Borneo zilonis

Borneo ziloņu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Proboscidea
Ģimene
Elephantidae
Ģints
Elefass
Zinātniskais nosaukums
Elefass Maksims Borneensis

Borneo ziloņu aizsardzības statuss:

Kritiski apdraudēta

Borneo Elephant Atrašanās vieta:

Āzija
Okeāns

Borneo ziloņu fakti

Galvenais laupījums
Zāle, augļi, saknes
Atšķirīga iezīme
Garš bagāžnieks un lielas kājas
Dzīvotne
Lietus meži un tropu meži
Plēsoņa
Cilvēks, Tīģeris
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Ganāmpulks
Mīļākais ēdiens
Zāle
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Mazākā ziloņu suga!

Borneo ziloņu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Melns
Ādas tips
Āda
Maksimālais ātrums
27 jūdzes stundā
Mūžs
55 - 70 gadi
Svars
3000 kg - 5 000 kg (6500 mārciņas - 11 000 mārciņas)
Augstums
2 m - 3 m (7 pēdas - 10 pēdas)

Borneo zilonis ir Āzijas ziloņa pasuga un vienīgais sugas pārstāvis, kurš uzturas Borneo salā.



Šī pasuga tiek dēvēta arī par pigmija ziloņa alternatīvo nosaukumu. Tomēr šajā gigantiskajā radībā nav nekā maza. Pēc jebkura mērījuma tas joprojām ir lielākais sauszemes dzīvnieks Borneo salā. Daudz kas par tā uzvedību joprojām nav zināms. Kamēr 2005. gadā Pasaules Dabas fonds dažiem Borneo ziloņiem piestiprināja satelīta apkakles, lielākā daļa no tā, ko mēs zinām par šo pasugu, balstījās uz ekstrapolāciju no citu Āzijas ziloņu pētījuma. Tā kā tā liktenis ir pakārtots, tas tagad ir sacīkstes ar laiku, lai glābtu to no izmiršanas.



4 neticami Borneo ziloņu fakti

  • Borneo zilonim pēdējo reizi bija kopīgs sencis ar Āzijas radiniekiemPirms 300 000 gadiem. Izolēts no citām pasugām, Borneo salā tas ir attīstījies atsevišķi, nekad nemainot gēnus ar citām ziloņu populācijām.
  • Āzijas ziloņi augseši zobu komplektivisā viņu dzīvē.
  • Āzijas ziloņu mātītēm parasti trūkst ilkņu, bet viņiem tiešām ir garie zobi, kurus sauc par kuņģiem, kas atrodas tieši aiz augšējām lūpām.
  • Ziloņu stumbrs ir iespaidīgs instruments, kas gandrīz līdzinās cilvēka rokai. Viens no pārsteidzošākajiem faktiem par to ir spējanolauzt zarus un notriekt mušas.

Borneo ziloņu zinātniskais nosaukums

Borneo ziloņa zinātniskais nosaukums irElaphas maximus borneensis.Elefassacīmredzot ir ziloņu ģimenes vārds, kas ietver abus Āfrikas ziloņi un Āzijas ziloņi .Maksimsir precīzs Āzijas ziloņu sugas zinātniskais nosaukums. Kā jūs jau zināt, tas ir latīņu termins, kas nozīmē vislielāko vai lielāko, kas atspoguļo Āzijas ziloņa lielumu. Tas ir arī tas, kur mēs iegūstam angļu valodas terminu maksimums.Borneensis, latīņu valodā apzīmēts vārds Borneo, attiecas tikai uz Borneo īpašajām pasugām. Faktiski kopumā ir četras Āzijas ziloņu pasugas. Pārējie trīs ir Šrilankas zilonis , Sumatras zilonis un Indijas zilonis . Tiek uzskatīts, ka Borneo zilonis ir attīstījies pietiekami tālu no Āzijas kolēģa, lai attaisnotu atsevišķu pasugu apzīmēšanu.

Borneo ziloņu izskats

Borneo zilonim ir daudz kopīgu iezīmju ar Āzijas radiniekiem: galva ar diviem kupoliem, mazākas noapaļotas ausis, četras ķepas uz aizmugurējās kājas un pelēka āda ar sīkiem matu iztekām. Bet tam ir arī daudz fizisku atšķirību, tostarp taisnākas ilkņi un garāka aste. Āzijas zilonis parasti ir mazāks nekā Āfrikas zilonis, bet Borneo zilonis ir aptuveni par 30% mazāks nekā citi Āzijas ziloņi. Mazs šajā gadījumā ir relatīvs, jo Borneo ziloņa svars ir no 8,2 līdz 9,8 pēdām un svars no 6500 līdz 11 000 mārciņām. Vīriešiem parasti ir daudz lielāks svars nekā vidēji sievietēm.



Borneo zilonis izolēts uz balta fona

Borneo ziloņu uzvedība

Ziloņu stumbrs ir visaptverošs neticams instruments. Pateicoties lielajai muskuļu un nervu koncentrācijai, tas ir galvenais līdzeklis, ar kura palīdzību zilonis mijiedarbojas ar pasauli: elpošana, smarža, dzeršana, saziņa un priekšmetu satveršana. (Tā galā ir arī pirkstu veida piedēklis.)

Zilonim ir vajadzīgas tikpat iespaidīgas smadzenes, lai veiktu visus šos apbrīnojamos varoņdarbus ar savu bagāžnieku. Borneo ziloņu izzināšana nav plaši pētīta, taču ziloņu ģimenei kopumā ir ļoti attīstīts neokortekss (līdzīgi kā cilvēkiem , pērtiķiem un delfīni ), kas ļauj tai izmantot rīkus, atpazīt sevi spogulī, atrisināt sarežģītas problēmas, atdarināt uzvedību un sajust virkni sarežģītu emociju. Novērojumi liecina, ka zilonis var izjust skumjas un sēras par tuva drauga vai ģimenes locekļa nāvi.

Ganāmpulks ir visu sabiedrisko aktivitāšu un ikdienas dzīves centrs dažiem ziloņiem. Šī ļoti sadarbojošā un altruistiskā vienība sastāv no piecām līdz 20 pieaugušām mātītēm (sauktām par govīm) un viņu pēcnācējiem. Buļļu tēviņi parasti jaunībā klīst atsevišķi vai pievienojas visu vecumu vecpuišu grupām, taču sievietes lielāko daļu savas dzīves mēdz uzturēties vienā un tajā pašā ganāmpulkā. Vecākā un lielākā sieviete parasti kļūst par visa ganāmpulka matriarhu. Viņa palīdz grupai pieņemt lēmumus un instruē jaunākās mātes par to, kā rūpēties par jauniešiem.



Āzijas zilonis ir crepuscular suga, kas nozīmē, ka tas guļ dienā un lielāko daļu savu darbību veic rītausmas un krēslas stundās. Neskatoties uz diezgan apgrūtinošo stereotipu, zilonis ir ātrs skrējējs un pārsteidzoši labs peldētājs. Tas var visu ķermeni iegremdēt ūdenī, lai saglabātu vēsumu. Lai palīdzētu elpot, virs ūdens ir redzams tikai tā stumbrs. Zilonis arī apklāsies dubļos vai augsnē, lai siltākajos mēnešos noturētu ķermeņa temperatūru.

Ganāmpulka dzīve rit ap nomadu eksistenci. Tas nozīmē, ka tas klīst pa milzīgu teritoriju, meklējot ūdens urbumus un bagātīgus pārtikas avotus. Dažreiz vairākas grupas apvienosies, pamatojoties uz sezonu, dzīvotni un citiem apstākļiem.

Borneo ziloņu biotops

Borneo zilonis, kā norāda nosaukums, ir endēmisks salas salas ziemeļaustrumu daļā Borneo . Kaut arī izolēts no pārējiem Āzija Borneo ir viena no lielākajām Klusā okeāna salām un milzīgas bioloģiskās daudzveidības avots. Vislielākā Borneo ziloņa koncentrācija ir Malaizijas Sabahas štatā salas pašā ziemeļu galā. Šeit tas 12 līdz 18 stundas dienā klīst pa mežiem un zālājiem, meklējot resursus.

Borneo ziloņu diēta

Borneo zilonis ir zālēdājs dzīvnieks, kurš barojas ar dažādu augu sugu daudzveidīgu uzturu, ieskaitot ziedus, augļus, lapas, graudus un mizu. Lai uzturētu sevi, viens zilonis viens pats vienā dienā var patērēt simtiem mārciņu pārtikas, ganoties ganībās gar zemi, vai pārlūkojot koku lapas un dzinumus. Bagāžnieks darbojas kā daudzpusīga ekstremitāte, kas spēj uztvert veģetāciju un nogādāt ēdienu mutē.

Borneo ziloņu plēsēji un draudi

Milzīgā izmēra dēļ Borneo zilonim nav ko baidīties no dabiskiem plēsējiem. Pat jaunākie ziloņi ir diezgan lieli, un jebkurā gadījumā ganāmpulks tos aizsargā. Vienīgais reālais drauds ir cilvēce. Tā kā šai pasugai ir nepieciešams liels zemes daudzums, kur dzīvot, mežu izciršana mežizstrādes, lauksaimniecības un plantāciju dēļ ir degradējusi tās dabisko dzīvotni, kas rada ne tikai sadrumstalotas populācijas, bet arī noved pie tiešas konfrontācijas ar cilvēkiem. Dažreiz ziloņi tiek nogalināti vai nodarīti kaitējums, jo, pārvietojoties pa fermām un plantācijām, tie nejauši iznīcina labību. Daži ziloņi ir tikai neveiksmīgu apstākļu upuri. Tiek lēsts, ka apmēram 20% no šīs pasugas ir guvuši ievainojumus no nelegāliem slazdiem, lai noķertu mazākus medījumus.

