Lācis

Lāča zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Ursidae
Ģints
Ursus
Zinātniskais nosaukums
Ursidae

Lāča aizsardzības statuss:

Apdraudēts

Lāča atrašanās vieta:

Āzija
Centrālamerika
Eirāzija
Eiropa
Ziemeļamerika
Dienvidamerika

Lāču fakti

Galvenais laupījums
Zivis, nektārs, kukaiņi
Atšķirīga iezīme
Lieli zobi un ķepas un spēcīgs ķermenis
Dzīvotne
Mežu un kalnu reģioni
Plēsoņa
Cilvēks, Vilks, Savvaļas kaķi
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
2
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Zivis
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Ir 8 dažādas sugas!

Lāča fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
35 jūdzes stundā
Mūžs
15 - 35 gadi
Svars
27kg - 450kg (60lbs - 990lbs)
Augstums
1,2 m - 3,3 m (4 pēdas - 11 pēdas)

Atsevišķi aziātu lāči ligzdas kokos pielīdzina putnu.



Visā pasaulē ir astoņas dažādas lāču sugas, kuru aizsardzības statuss svārstās no vulgāriem līdz vismazāk satraucošiem. Atkarībā no lāču sugas dzīvotnēs ietilpst Ziemeļamerika, Dienvidamerika, Eiropa, Āzija un ziemeļu polārākie reģioni. Kaut arī lāči parasti nedraud cilvēkiem, lāči var būt ļoti bīstami, ja tos satricina, izprovocē vai tuvojas tiem, kad ir jauni lāči (mazuļi).



Galvenie lāča fakti

Lai gan lielākā daļa lāču tiek uzskatīti par plēsēju sugu, veģetāciju ēd kā galveno barības avotu.

Lāči cīnīsies līdz nāvei par ģimenes locekļiem.

Daudzi lāču eksperti uzskata, ka lāči var smaržot līdz pat 20 jūdžu attālumā.

Lāču veidi - 8 lāču sugas

Ir astoņas unikālas lāču sugas, kas atšķiras pēc izmēra, izskata un ēdiena izvēles. Pārsvarā tos var atrast visā Ziemeļamerikā, Dienvidamerikā, Eiropā un Āzijā. Lāču sugu veidi ietver:



  • Āzijas melnais lācis (Āzijas melnais lācis) - Āzijas melnais lācis, saukts arī par mēness lāci, galvenokārt ir zālēdāju lāču suga, kas sastopama galvenokārt Āzijas dienvidos, Afganistānā un Japānas daļās. Tie bieži sastopami kokos kalnu apgabalos.
  • Brūnais lācis - Brūnais lācis, saukts arī par grizli, ir sastopams Ziemeļamerikā, Āzijā un Eiropā. Tās ir ievērojamākās pēc kuprām, kas atrodas pāri pleciem, un masīvai brūnai ķermeņa uzbūvei. Šīs lāču sugas šajā laikā visretāk ir izmirušas no visiem lāčiem.
  • Ziemeļamerikas melnais lācis - Ziemeļamerikas melno lāci var atrast no Ziemeļkanādas līdz Meksikas centrālajai daļai. Tam nav priekšroka klimatam. Viņi pat barosies ar dzeloņplūmju kaktusu. Šī lāču suga dod priekšroku kalnu reģioniem. Tomēr jūs tos atradīsit arī pļavās un mitrājos.
  • Polārlācis - Polārlāči ir sastopami tikai Arktikas reģionā, kas ieskauj Ziemeļpolu. Viņi ceļo ar peldošiem ledāja ledus blokiem. Kad šie ledus iepakojumi izkusīs, palielinās draudi polārlāču esamībai, padarot tos ļoti uzņēmīgus pret izmiršanu.
  • Briļļu lācis - Briļļu lācis, saukts arī par Andu lāci, labprāt pavada laiku kokos. Tās ir vienīgās lāču sugas, kas dzīvo Dienvidamerikā. Šie lāči ir pakļauti izmiršanai cilvēku nogalināšanas dēļ peļņas nolūkos un mitoloģijas dēļ.
  • Panda Lācis - Panda lācis, iespējams, ir vispazīstamākais lācis uz planētas, ņemot vērā viņu šķietamo burvīgo izskatu. Viņi galvenokārt mielojas ar bambusu Centrālajā Ķīnā. Panda lāči tiek uzskatīti par apdraudētiem pieprasījuma dēļ melnajā tirgū.
  • Sliņķa lācis - sliņķa lācis saņem savu vārda vārdu sliņķa dzīvnieka līdzību dēļ. Garais purns ļauj viņiem patērēt laupījumu, kas parasti nav saistīts ar lāčiem, ieskaitot skudras un termītus. Sliņķa lāči ir sastopami Indijā un Šrilankā.
  • Saules lācis - Saules lāči ir atšķirīgi krēma, pusmēness zīmju dēļ uz krūtīm. Tā kā viņi bieži ēd bišu ligzdas, tos parasti sauc par medus lāčiem. Jūs tos varat atrast Malaizijā un Indonēzijā, un tie ir neaizsargāti pret izmiršanu mežu izciršanas dēļ.

Lāču zinātniskie nosaukumi

Lāču sugas ģimenes vārds ir Ursidae, un Ursus ir ģints, kas latīņu valodā nozīmē lācis. Šīs ir astoņas lāču dzimtas lāču ģints sugas:

Lāča izskats un izturēšanās

Lāči ir atšķirīgi ar kažokādu ķermeņiem un spēcīgiem nagiem. Daži kāpj kokos, bet citi peld. Dažām lāču pasugām ap acīm un uz krūtīm ir vēl atšķirīgāki marķējumi, kas tos atšķir no pārējiem.

Dažādas lāču sugas laika gaitā ir pielāgojušās videi. Piemēram, polārlāči ir balti, lai sajauktos ar sniegu, un Ziemeļamerikas melnajiem lāčiem ir daudzveidīgi ēšanas paradumi, kas ietver kukurūzas kultūras un kaktusu atkarībā no viņu dzīvesvietas reģiona.

Visiem lāčiem ir akūta oža, dzirde un redze. Viņi bieži dzird un smaržo cilvēkus, pirms viņi redz cilvēkus un tāpēc aizbēg. Lāči pēc būtības ir vientuļi radījumi. Tomēr mātes un mazuļi ceļos kopā, un lāči pārošanās laikā ceļos divatā.

  • Āzijas melnais lācis: 50 - 116 kg (110 - 255 mārciņas)
  • Brūnais lācis: 93 - 410 kg (205 - 900 mārciņas)
  • Ziemeļamerikas melnais lācis 39 - 409 kg (86 - 900 mārciņas)
  • Polārais lācis 200 - 682 kg (440 - 1 500 mārciņas)
  • Raibais lācis 64 - 125 kg (140 - 275 mārciņas)
  • Panda lācis 70 - 125 kg (155 - 275 mārciņas)
  • Slinkuma lācis 55 - 141 kg (120 - 310 mārciņas)
  • Saules lācis 22 - 50 kg (50 - 110 mārciņas)

Lāču biotopi

Lāču sugu ģeogrāfiskie reģioni ir tikpat dažādi kā to izskats. Lielākā daļa lāču sugu dod priekšroku dzīvot blīva meža lapotnē. Lāčus var atrast visā Ziemeļamerikā, Eiropā, Āzijā un Āfrikā. Viņi nekad nav nonākuši Antarktīdā vai Austrālijā. Kamēr lāči pēc būtības ir ziņkārīgi, daudzas reizes, dzirdot vai saostot cilvēku, viņi paslēpj koku. Daži lāči dod priekšroku augstākam augstumam, piemēram, Āzijas melnais lācis, un citi dod priekšroku piekrastes reģioniem, piemēram, polārlāčiem. Jūs pat atradīsit lāčus tuksneša klimatā, ieskaitot briļļu lāčus un Amerikas melnos lāčus. Lāču populācijas, kas nespēj pielāgoties jauniem biotopiem, ir pakļautas izmiršanai, jo viņu pašreizējās mājas tiek iznīcinātas attīstības un zāģmateriālu dēļ.



