Pudeļu delfīns

Pudeļu delfīnu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Cetacea
Ģimene
Delphinidae
Ģints
Tursiops
Zinātniskais nosaukums
Tursiops Truncatus

Pudeles delfīnu saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Pudeles delfīns Atrašanās vieta:

Okeāns

Pudeles delfīnu fakti

Galvenais laupījums
Zivis, garneles, kalmāri
Atšķirīga iezīme
Lielas muguras spuras un sazināties, izmantojot svilpšanu
Dzīvotne
Siltas ostas un līči
Plēsoņa
Cilvēks, haizivis, vaļu slepkava
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Zem
Mīļākais ēdiens
Zivis
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Paliec grupās no 15 līdz 2000! '

Pudeļu delfīnu fizikālās īpašības

Krāsa
  • Gaiši pelēks
  • Tumši pelēks
Ādas tips
Gluda
Maksimālais ātrums
21 jūdzes stundā
Mūžs
20 - 35 gadi
Svars
200 kg - 300 kg (440 mārciņas - 660 mārciņas)
Garums
2,5 m - 4 m (8 pēdas - 13 pēdas)

Pudeļu delfīni ir viena no dabas inteliģentākajām sugām



Pudeļu delfīns ir plaši pazīstama delfīnu suga, kas dzīvo visā pasaulē un ir pazīstama ar savu neticamo inteliģenci. Pudeļu delfīni ir viena no nedaudzajām sugām, kas ir izrādījusi sevis atpazīšanu un kurām ir ļoti attīstīta sarunvaloda, kas, pēc zinātnieku domām, ļoti līdzinās cilvēku saziņai.



Neticami pudeļu delfīnu fakti!

  • Pudeļu delfīni ir tik inteliģenti, ka dažās vietās viņi ir iemācījušies medīt kopā ar cilvēkiem! Legunas pilsētā Brazīlijā viņi ir bijušisadarbojas ar vietējiem zvejniekiem medībās kopš 1847. gada!
  • Tiek uzskatīts, ka pudeļu delfīniem ir visilgākā atmiņa no visām sugām, kas nav cilvēki.Čikāgas universitātes zinātnieki atklāja, ka delfīni pēc vairāk nekā 20 gadu šķiršanās var atpazīt sveces no biedriem!
  • Novēroti pudeļu delfīnimainīt to, kā viņi sazinās ar “kopīgu valodu”kad viņi sastopas ar citām delfīnu sugām.

Pudeļu delfīnu zinātniskais nosaukums

Parastā pudeļu delfīna zinātniskais nosaukums irTursiops truncatus. Tas ir iegūts no tursio, kas apraksta zivi, kas izskatās kā delfīns. “Ops” nozīmē, ka delfīns izskatās kā šī zivs, kuru vispirms aprakstīja senās Romas vēsturnieks Plīnijs. Truncatus apraksta dzīvnieka īso knābi.

Citi delfīna nosaukumi ir cūkdelfīns, parastā cūkdelfīns, melnā cūkdelfīns vai pelēkā cūkdelfīns, kaut arī tas nemaz nav cūkdelfīns. Cūkdelfīns ir vēl viens ūdens zīdītājs, kas sastopams pilnīgi citā ģimenē.

Pudeļu delfīnu klasifikācija un taksonomija - pudeļu delfīnu veidi

Zinātniskajā aprindās notiek diskusijas par pudeļu delfīnu taksonomiju. Šodien IUCN (organizācija, kas nosaka, vai sugas ir apdraudētas) atzīst divas pudeļu delfīnu sugas.



  • Parastais pudeļu delfīns(Tursiops trunatus): visbiežāk sastopamais pudeļu delfīns, kas sastopams mērenos ūdeņos visā pasaulē.
  • Indo-Klusā okeāna pudeļu delfīns(Tursiops atkritumi):Suga, kas sastopama Indijas okeānā un ūdeņos pie Ķīnas un Austrālijas un kurai ir tumšpelēka krāsa un kura parasti ir mazāka par parasto pudeļu. Pirmo reizi par atsevišķu sugu tā tika atzīta 1998. gadā.

Visbeidzot, 2011. gadā Austrālijas pētnieki publicēja pētījumu, ka pastāv trešā pudeļu delfīnu suga. Viņi to nosauca parBurrunanas delfīns. Suga dzīvo nelielā ģeogrāfiskā apgabalā netālu no Melburnas un tikai 150 sugas indivīdi var izdzīvot.

