Melnā degunradzis

Melnā degunradža zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Perissodactyla
Ģimene
Rhinocerotidae
Ģints
Diceros
Zinātniskais nosaukums
Diceros Bicornis

Melno degunradžu saglabāšanas statuss:

Kritiski apdraudēta

Melnā degunradzis Atrašanās vieta:

Āfrika

Melno degunradžu fakti

Galvenais laupījums
Zāle, augļi, ogas, lapas
Dzīvotne
Tropu krūmāji, zālāji un savannas
Plēsoņa
Cilvēku, savvaļas kaķi
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Zāle
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Ragi var izaugt līdz 1,5m!

Melno degunradžu fizikālās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Balta
Ādas tips
Āda
Maksimālais ātrums
40 jūdzes stundā
Mūžs
45-50 gadi
Svars
800kg - 1400kg (1800lbs - 3100lbs)
Garums
3,3 m - 3,6 m (11 pēdas - 12 pēdas)

Ar iedzīvotāju skaitu, kas skaitījāsviens miljons20. gadsimta sākumā šodien melnais degunradzis ir kritiski apdraudēts



Kādreiz melnais degunradzis klejoja pa plašu Āfrikā, taču smagā malumedniecība ir novedusi sugu pie izmiršanas robežas. Šodien melnais degunradzis piedzīvo populācijas atjaunošanos un lēnām tiek atjaunots valstīs un vidēs, no kurām sugas pēdējās desmitgadēs ir pazudušas.



Neticami melnie degunradži Fakti!

  • Lai gankritiski apdraudēta, melno degunradžu populācija ir atjaunojusies, kopš 1993. gadā sasniedza tikai aptuveni 2475 īpatņus.
  • Sandjego zooloģiskais dārzs ziņo par melno degunradzivar sasniegt 40 jūdzes stundā (64 km / h), padarot to par vienu no ātrākajiem lielajiem dzīvniekiem uz Zemes!
  • Kamēr melno degunradžu populācija atjaunojas,Rietumu melno degunradžu pasugas tika pasludinātas par izmirušām2011. gadā

Melnā degunradzis Zinātniskais nosaukums

Melnā degunradža zinātniskais nosaukums irDiceros bicornis. Diceros ir atvasināts no grieķu valodas un nozīmē 'divi ragaini'. Bicornis atkal nozīmē 'divi ragaini', bet ir latīņu valodā. Melnais degunradzis ir viena no trim degunradžu sugām, kurai ir divi ragi (papildus balts un Sumatrans degunradži).



Melnā degunradzis Izskats

Melnais degunradzis (pazīstams arī kā degunradzis ar āķi ar lūpu) ir liels sugas gada degunradzis dzimtā valoda Āfrika . Neskatoties uz tā nosaukumu, melns degunradzis iekšā faktiski ir diezgan viegls krāsa ar lielāko daļu melno degunradzis indivīdi ar baltu vai pelēku ādu.

Melnais degunradzis sver no 800 kg līdz 1400 kg (1800-3100 mārciņas). Vidēji melnie degunradži sver mazāk nekā pusi no citu Āfrikas degunradžu sugu - balto degunradžu - lieluma. Viņu svars ir līdzīgs Javan degunradžiem Āzijā.

Atšķirīgākās melno degunradžu fizikālās īpašības ir to augšlūpa, kas ir trīsstūrveida un attīstījusies, lai palīdzētu sugai ēst no krūmiem un krūmiem. Turklāt melnajiem degunradžiem muguras augšdaļā ir daudz mazāks “kupris” nekā baltajiem degunradžiem.



Melnās ausis degunradzis piemīt samērā plašs rotācijas diapazons skaņu noteikšanai un izcila oža. Tomēr, ņemot vērā salīdzinoši slikto redzi, melnais degunradzis bieži uzlādēsies, izbrīnīts kā aizsardzības mehānisms. Ir redzams, ka melnie degunradži lādē objektus, sākot no kokiem, līdz automašīnām un beidzot ar garām braucošiem vilcieniem.

Melnais degunradzis

Melnajam degunradzim ir priekšējais rags, kas var sasniegt neticamus garumus attiecībā pret ķermeņa lielumu. Kaut arī lielākā daļa melno degunradžu ragu nepārsniedz 24 collas (61 cm), garākais jebkad reģistrētais melnā degunradža rags bija 55 collas (140 cm)!