Lāču diēta un pārtika

Lāči ir pierādījuši, ka var izdzīvot gandrīz ar visu. Lielākā daļa lāču ēd veģetāciju, piemēram, pandu lācis ēd bambusu. Tomēr daudzi Ziemeļamerikas lāči ir pielāgojušies savai videi un ēdīs citus dzīvniekus un zivis, ieskaitot alni, karibu un lasi. Leduslācis, saukts arī par jūras lāci, ir gaļēdājs dzīvnieks, jo tie parasti ēd roņus, kā arī reizēm vaļus un mazākus valzirgus. Un sliņķa lācis izdzīvo uz skudrām un termītiem.

Arvien pieaug bažas par lāčiem, kas ēd cilvēku pārtiku, jo tas viņiem liek iznīcināt īpašumu un pat ielauzties mājās, lai meklētu vairāk to pašu. Galu galā šie lāči tiek nolikti, jo tie kļūst arvien lielāki draudi cilvēkiem. Šis traģiskais rezultāts ir novēršams, ja vien cilvēki nebaro savvaļas lāčus. Retos gadījumos lāči kļūdaini apēd indīgu augu un mirst. Izņemot to, lāči var ēst gandrīz visu, lai dzīvotu.

Lāču populācija

Mūsdienās visas lāču sugas ir nedaudz pakļautas izzušanai. Dažas lāču sugas ir neaizsargātākas nekā citas. Āzijas melnie lāči, polārlāči, pandu lāči, sliņķe un saules lāči visi tiek uzskatīti par neaizsargātiem pret izmiršanu. Brūnie lāči tiek klasificēti kā stabili, un Amerikas melno lāču populācija faktiski palielinās, un pašlaik tie tiek uzskatīti par vismazāk uztraucamiem.

  • Āzijas melnais lācis - mazāk nekā 50 000
  • Brūnais lācis - 200 000
  • Ziemeļamerikas melnais lācis - 600 000
  • Polārais lācis - 20 000 līdz 25 000
  • Raibais lācis - mazāk nekā 2000
  • Panda Lācis - 2000
  • Sliņķis Lācis - 7000 līdz 10 000
  • Saules lācis - nezināms, iespējams, mazāks par 1000

Lāča izmiršana

Kaut arī vairākas mūsdienu lāču sugas ir neaizsargātas pret izmiršanu, nesenajā vēsturē ir izmirušas tikai dažas lāču sugas vai pasugas. Tas ietver Kalifornijas grizli lāci 1920. gados un Meksikas grizli lāci 20. gadsimta 60. gados. Abi medību dēļ izmira. Tas pats attiecas uz Atlasa lāci. Atlasa lācis bija vienīgais Āfrikā dzimušais lācis. 1870. gados to nomedīja līdz iznīcībai.

Milzīgais pandas lācis nesen bija gandrīz izzušanas stadijā, kad tika radikāli centušies glābt sugu. Daudzi zinātnieki uzskata, ka polārlācim klimata pārmaiņu dēļ ir nopietni draudi. Viņu esamība var būt tieši saistīta ar spēju pielāgoties. Pirms tūkstošiem gadu tiek uzskatīts, ka pirms to izmiršanas pastāvēja vairākas lāču sugas.

Milzīgais īsās sejas lācis bija gaļēdājs, kas stāvēja 12 pēdu augstumā, pārsniedza 40 jūdzes stundā, svera vairāk nekā 1500 mārciņas un dzīvoja Ziemeļamerikas ziemeļu pusē. Apdzīvotības zaudēšanas dēļ tā izmira ap ledus laikmeta beigām. Alu lāči dzīvoja lielā daļā Eiropas un izmira aptuveni pirms 25 000 gadiem, pirms sākās pēdējais ledus laikmets. Tika uzskatīts, ka viņu svars ir līdz 1500 mārciņām tāpat kā īsā sejas lācim.