Pudeļu delfīnu izskats un izturēšanās

Pudeļu delfīns izaug līdz apmēram 12 pēdām (3,5 m), lai gan mazāki indivīdi var būt tikai apmēram 6,6 pēdas (2 m). Tā svars var būt no 300 līdz 1400 mārciņām (135 līdz 635 kg), un vīrieši parasti ir lielāki nekā sievietes. Dažreiz to svars ir divreiz lielāks. Biologi uzskata, ka tas ir tāpēc, ka mātītes nobriest agrākā vecumā, kas prasa daudz enerģijas. Tēviņi turpina augt, līdz kļūst nobrieduši.

Pudeļu delfīnam ir izturīgs korpuss, kas aizmugurē ir tumši pelēks un sānos gaišāks pelēks. Vēders ir balts vai pat nedaudz sārts, lai gan atsevišķu dzīvnieku krāsa var svārstīties no gandrīz melnas līdz albīnai. Dažiem delfīniem virs galvas ir tāds kā apmetnis, un vecākām sievietēm vēderi var būt pamanīti.

Knābis, kas delfīnam piešķir zinātnisko nosaukumu, patiešām ir īss un pudeles formas, un starp snuķi un delfīna pieri ir rieva. Spura dzīvnieka mugurā atrodas netālu no tā centra. Apakšā tas ir plats un ar smailu galu.

Pudeļu delfīni peld pākstīs. Šajās pākstīs parasti ir apmēram 15 delfīni, bet pāksts var svārstīties no tikai diviem delfīniem līdz vairāk nekā 1000, kas īslaicīgi apvienojas. Pārtikas atrašanai delfīni izmanto eholokāciju. Šī eholokācija ir tik precīza, ka tā var ne tikai pateikt delfīnam, kur atrodas upuris, bet arī tā formu. Dažreiz eholokācija ir tik spēcīga, ka apdullina upuri. Citreiz delfīns vienkārši klausās, lai atrastu savu ēdienu.

Pudeļu delfīni, lai sazinātos savā starpā, izmanto ļoti daudz skaņu, ieskaitot čīkstus un svilpes. Viņu galvās ir eļļas veids, kas palīdz pastiprināt skaņas viļņus. Delfīni saziņai izmanto arī savu ķermeni. Viņu astes sitieni uz ūdens bieži ir pazīme, ka dzīvnieks ir dusmīgs par kaut ko. Viņi var arī glāstīt un samīļot viens otru un nākt viens otram palīgā, kad ir ievainoti.

Tāpat kā cilvēki, arī pudeļu delfīni lietas dara vienkārši prieka pēc. Viņi brauc ar laivu priekšgala viļņiem vai pat sērfo un lec ārā no ūdens. Dažreiz viņu ziņkāre liek viņiem tik tuvu tuvoties cilvēkiem, ka cilvēks var viņiem ķerties klāt un pieskarties.

Pudeļu delfīnu biotops

Pudeļu delfīni atrodas siltākos ūdeņos visā pasaulē. Tie nav bieži sastopami polārajos reģionos. Viņi dzīvo estuāros, kur upes satiekas ar okeānu, sekliem līčiem un pat saldūdens upēm un citām ūdenstilpēm tuvu krastam. Dažas pākstis var atrast arī atklātā jūrā dziļos ūdeņos. Delfīni, kas dzīvo atklātā jūrā, ir lielāki un tumšāki nekā tie, kas dzīvo piekrastē, un ir zināms, ka sezonā viņi migrē pat 2600 jūdzes, savukārt ir zināms, ka piekrastes pākstis migrē El Niño notikumu laikā.



Pudeļu delfīnu diēta

Pudeļu delfīni ēd ļoti dažādas jūras veltes, tostarp zivis, garneles, krabjus un kalmārus. Viņiem patīk sekot zvejas laivām un paķert nevēlamās zivis, kas izmestas aiz borta, lai gan tas apdraud delfīnu sajukumu tīklos. Ja delfīns nespēj atbrīvoties un nākt gaisā, tas noslīks. Citi delfīni var būt nāvējoši ievainoti, ja viņi norij zivju āķus.

Lai gan pudeļu delfīniem ir zobi, viņi tos izmanto, lai turētos pie sava upura. Viņi nekošļājas, bet norij laupījumu veselu. Pākstis dažreiz sanāk medīt.

Pudeļu delfīnu plēsēji un draudi

Galvenie plēsēji un draudi pudeļu delfīniem ir cilvēki un lielās haizivis, piemēram, buļļu un tīģeru haizivis. Kaut arī pudeļu delfīni netiek bieži apzināti medīti pēc pārtikas, tos var sapīt lielos zvejas tīklos. Turklāt viņi saskaras ar tādiem draudiem kā piesārņojums, naftas noplūde un attīstība estuāros un to pulcētajos apgabalos. Piemēram, mēslojums un ūdenī izdalītie piesārņojumi noārda skābekļa ūdeni un var izraisīt indīgu aļģu ziedēšanu. Kad delfīni ēd zivis, kas dzīvo šajos piesārņotajos ūdeņos, viņi paši saslimst un dažreiz mirst. Vienkārši peldoties pa piesārņotajiem ūdeņiem, delfīni arī saslimst.

Tādas haizivis kā tīģeris un buļļa haizivs ir īpaši daļējas mazākiem delfīniem, ieskaitot zīdaiņus un sievietes. Nav nekas neparasts redzēt delfīnu ar rētām no haizivs koduma. Biologi uzskata, ka viņi izdzīvo, pateicoties viņu pūtītēm. Ir zināms, ka dzeloņstieņi iznīcina pudeļu delfīnus.

Pudeļu delfīnu pavairošana, zīdaiņi un dzīves ilgums

Tāpat kā daudziem zīdītājiem, arī pudeļu delfīnu mātītei ir estrāls periods, kad viņa var palikt stāvoklī. Dažreiz tēviņu grupa meklēs mātīti, kura ir gatava pāroties, savukārt citi tēviņi mātītes vajā atsevišķi. Pēc pārošanās viņi īsti nepaliek kopā, un lielāko daļu bērnu aprūpes atstāj māte. Pudeļu delfīnu tēviņi ir buļļi, sievietes ir govis, un viņu mazuļi ir teļi.

Mātītes ir nobriedušas apmēram piecu līdz 10 gadu vecumā, savukārt tēviņi ir nobrieduši vecumā no astoņiem līdz 13. Tomēr, tāpat kā cilvēkiem, var būt nepieciešams ilgs laiks starp laiku, kad pudeļu delfīns kļūst seksuāli nobriedis, līdz brīdim, kad tas faktiski vairojas. Daži, piemēram, faktiski nepavairo, kamēr viņiem nav ap 20 gadu.

Mātītes ir stāvoklī apmēram gadu, un vienlaikus tām ir tikai viens teļš. Māte palīdz mazulim nokļūt virspusē, lai tas varētu veikt pirmo elpu. Viņa baro teļu apmēram 18 līdz 20 mēnešus, pēc tam atkal kļūst grūtniece pēc atšķiršanas. Teļš paliek kopā ar māti līdz apmēram piecu gadu vecumam. Tāpat kā cilvēkiem, delfīnu bērni piedzimst visu gadu, bet lielākā daļa piedzimst vasaras mēnešos. Pudeļu delfīnu mātīte var dzemdēt visu savu dzīvi, un sieviešu grupa palīdzēs audzināt viens otra teļus.

Savvaļas pudeļu delfīnu vidējais mūža ilgums ir aptuveni 25, savukārt nebrīvē esošais delfīns var dzīvot vairāk nekā 50 gadus. Sievietes mēdz dzīvot ilgāk nekā vīrieši, un vecākais reģistrētais delfīns bija gūstā turēta sieviete, kas dzīvoja līdz 53 gadiem.

Iedzīvotāji - cik pudeļu delfīnu ir palicis?

Visā pasaulē ir aptuveni 600 000 parasto pudeļu delfīnu, un to aizsardzības statuss ir LC jeb “Vismazāk rūpes”. Dzīvnieku aizsargā vairāki nolīgumi, tostarp Konvencija par savvaļas dzīvnieku migrējošo sugu saglabāšanu, Saprašanās memorands par Rietumāfrikas un Makaronēzijas lamantīnu un mazo cetaceans saglabāšanu un Amerikas Savienoto Valstu Jūras zīdītāju aizsardzības akts 1972. gads.

Kamēr parastais pudeļu delfīns tiek klasificēts kā “Vismazākā problēma”, un tikai aptuveni 150 indivīdi ir atrasti nelielā apgabalā Austrālijas dienvidu krastā, nesen identificētās Burrunan pudeļu delfīnu sugas var tikt aizsargātas nākotnē.

Pudeles delfīnu fakti

Valis slepkava un pārošanās ar delfīniem?