Melnā degunradža aizmugurējais rags parasti ir mazāks. Tāpat kā visi degunradži, arī melnā degunradža ragi ir izgatavoti no Keratīna, olbaltumvielām, kas sastopamas arī nagu un matos, un ir ārkārtīgi spēcīgas. Papildus aizsardzībai melnie degunradžu ragi nodrošina iebiedēšanu un var palīdzēt dzīvniekam barības laikā izrakt saknes un pat salauzt zarus.

Galvenais iemesls, kāpēc melnā degunradža populācija ir samazinājusies, ir malumedniecība par ragu.

Melnā degunradzis Uzvedība

Salīdzinot ar balto degunradzi, melnais degunradzis ir daudz vientuļāks dzīvnieks. Melno degunradžu sabiedriskums atšķiras atkarībā no to dzīvotnes. Plaši atvērtajās savannās suga var būt daudz izplatītāka, ar vienu melno degunradzi diapazonā līdz 100 kvadrātkilometriem. Blīvākā veģetācijā to diapazons var samazināties līdz vienam degunradzimpriekškvadrātkilometrs.

Melnais degunradzis Dzīvotne

Vēsturiski melnais degunradzis bija plašs diapazons visā centrālajā un austrumu daļā Āfrika valstīs, ieskaitot Kenija , Tanzānija , Kamerūna , Dienvidāfrika , Namībija , Zimbabve , un Angola .

Lai gan melno degunradžu izplatība visā 20 valstīs bija dramatiski samazinātathgadsimtā, tagad tas tiek atkārtoti ieviests valstīs, kurās tas iepriekš bija izmiris. Piemēram, 2017. gadā Ruandā tika atjaunoti 18 melnie degunradži pēc pazušanas no valsts desmit gadus iepriekš.

Klimats, kurā dzīvo melnie degunradži, dažādās apakšsugās var atšķirties. Dienvidrietumu melnā degunradzis ir vairāk pielāgots sausajām savannām. Kā suga, kas dod priekšroku kokaugiem, melnais degunradzis dod priekšroku videi ar krūmiem un vairāk lapu augiem. Tās augšējā lūpa, kas atrodas pirms aiziešanas, palīdz satvert no krūmiem un augošākas veģetācijas.

Melno degunradžu populācija - cik daudz melno degunradžu ir palikuši?

Šodien melnā degunradzis ir “kritiski apdraudēts” dzīvnieks. Visā 20thgadsimta laikā tās iedzīvotāju skaits strauji samazinājās. Tomēr, pateicoties nepārtrauktiem saglabāšanas centieniem, tā populācija ir atguvusies no zemākā līmeņa 1990. gadu sākumā.

Melno degunradžu populācijas aprēķini laika gaitā

1900: 1 000 000

1960. gadi: 70 000

1980: 10 000 līdz 15 000

1993: 2475

2004: 3600

2018: 5500

Kamēr vēsturiski melnais degunradzis tika atrasts gandrīz visā Subsahāras Āfrikā ārpus Kongo baseina, mūsdienās tā populācija ir ierobežota tikai dažās valstīs. Pasaules Dabas fonds ziņo, ka 98% iedzīvotāju ir sastopami tikai četrās valstīs: Dienvidāfrikā, Kenijā, Zimbabvē un Namībijā.

Rietumu melno degunradžu izmiršana

Vēl nesen bija četras pārdzīvojušās melnā degunradža pasugas:

  • Dienvidrietumu melnais degunradzis
  • Austrumu melnais degunradzis
  • Dienvidu centrālais melnais degunradzis
  • Rietumu melnais degunradzis

Kopš 1997. gada tika lēsts, ka palikuši tikai 10 rietumu melnie degunradži. Turpmākais apsekojums 2001. gadā bija pēdējais sugas novērojums, un tā oficiāli tika pasludināta par izmiru 2011. gadā.

Kādreiz rietumu melnais degunradzis klejoja pa Nigēriju, Kamerūnu un Čadu. Iespējams, ka kādreiz šajās valstīs var atjaunot melnos degunradžus, taču to populācija tiks atkārtoti izplatīta caur dažādām melno degunradžu pasugām.

Melnā degunradža diēta

Melnais degunradzis ir zālēdājs dzīvnieks kas nozīmē, ka tā uztur sevi tikai uz augu bāzes diēta . Melnie degunradži pārlūko blīvi veģetēto savannu pēc lapām, ziediem, pumpuriem, augļiem, ogām un saknēm, ko viņi izrok no zemes, izmantojot savus ragus.