Lāču plēsēji un draudi

Lāčplēši ir īpaši uzņēmīgi pret jebkuru plēsēju skaitu, piemēram, koijotiem un vilkiem; tomēr pieaugušiem lāčiem ir ļoti maz dabisko plēsēju. Galvenie plēsēji, kas vērsti pret lāčiem, ir citi lāči un cilvēki. Nelegālas lāču medības, visticamāk, ir viņu lielākais plēsējs. Dažās kultūrās malumednieki lāčus gaļai un dažādām ķermeņa daļām un orgāniem pārdod melnajā tirgū. Vides izmaiņas ir vēl viens būtisks drauds lāčiem, to dabiskajiem biotopiem un pārtikas avotiem. Un cilvēku atmežošana un attīstība apdraud arī daudzas lāču sugas un pasugas.

Lāču pārošanās, zīdaiņi un dzīves ilgums

Pavasara laikā starp lāču tēviņu un mātīti notiek tiesas process. Lāču tēviņi ir izlaidīgi un, ja iespējams, laika gaitā pārojas ar vairākām lāču mātītēm. Tikai lielākie vīrieši pārosies augstā konkurences līmeņa dēļ. Šīs sacensības dēļ sieviešu lāči savā dzīvē uzņems arī vairākus partnerus. Tomēr iepazīšanās un pārošanās procesa laikā abi lāči kļuva gandrīz neatdalāmi. Vaislas un pārošanās sezona ilgst no maija līdz jūlija sākumam. Mātītes parasti dzemdē janvārī un februārī.

Lāču mātītes pārojas un piedzīvo apaugļotu olšūnu un embrijus līdzīgi kā cilvēki. Viņi dzemdēs no viena līdz sešiem lācēniem. Lāču mātes ir diezgan sirsnīgas un aizsargājošas. Viņi rūpēsies un lolos mazuļus līdz trim gadiem, bieži vien mazāk. Šajā laikā mazuļi barosies ar mātes pienu un barību, ko savākusi māte un paši. Kad pienācis laiks atdalīties, mazuļi to neuztver labi. Tā rezultātā brāļi un māsas bieži paliek kopā pēc sākotnējās atdalīšanas.

Katras lāču sugas vidējais dzīves ilgums mainās, ieskaitot:

  • Āzijas melnais lācis - no 25 līdz 30 gadiem, vecākais ierakstā: 42 gadi
  • Brūnais lācis - no 20 līdz 30 gadiem, vecākais ierakstā: 40 gadi
  • Ziemeļamerikas melnais lācis - 20 gadi, vecākais ierakstā: 39 gadi
  • Polārais lācis - no 20 līdz 30 gadiem, vecākais ierakstā: 45 gadi
  • Raibais lācis - 20 gadi, vecākais ierakstā: 37 gadi
  • Panda Bear - 15 līdz 20 gadi, vecākais ierakstā: 38 gadi
  • Sliņķa lācis - 20 gadi, vecākais ierakstā: 27 gadi
  • Saules lācis - 25 gadi, vecākais ierakstā: 34 gadi

Ir svarīgi atzīmēt, ka lielākā daļa lāču sugu nebrīvē dzīvo ilgāk nekā savvaļā. Iepriekš uzskaitītie vidējie rādītāji atspoguļo savvaļas lāča vidējo dzīves ilgumu. Vecākais reģistrētais vecums ir jebkurš lācis, neatkarīgi no tā, vai viņš ir savvaļā vai nebrīvē. Lāču vecumam viņu veselība sāk pasliktināties tāpat kā cilvēkiem, ieskaitot zobu veselību, redzi un vispārēju maņu aptumšošanu. Tas ļoti ietekmē viņu dzīves kvalitāti un spēju izdzīvot

Skatīt visus 74 dzīvnieki, kas sākas ar B

Interesanti Raksti