Kad viltus slepkavas vaļu tēviņš un pudeļu delfīnu mātīte, iegūtais hibrīdais dzīvnieks tiek saukts par “wholphin”. Šī pārošanās ir iespējama, jo, lai gan viltus slepkavas vaļiem ir vārds “valis”, to patiesībā viņi ir ciešāk saistīti ar pudeļu delfīniem. Kaut arī wholphins novēroti galvenokārt nebrīvē, tie ir novēroti arī savvaļā.

Tiek uzskatīts, ka delfīni var runāt savā valodā!

Daži zinātnieki pat uzskata, ka viņiem ir valoda, nevis zvani un skaņas, ko citi ganāmpulka dzīvnieki brīdina par briesmām vai pievērš uzmanību pārtikai. Bet to, kādā valodā runā pudeļu delfīns, vēl nav jānoskaidro.

Daļa no grūtībām pudeļu delfīnu sakaru izpētē ir to frekvences raksturlielumi, kas daudz atšķiras no cilvēka dzirdes. Pudeļu delfīni ir tālu no vienīgajām delfīnu sugām, kuras ir novērojušas valodu. Ilgākai diskusijai jūs varat izlasīt mūsu lapu par delfīniem!

Kā pudeļu delfīni var pamāt ar galvu?

Viena no lietām, kas pudeļu delfīnus padara pievilcīgus cilvēkiem, ir tā, ka tā var pakustināt kaklu un izdarīt kustības, it kā saprotot, ko viņam saka. Tas ir tāpēc, ka lielākā daļa kakla skriemeļu nav sakausēti tāpat kā cita veida delfīniem.

Pudeļu delfīni nāca no suņa lieluma dzīvnieka uz sauszemes?

Pirms miljoniem gadu delfīna priekštecis bija suņa lieluma dzīvnieks, kurš staigāja pa sauszemi. Laika gaitā tas pārņēma pilnīgi ūdens dzīvesveidu, un tā ķermenis pārveidojās par zivs formu. Aizmugurējās kājas atkāpās, astē attīstījās plankumi un priekšējās kājas pārvērtās par pleznām. Tā zaudēja ārējās ausis un uz muguras izveidojās spura. Nāsis migrēja no sejas priekšpuses uz galvas augšdaļu, lai dzīvnieks varētu elpot, nepaceļot visu galvu no ūdens. Nāsis, ko tagad dēvē par caurumu, automātiski aizveras, kad delfīns iegremdējas, un automātiski atveras, kad tas nonāk virsmā.

Pudeļu delfīni guļ, izslēdzot pusi smadzeņu!

Ilgu laiku cilvēki prātoja, kā delfīni varētu gulēt, kad viņiem apmēram katru minūti bija jāatrodas gaisā. Apbrīnojamais atklājums bija tāds, ka puse viņu smadzeņu guļ, bet otra puse ir pietiekami nomodā, lai ļautu tām uzkāpt virsū, elpot un vērot plēsējus un draudus. Tās smadzeņu cikli starp smadzeņu pusēm atpūšas divu stundu periodos, lai varētu atpūsties abas pusītes!

Ir novērots, ka pudeļu delfīni socializējas un sadarbojas ar citām sugām

Delfīni ir novēroti, peldot kopā ar vienu un to pašu viltus vaļu grupu vietās, kas var būt simtiem jūdžu attālumā. Šķiet, ka grupas nav tikšanās, bet gan sugas, kas tīšām socializējas un kooperatīvi medī lielās grupās.

Citi delfīnu, kas sadarbojas ar citām sugām, piemēri ir delfīni, kuri iemācījušies medīt kopā ar vietējiem zvejniekiem. 2011. gadā pētnieki pat atklāja, ka kašalotu grupa ir pieņēmusi pudeļu delfīnu ar mugurkaula deformāciju!

Delfīnus militāristi izmanto uzlabotas izlūkošanas un eholokācijas nolūkos

Pudeļu delfīni ir galvenie dzīvnieki, kurus ASV Jūras spēki izmanto savai “Jūras zīdītāju programmai”. Tiek ziņots, ka pudeļu delfīns ir labāks par jebkuru mašīnu mīnu noteikšanā. Tie ir izmantoti uzdevumiem, sākot no veco mīnu noteikšanas, kas palikušas pāri no Otrā pasaules kara, līdz kodolieroču apsargāšanai Vašingtonas štata piekrastē.

Skatīt visus 74 dzīvnieki, kas sākas ar B

Interesanti Raksti