu pingvīni savās audzēšanas vietās ir ļoti dzīvīgi. Viņi bieži cīnās, un ir zināms, ka viņi vicina galvu un pleznas, zvana, paklanās, žestu un cirpj kažoku. Ja notiek teritoriāls strīds, viņi var skatīties, norādīt un apsūdzēt.

Zoda siksnas pingvīns ir ļoti sabiedrisks, un to var atrast kolonijās ar Adēlie pingvīnu, kormorāniem vai citiem līdzīgiem pingvīniem. Viņu ligzdas ir vienkāršas un akmeņainās iedobēs. Kas attiecas uz aizsardzību pret citām sugām un viens otru, viņi ir visagresīvākie no otu pingvīniem.

Pingvīnu grupu sauc par koloniju. Citi tās pašas grupas nosaukumi ir Waddle vai Rookery. Peldošo pingvīnu grupu okeānā sauc par plostu.

Zodziņa pingvīna biotops

Dažreiz viņi uz ledus klejo kopā ar citām pingvīnu šķirnēm, piemēram, Adelie pingvīnu. Tiek uzskatīti par visagresīvākajiem no pingvīniem, un viņi lielu daļu savas dzīves pavada jūrā, kur varētu baroties ar mazām zivīm un kriliem.

Viņi dzīvo Antarktīdā un Skotijas jūrā, Dienvidu Orknejās, Dienvidšetlandes salās un Dienvidsendviču salās, kur atradās lielākā no viņu kolonijām. Viņi atrodas Dienvidu okeāna pludmalē un bieži atrodas akmeņainos vai smilšainos biotopos. Daži simti putnu dzīvo netālu no Jaunzēlandes, Ballēnu salās, Ross Dependency apgabalā.

Ar aprīļa sākumu, kas ir rudens dienvidu puslodē, zodziņu pingvīns seko krila skolām, kad tie migrē tālāk uz ziemeļiem uz siltākiem ūdeņiem ar mazāk ledus.



Chinstrap pingvīnu diēta

Zoda siksnas pingvīnam patīk nirt. Tas var noķert dažas zivis, kalmārus un garneles, taču lielāko daļu tās uztura iegūst, ēdot krilus. Ar aptuveno biomasu 379 miljonu tonnu apmērā okeāna dienvidu daļā krilu ir daudz ūdeņos netālu no vietas, kur ir zodziņu pingvīnu kolonijas.

Tomēr, tā kā vidējā gaisa temperatūra dramatiski paaugstinās (pat 5 līdz 6 grādi pēc Celsija) daudzos apgabalos, kur pingvīni medī krilus, tiek uzskatīts, ka krilu populācijas pieaugums un kritums ir pingvīnu populācijas svārstību virzītājfaktors.

Chinstrap pingvīnu plēsēji un draudi

Galvenie pieaugušo zoda siksnas pingvīnu plēsēji ir leoparda roņi un vaļi-slepkavas. Leoparda roņu pētījumi parādīja, ka vairošanās sezonā viņi var apēst 1,4 līdz 5% pingvīnu kolonijas. Leoparda roņi paļaujas uz slepenību, lai medītu zodziņu pingvīnus. Viņi gaida gar ledus kārtu malām, kur pulcējušies pingvīni, un, nokļūstot ūdenī, ķer pingvīnus. Parasti, kad zodziņu pingvīni ir nonākuši atklātā ūdenī, viņiem draud mazāk apdraudējumu.

Citi plēsēji ir jūras lauvas un haizivis. Olas un cāļus apdraud skuas, plēsīgi jūras putni. Lielākais drauds leoparda roņiem - tāpat kā citām pingvīnu sugām - ir klimata pārmaiņas, kas ir ietekmējušas krilu daudzumu.

Chinstrap pingvīnu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Atgriežoties kolonijā, meklējot savu dzīvesbiedru, tēviņš sitīs uz krūtīm ar pleznām, vienlaikus paceldams galvu, lai izdvestu saucošu skaņu. Citi tēviņi bieži vien atbalsojas tiem pašiem unikālajiem zoda siksnas pingvīnu skaņām, kad kāds ir sācis kliedzēt. Kad zodziņa pingvīns atradis partneri, viņš katru gadu atgriezīsies pie tā paša; pārošanās pāri atkal apvienojas, izveidojot īpašu saikni.

Vairošanās sezona ir no novembra / decembra līdz martam. Zoda siksnas pingvīns izdēj divas olas; laiks parasti ir vēlāk nekā citas tuvumā esošās pingvīnu sugas. Olas inkubē gan māte, gan tēvs, kas veic maiņas no 5 līdz 10 dienām. Pēc apmēram 37 dienām olas izšķiļas. Cāļa mazulis kopā ar vecākiem uzturas apmēram mēnesi. Tad tas turpina būt kopā ar jaunu cāļu grupu.

Pingvīna mazuli sauc par cāli. Viņus varētu dēvēt arī par mazuļiem. Pingvīnu mazuļu grupa tiek saukta par silīti, kur cāļi saspiežas gan pēc siltuma, gan arī pret plēsējiem. Tas ļauj vecākiem doties medībās pēc pārtikas, lai tos atgrieztu. Pēc apmēram diviem mēnešiem pūkainās dūnas aizstāj ar ūdensizturīgām spalvām, un cālis tagad ir gatavs veikt savu pirmo braucienu uz jūru, lai pats medītu.

Zodziņa pingvīns dzīvo apmēram 20 gadus vecs. Ziņotajam vecākajam dzīvajam zoda siksnas pingvīnam Ziemeļamerikā 2015. gadā bija 32 gadi un viņš dzīvoja Moody Gardens Teksasā.

Chinstrap pingvīnu populācija

2018. gada augustā IUCN lēsa, ka zodziņu pingvīnu populācija ir 8 miljoni cilvēku. Viņi ir visizplatītākie no visām pingvīnu sugām un uzskaitīti kā “Vismazākās rūpes”, lai gan kopumā to populācija samazinās.

Tie ir sastopami Circumpolar, Sub Antarktīdas un Antarktikas salās un Antarktīdas pussalā. Veicot vairošanos, tie neatrodas uz ledus, bet paliek akmeņainā piekrastē. Visapdzīvotākā zodziņu pingvīnu kolonija atrodas Zavodovski salā, kas ir sala Sandvičas dienvidu salās.

Kaut arī šī sala ir tikai 5 jūdzes (5 km) gara un 3 jūdzes plata, tā atbalsta vairāk nekā miljonu vaislas pāru pingvīnu!

Ārpus Antarktīdas pingvīni ar zoda siksnu ir redzami arī šādās jomās:

  • Argentīna
  • Bouvet sala

  • Čīle
  • Folklendas salas
  • Francijas dienvidu teritorijas
  • Dienviddžordžija

  • Dienvidsendviču salas
  • Salas pie Jaunzēlandes

Chinstrap pingvīnu fakti

Viņu lielāko koloniju sauca par “visgrūtāko vietu uz Zemes!”

Ar vairāk nekā miljonu pingvīnu pāru mazā saliņā, kas ir tikai 3 jūdzes (5 km) plata, jūs varat iedomāties, ka Zavodovska sala irglītssmirdoša vieta. Tomēr ārpus pingvīnu izkārnījumiem sēra gaiss no aktīvā salas vulkāna rada arī kaitīgas smakas. Apsveic LielbritānijasTelegrāfskā 'pasaules smaržīgākā vieta' salas iezīmēm ir tādi nosaukumi kā Smarža punkts, Asais punkts un Noxious Bluff.

Viņu lielāko koloniju apdraud arī vulkāns

Salā esošais stratovulkāns, kurā atrodas lielākā zodziņu pingvīnu kolonija, tiek dēvēts par Karija kalnu, un tas sāka izcelties 2016. gada martā. Izvirdums lielu daļu salas klāja pelnos, bet arī tajā laikā, kad zodziņu pingvīni bija sākuši atstāt savu vaislinieku līdz kritienam ir jārod barība jūrā, kas ierobežoja ietekmi

PiedāvātsZemes planēta II

Dokumentālā sērijaZemes planēta IIuz Zavodovski filmēja zodziņa pingvīnus. Lai nokļūtu attālajā salā, bija nepieciešama vairāk nekā gada plānošana, un dokumentālajai personālam bija jāšķērso dažas no visgrūtākajām jūrām uz zemes, lai tikai iemūžinātu šo attālo vidi.

Skatīt visu 59 dzīvnieki, kas sākas ar C

Interesanti Raksti