Zamšāda

Zamšādas zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Artiodactyla
Ģimene
Bovidae
Ģints
Rupikapra
Zinātniskais nosaukums
Rupicapra Rupicapra

Zamšādu aizsardzības statuss:

Vismazāk rūpes

Zamšādas atrašanās vieta:

Eiropa

Zamšādas fakti

Galvenais laupījums
Zāle, lapas, krūmi
Atšķirīga iezīme
Melnbalti sejas marķējumi un aizmugurē izliektie ragi
Dzīvotne
Kalnains un akmeņains reljefs
Plēsoņa
Cilvēks, Vilks, Savvaļas kaķi
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Zāle
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Dzimtā vietā atrodams Eiropas kalnos!

Zamšādas fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
  • Balta
  • Tātad
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
10 jūdzes stundā
Mūžs
18 - 22 gadi
Svars
50 kg - 55 kg (110 mārciņas - 121 mārciņas)
Augstums
75 cm - 80 cm (30 collas - 31 collas)

Zamšāda ir liela izmēra kalnu kaza, kuras dzimtene ir Eiropas kalni. Mūsdienās zamšādu klāstā ir Rumānija, Itālija, Šveice, Austrija un daļa Turcijas. Zamšāda ir iepazīstināta arī ar Jaunzēlandes Dienvidu salas kalnainajiem reģioniem.

Zamšāda ir Bovidae dzīvnieku grupa, kurā ietilpst aitu kazas un pat antilope. Pieaugušā vidējā lieluma zamšāda ir aptuveni 75 cm augsta un sver aptuveni 50 kg. Zamšāda ir salīdzinoši drukns dzīvnieks, it īpaši, ja salīdzina ar vidējo lauku sētas kazu.



Zamšam ir īsi ragi, kas izliekas atpakaļ gan vīriešu, gan sieviešu zamšām. Zamšādas kažokāda ir bieza, lai saglabātu to siltu Alpu ziemās, un ziemā no dziļi brūnas krāsas kļūst par pelēku. Zamšai ir arī baltas krāsas seja ar melniem marķējumiem zem acīm. Zamšai ir melna svītra, kas stiepjas gar kaklu līdz mugurai.



Zamšu tēviņš parasti ir ļoti vientuļš dzīvnieks, jo zamšu tēviņš lielāko daļu gada pavada ganībās viens pats un pārošanās sezonā tiekas ar zamšes mātītēm. Zamšītes mātītes dzīvo ganāmpulkos ar citām mātītēm un viņu mazuļiem. Šī pieeja skaitļos palīdz sieviešu zamšām un pēcnācējiem aizsargāt viena otru.

Tāpat kā citiem tās pašas grupas dzīvniekiem, piemēram, aitām un kazām, zamšāda ir zālēdājs dzīvnieks, kas barojas ar tīru augu diētu. Zamšāda laiku pavada ganībās uz Alpu pļavām un grauž lapas no krūmiem un krūmiem.



Dabiskajā Eiropas biotopā zamšam ir vairāki plēsēji, tostarp vilki, lapsas un savvaļas kaķi. Gadu gaitā cilvēks ir bijis viens no lielākajiem zamšādu plēsējiem, jo ​​viņus medī pēc viņu gaļas. Pirms cilvēku kolonistu pārvietošanās uz Eiropas kalniem, zamšiem būtu bijuši arī daudz lielāki plēsēji, piemēram, lāči un leopardi, taču abi šodien Eiropā ir gandrīz (ja ne) izmiruši. Jaunzēlandē tā ieviestajā vidē nav dabisko zamšādu plēsēju.

Zamšādas pārošanās sezona notiek ziemas beigās līdz agram pavasarim. Pēc grūtniecības laika no 5 līdz 6 mēnešiem zamšes mātītei piedzims viens zamšādas bērns, kas pazīstams kā zamšādas teļš. Lai gan ir zināms, ka zamšam piedzimst dvīņi, tas notiek ļoti reti. Zamšādas māte baro savu teļu, barojot to ar pienu, līdz tas spēj ganīties. Zamšādas teļš ir patstāvīgāks 6 mēnešu vecumā, bet zamšteļam ir tendence palikt pie mātes līdz vismaz gada vecumam. Parasti zamšāda dzīvo no 18 līdz 22 gadiem.

Neskatoties uz to, ka zamšāda netiek uzskatīta par apdraudētu dzīvnieku vai pat dzīvnieku, kuram draud izmiršana. Eiropas likumi aizliedz medīt zamšādas, lai mēģinātu saglabāt vietējās kalnu dzīvnieku sugas.



Skatīt visu 59 dzīvnieki, kas sākas ar C

Kā teikt zamšē iekšā ...
BulgāruIBEX
Angļukalnu kaza
KatalāņuIzards
ČehuKalnu zamšādas
VācuGämse
AngļuZamšāda
EsperantoČamo
SpāņuRupicapra rupicapra
SomuGemssi
FrančuZamšāda
GalisiešuRebezo
UngāruZerge
Itāļu valodaRupicapra rupicapra
JapāņuŠamore
HolandiešuDārgakmeņi (dier)
AngļuDārgakmens
PoļuGarneles
PortugāļuRupicapra rupicapra
AngļuMelnā kaza
SlovēņuGams
ZviedruDārgakmeņi
ĶīniešuAntilope
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti