Zils Džejs



Zilā Džeja zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Passeriformes
Ģimene
Corvidae
Ģints
Cianocitta
Zinātniskais nosaukums
Cyanocitta cristata

Blue Jay saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Blue Jay Atrašanās vieta:

Ziemeļamerika

Blue Jay Fun fakts:

Zilie jays berž skudras uz spalvu, lai noņemtu kaitīgās skābes

Zilā Džeja fakti

Medījums
Sienāži, kāpuri, vaboles
Jaunā vārds
Nestlings
Jautrs fakts
Zilie jays berž skudras uz spalvu, lai noņemtu kaitīgās skābes
Paredzamais iedzīvotāju skaits
13 miljoni
Lielākais drauds
Plēsēji un sadursme ar mākslīgām konstrukcijām
Visizcilākā iezīme
Sazinoties izklausās “Jay-jay” un spilgti zilas spalvas
Grūtniecības periods
16 līdz 18 dienas
Metiena lielums
Divi līdz septiņi mazuļi
Dzīvotne
Zemu mežu platības, ozoli un dižskābarža koki, pilsētas parki, dzīvojamie rajoni
Plēsoņa
Kaķi, vanagi, pūces, čūskas, jenoti
Diēta
Visēdājs
Dzīvesveids
  • Diennakts
  • Sociāls
Mīļākais ēdiens
Rieksti, sēklas, zīles, sienāži, kāpuri, vaboles, olas, mazuļi
Parastais nosaukums
Zils Džejs
Sugu skaits
3
Atrašanās vieta
Ziemeļamerika, Kanādas dienvidi
Grupa
Ballīte / grupa

Blue Jay fiziskās īpašības

Krāsa
  • Zils
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
25 jūdzes stundā
Mūžs
Vidēji 7 gadi
Svars
2,7 līdz 3,5 oz
Augstums
9 līdz 12 collas
Garums
9 līdz 12 collas
Dzimumgatavības vecums
Viens gads
Zīdīšanas vecums
17 līdz 21 dienu vecs

Blue Jay unikālā personība un afinitāte izmantot savu vārdu kā putnu zvanu ir daļa no tā, kas padara zilo jay tik izteiksmīgu.



Marks Tvens, skaistā un elegantā zilā žagata cienītājs, reiz teica: “Sīlis ir vairāk nekā jebkura cita būtne. Jūs varat izsaukt jay par putnu. Nu, tāpēc viņš zināmā mērā ir tāds, ka viņam ir uzliktas spalvas un viņš varbūt nepieder nevienai baznīcai, bet citādi viņš ir tikpat daudz cilvēks kā tu un es. '



Mājputns, zilā žagata dzimtene ir Ziemeļamerika, un to var atrast arī caur ASV austrumu un centrālo daļu. Ir zināms, ka dažas šī putna populācijas ir pat migrējošas. Ir zināms, ka šie putni ir meža iemītnieki un ir ļoti pielāgojami, kā arī inteliģenti. Ir zināms, ka viņi spēj atdarināt vanagu zvanus un ir īpaši slaveni ar savu “jay jay” zvanu.

Pieci neticami Blue Jay fakti!

  • Šo putnu spalvās ir brūns pigments. Tomēr tie ir zilā krāsā.
  • Šie putni, kā zināms, berzē skudras uz spalvām.
  • Zilie domkrati arī savāc krāsas mikroshēmas.
  • Viņi var atdarināt vanagu zvanus.
  • Ir zināms, ka pavasara un vasaras mēnešos tie kļūst trokšņaināki, iestājoties kritienam un nomierinoties.

Zilā Džeja zinātniskais nosaukums

Zilā jay iet ar zinātnisko nosaukumu Cyanocitta cristata un pieder Corvidae ģimenei. Tas nāk no Aves klases un valstības Animalia. Viņi sauc savu zilo “jay” no trokšņiem, par kuriem ir zināms, ka viņi izklausās tieši tāpat.



Ir vairākas zilo jaisiju pasugas - Cyanocitta cristata cyanotephra, Cyanocitta cristata bromia, Cyanocitta cristata un Cyanocitta cristata semplei. Cyanocitta cristata cyanotephra galvenokārt atrodas Amerikas Savienoto Valstu dienvidaustrumos Nebraskā, Kanzasā, Oklahomā un dažās Vaiomingas un Teksasas daļās. Cyanocitta cristata bromia ir sastopama daļās ASV centrālās daļas, lai gan tā ir sastopama arī Kanādas dienvidu reģionā. Kamēr Cyanocitta cristata cristata dzimtene ir Amerikas Savienoto Valstu austrumu puse, Cyanocitta cristata semplei atrodas tikai Floridas dienvidos.

Blue Jay simbolika

Zilā žagata simbolika ir dzīvīgums, intelekts un skaidrība. Viņi, kā zināms, ir dziesmu putni, kuriem patīk dziedāt brīvajā laikā, un arī viņu radošums ir labi zināms. Šos putnus bieži izmanto kā totēmu, taču tam nav gluži simbolika, ko dara Vecās pasaules putni, jo viņu dzimtene ir ziemeļu puslode. Tomēr siu, činoku un piekrastes sališu ciltīs tā ir atradusi mājvietu daudzos mītos un stāstos.

Eiropas folklorai ir īpaša vieta arī zilajām jays. Daudzi cilvēki uzskata, ka putns ir grūts, atdarinot citas radības un saglabājot sava ligzdas slepeno atrašanās vietu. Viens stāsts, kuru stāsta gan eiropieši, gan amerikāņi, liek domāt, ka sākotnējā zilā jay bija daudz lielāka nekā šodien pazīstamais putns. Kā vēsta leģenda, lielo Džeju savulaik turēja gūstā cilvēki, kuri to izmantoja, lai palīdzētu aršanai viņu zemēs. Lai nekad vairs netiktu ieslodzīts un paverdzināts, putns mudināja Lielo Garu padarīt viņu par daļu no sava lieluma. Sīkāka informācija par viņa krūtīm, iespējams, ir to zīmju paliekas, kuras viņš saņēma, arot cilvēkiem.



Viņi ir saistīti arī ar Lielo ozolu koku sējumu, ko viņi veic, liekot daudziem ķeltu iedzīvotājiem tos uzskatīt par reidarnētu druīdu dvēseli. Kā gara dzīvnieks zilais jay nozīmē attiecību ilgmūžību neatkarīgi no tā, vai tām ir romantisks vai platonisks raksturs. Varbūt tas ir saistīts ar viņu monogāmajiem ieradumiem.

Zilā Džeja izskats un izturēšanās

Kā norāda nosaukums, šis putns ir zils. Tomēr krāsa nāk no brūna pigmenta, kas atrodas viņu spalvās. Putns ir apmēram 9 līdz 12 collas garš un tikai sver aptuveni 2,5 - 3,5 oz.

Galvas virsotne ir zila, savukārt kažokādas krāsa pret putna rīkli mainās pelēkā vai baltā krāsā, un šis pelēkais vai baltais mētelis turpinās līdz krūtīm un tālāk līdz vēderam. Galva uz galvas ir pelēcīgi zila, un putna astē un spārnos ir melnbalta miziņa, kas padara to unikāli atšķiramu. Melna josla, kas izskatās kā kaklarota, šķērso tās apakšējo kaklu.

Uzvedības ziņā zilā jay ir agresīva būtne un ir teritoriāls putns. Šie putni nevairās uzbrukt iespējamiem iebrucējiem vai plēsējiem, no kuriem viņi jūt jebkādas briesmas. Lai arī viņi ir agresīvi, viņi ir sociāli un parasti pastāv grupās.

Šis putns, kā zināms, ir arī ļoti skaļš un saziņas labad bieži izdara dažādus trokšņus. Tas ir īpaši slavens ar savu “jay-jay” troksni, kas arī piešķir tam nosaukumu. Daži citi šī putna radītie trokšņi ir rūkšana, pļāpāšana un svilpes.

Zils Džejs lidojumā ziemā
Zils Džejs lidojumā ziemā

Zilā Džeja biotops

Šie putni visbiežāk sastopami Ziemeļamerikas austrumu un centrālajā daļā. Tomēr ir zināms, ka tie paplašina izplatības areālu arī uz ziemeļrietumiem. Viņi arī dod priekšroku skujkoku meži un to var atrast arī Kanādas dienvidos bez ASV daļām.

Parasti zilās jays ir sastopamas zemos meža apgabalos, un šim putnam patīk dzīvot dižskābarža un ozola kokos. Tos regulāri var atrast pilsētas parkos, un tos var viegli atpazīt, jo tie ir vieni no krāsainākajiem un skaļākajiem putniem, un parasti ir maz ticams, ka viņi nokavēs. to. Ļoti bieži putnu novēro arī ļoti dzīvojamos rajonos.

Zilā Džeja diēta

Zināms, ka lielākoties veģetārietis, šo putnu uzturs parasti barojas ar riekstiem, zīlēm un sēklām. Tomēr viņu uzturā ietilpst arī vaboles, sienāži un kāpuri. Turklāt ir zināms, ka šie putni ēd olas un mazuļus. Tas padara viņus visēdājus.

Blue Jay plēsēji un draudi

Tāpat kā jebkurš cits dzīvnieks vai putns, arī šie putni ir svarīga ekosistēmas sastāvdaļa. Vairāki putnu ģimenes plēsēji pat rada draudus zilā žagata pastāvēšanai. Daži no tiem ietver piekūni , vanagi un pūces.
Vārnas, kaķi , vāveres , jenoti , un citi putni barosies ar mazuļiem vai zilām zīdaiņiem, kas ir prakse, par kuru zilās jays ir kļuvušas draņķīgas.
Citas briesmas, kuras apdraud zilās jays, ir cilvēka veidotas struktūras, ar kurām šie putni varētu sadurties. Tikmēr dažas vīrusu un baktēriju slimības varētu būt arī šo putnu nāves cēlonis. The IUCN tomēr šos putnus ir iedalījis kategorijā “vismazāk skartie”.

Blue Jay reprodukcija un dzīves cikls

Zilās jays ir putni, kas pāriem, kas pārojas visu mūžu līdz nāvei, un parāda piemērotas partnerības prasmes, audzinot savus mazuļus. Sieviešu jays parasti izvēlas partnerus vīriešus, ar kuriem pāroties. Process sākas ap ziemas beigām.

Pēc mazuļa ieņemšanas pāris sāk veidot vairākas daļēji pabeigtas ligzdas nedzimušajiem pēcnācējiem. Pēc dažu ligzdu izveidošanas pāris parasti apmetas vienā vietā. Ligzdas beidzot tiek sagatavotas ar sūnām, zariem, lapotnēm, lapām un mizām. Šo putnu grūsnības periods parasti ilgst apmēram no 16 līdz 18 dienām.

Zilā jay sieviete dēj trīs līdz piecas olas, pēc kurām viņa sēž uz tām, lai tās inkubētu nedaudz vairāk nekā divas nedēļas. Šajā laikā viņu baro un par viņu rūpējas zilā jay tēviņš.

Pēc olu izšķilšanās un jaundzimušā uzņemšanas pasaulē tā ligzdā paliek divus mēnešus, pēc tam vecāki un jaundzimušais kādu laiku paliek kopā ar pārējo ģimeni. Šajā laikā tēviņi un mātītes zilās jays kopā uzņemas atbildību par mazuļa barošanu un kopšanu.

Parasti zilās jays dzīvo vidēji septiņus gadus, tomēr ir zināms, ka tās nebrīvē pastāv apmēram 17 līdz 26 gadus.

Zilā Džeja populācija

Ir zināms, ka pasaulē pastāv aptuveni 13 miljoni zilo jays. Tomēr zilo jaju populācija laika posmā no 1960. līdz 2015. gadam ir samazinājusies par aptuveni 28%. Zināms, ka aptuveni 87% no zilo jay populācijas dzīvo ASV, bet 13% - Kanādā.

Zilo jaisu migrācijas paradumi viņus ved augšup un lejup Atlantijas okeāna piekrastē (kopā ar Lielajiem ezeriem), bet par to, kur viņi dodas, nav daudz nekā cita.

Skatīt visus 74 dzīvnieki, kas sākas ar B

Interesanti Raksti