Borneo ziloņu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Borneo ziloņa reproduktīvie ieradumi nav pietiekami pētīti, taču, pamatojoties uz to, ko mēs zinām par citiem Āzijas ziloņiem, var ekstrapolēt vairākus faktus. Vissvarīgākais vīriešu seksuālās uzvedības elements ir īslaicīgs stāvoklis, ko sauc par misu. Šajos periodos vīriešu hormoni kļūst paaugstināti, un sēklinieki ir palielināti. Tas ļauj vīrietim, kas atrodas mustā, sacensties ar citiem ziloņiem (kuri parasti nav mustā) par sievietes seksuālajām tiesībām, cīkstoties, grūstoties vai sabiezējot ar ilkņiem. Vājākais tēviņš padosies stiprākajam tēviņam, pirms šīs sacensības arī pārvērtīsies par nopietnu un nāvējošu cīņu. Šai sistēmai ir tendence dot priekšroku vecākiem vīriešiem, jo ​​ar vecumu mustu intensitāte pieaug.

Kaut arī ziloņi var pāroties visu gadu, tiek uzskatīts, ka ziloņu mātīte reproduktīvi ir uzņēmīga tikai ierobežotu laiku gadā. Viņa demonstrēs savu seksuālo pieejamību, izmantojot dažādas balsis un kustības, mudinot tēviņus sacensties par viņas pieķeršanos. Parasti viņa ir pārī, ar kuru viņa pārojas, bet viņa dod priekšroku vīriešiem, kuri atrodas misā, jo tas ir spēka un dominējošā stāvokļa signāls.

Pēc kopēšanas tēviņš dažreiz paliks pie mātītes pietiekami ilgi, lai neļautu viņai pāroties ar kādu citu, taču viņš citādi nespēlē vecāku aprūpi. Pēc tēva aiziešanas mātīte jaunos pēcnācējus nēsā apmēram 22 mēnešus, kas, iespējams, ir garākā no visām zīdītāju sugām pasaulē. Viņa vienlaikus ražo tikai vienu teļu, un viņai reti ir dvīņi. Tas ir tāpēc, ka Āzijas zilonim ir ārkārtīgi ilgs attīstības laiks.

Lai gan teļi sver vairāk nekā 100 mārciņas, teļiem pirms to pilnīga augšanas ir daudz jāaug. Bērns baro mātes pienu vismaz divus gadus pēc piedzimšanas, bet pilnīga atšķiršana nenotiek gandrīz četrus gadus. Šajā laikā gan māte, gan viņas radinieki aktīvi piedalīsies teļa attīstībā. Viņi sniegs teļam aizsardzību un aizbildnību, līdz tas būs gatavs kļūt neatkarīgam. Sakarā ar milzīgajiem ieguldījumiem, kas nepieciešami pēcnācēju audzināšanai, viņa audzē tikai reizi četros līdz piecos gados.

Gan vīrieši, gan sievietes mēdz dzimumgatavoties apmēram 10–15 gadu vecumā. Ja zilonis ir saspringts, dzimumgatavība var aizkavēties vēl par vairākiem gadiem. Šīs sugas tipiskais paredzamais dzīves ilgums savvaļā ir aptuveni 50 gadi, lai gan daži indivīdi var dzīvot līdz 60 vai 70 gadiem.

Borneo ziloņu populācija

Borneo zilonis ir apdraudēta sugas, kurās savvaļā paliek mazāk nekā 1500 īpatņu. Tiek lēsts, ka kopš 1980. gada iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 60%. Lai izveidotu ilgtspējīgāku mežizstrādes praksi, dažas organizācijas, piemēram, Pasaules savvaļas dzīvnieku fonds, sadarbojas ar vietējiem plantāciju pārvaldniekiem un īpašniekiem ziloņu dzīvesvietas tuvumā, lai izveidotu apmežotus savvaļas gaiteņus, lai brīva pārvietošanās starp sadrumstalotajiem apgabaliem. Tam vajadzētu mazināt arī konfliktus ar cilvēkiem.

Borneo ziloņi zooloģiskajā dārzā

The Oregonas zooloģiskais dārzs ir vienīgais Borneo zilonis Amerikas Savienotajās Valstīs: sieviete, ko sauc par Čendru. Viņa ir dzimusi Sabahā, Malaizija 1993. gadā un vēlāk izsalkuši un vieni, klīstot pa palmu eļļas plantāciju, ar brūcēm uz priekšējām kājām un kreisās acs. Nepiemērota dzīvei savvaļā, 1999. gadā viņa nonāca Oregonas zooloģiskā dārza īpašumā. Tagad Chendra kopā ar citiem Āzijas ziloņiem ir izvietota ziloņu zemes nodaļā. Šajā sadaļā ir trīs savstarpēji savienotas āra telpas ziloņu klaiņošanai, kā arī barošanas stacijas, dubļu kūlas un masīvs baseins.

Bieži uzdotie jautājumi par Borneo Elephant

https://www.worldwildlife.org/species/bornean-elephanthttps://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/a/asian-elephant/https://www.britannica.com/story/whats-the- atšķirība starp aziātu un afrikāņu ziloņiem Skatīt visus 74 dzīvnieki, kas sākas ar B

Interesanti Raksti