Pētījumā, ko veica African Journal of Ecology, tika atklāts, ka triju dažādu nacionālo parku melno degunradžu populācijas ēd 51, 53 un 41 augu sugu. Tomēr katrā parkā tika konstatēts, ka lielākā daļa melno degunradžu diētas nāk tikai no trim augu veidiem.

Visizplatītākie augi, kurus ēd melnie degunradži, ir: zigofilli, ziedētu punduru krūmu veids. Acacia mellifera, ērkšķains krūms. Un Euophorbia rectirama - sulīgs bezlapu un bezmugurkaula krūms, kura augstums ir 1 metrs (3 pēdas).

Melnā degunradzis Plēsoņa

Sakarā ar tā lielo Izmērs , melnā degunradzis ir vienīgais īstais plēsējs savvaļā ir lieli savvaļas dzīvnieki kaķi piemēram, lauvas tas būs laupījums uz melnajiem degunradžu teļiem un vājiem indivīdiem. Cilvēki ir lielākais drauds melnajam degunradzis jo viņi ir nomedīti līdz viņu izmiršanas robežai

Melnais degunradzis Pavairošana un dzīves cikli

Melnais degunradzis ir vientuļnieks dzīvnieks un kopā nāk tikai ar citiem melnajiem degunradžiem. Sieviete melna degunradzis dzemdē vienu teļu pēc a grūtniecības periods tas ir vairāk nekā gadu (apmēram 14-16 mēneši). Pasaules Dabas fonds ziņo par visilgāko novēroto grūsnības periodu 478 dienu laikā, un šis skaitlis ir 70 dienas īsāks nekā visilgāk novērotais balto degunradžu grūsnības periods.

Melnais degunradzis teļš paliek kopā ar māti līdz vismaz 2 gadu vecumam un pietiekami lielam, lai kļūtu neatkarīgs.

Parasti tiek uzskatīts, ka melnie degunradži savvaļā dzīvo līdz 35 līdz 45 gadiem, un vecākais nebrīvē esošais melnais degunradzis dzīvo 52 gadu vecumā, pirms 2018. gadā aizgāja mūžībā Hirosimas zoodārzā.

Melnie degunradži zooloģiskajos dārzos

Kopš 2018. gada 61 zooloģiskajā dārzā atradās 184 melnie degunradži. Tas padara melno degunradžu par otro visbiežāk sastopamo degunradžu, kas atrodams zooloģiskajos dārzos pēc baltā degunradža.

Izvēlieties zooloģiskos dārzus, kur jūs varat personīgi redzēt melno degunradzi!

  • Potera parka zooloģiskais dārzs (Lansinga, Mičigana): 2019. gada aprīlī dzimis melns degunradzis ar nosaukumu Doppsee
  • Sentluisas zooloģiskais dārzs: No 2019. gada šajā zooloģiskajā dārzā bija dzimuši 10 melnie degunradžu teļi
  • Linkolna parka zooloģiskais dārzs (Čikāga, Ilinoisa): sagaidīja jaunu teļu 2019. gada martā.

Melnie degunradži fakti

  • Melnais degunradzis atgriežas gandrīz pēc 50 gadiem!
    • 2017. gada oktobrī Dienvidāfrikas un Čadas valdības parakstīja saprašanās memorandu par 6 melno degunradžu pārvietošanu uz Čadu. Melnais degunradzis tika reģistrēts valstī 1972. gadā. Kaut arī melnā degunradža izplatība pēdējos 100 gados ir ievērojami samazinājusies, pateicoties 2017. gada atjaunošanai, suga tagad ir 12 valstīs visā Āfrikā.
  • Novatoriski veidi, kā apturēt malumedniecību?
    • 2015. gadā tika paziņots par uzņēmumu Pembient ar 3D drukas degunradžu ragu misiju, lai appludinātu tirgus un pazeminātu degunradžu ragu cenu. Citas stratēģijas ir saistītas ar to, ka degunradžu ragi mirst rozā krāsā, lai tos mazinātu.
  • Atstājušās visvairāk apdraudētās pasugas
    • Pēc tam, kad 2011. gadā rietumu melnā degunradzis tika pasludināts par izmirušu, visapdraudētākās atlikušās pasugas ir austrumu melnās degunradži. Sākot ar 2010. gadu IUCN lēš, ka atlikušais iedzīvotāju skaits ir 740.
Skatīt visus 74 dzīvnieki, kas sākas ar B

Interesanti Raksti