āpsis

Āpša zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Mustelidae
Ģints
Taxidiinae
Zinātniskais nosaukums
Taxidea Taxus

Āpša saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Āpša atrašanās vieta:

Eiropa

Āpša fakti

Galvenais laupījums
Tārpi, saknes, augļi
Atšķirīga iezīme
Saplacināts ķermenis un gari nagi
Dzīvotne
Meži un dzīvžogi
Plēsoņa
Cilvēks, ērglis, savvaļas kaķi
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
3
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Mīļākais ēdiens
Tārpi
Tips
Zīdītājs
Sauklis
Var sasniegt ātrumu 30 km / h!

Āpša fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Kažokādas
Maksimālais ātrums
18 jūdzes stundā
Mūžs
4 - 10 gadi
Svars
11kg - 14kg (24lbs - 30lbs)
Garums
40 cm - 75 cm (16 collas - 29 collas)

Āpsis ir īpaši tīrs dzīvnieks, kurš kopējās tualetes būvē prom no dzīves un gulēšanas vietas.



Āpsis ir vidēja izmēra zīdītājs ar garu, zemu ķermeni un platām kājām, kam ir iegarenas nagi. Dzīvniekiem ir saraini mati, kuru krāsa ir no melnas līdz brūnai, kā arī zelta un pat baltai. Āpsis ir saistīts ar ūdri , seski, āmrija, ūdeles un zebieksti. Zīdītāji ir nakts, un, lai gan daudzi no viņiem ir sabiedriski, daži var būt vientuļnieki. Āpsis ir Viskonsinas štata dzīvnieks.



5 āpša fakti

• Āpši dienā guļ

• Ir 11 dažādas āpšu sugas

• Jaunie āpši atstāj dobumu, kad viņiem ir apmēram 6 mēneši

• Āpsis ir daļa no zebiekšu ģimenes

• Āpšiem ir maz dabisko plēsēju

Āpša zinātniskais nosaukums

Āpša zinātniskais nosaukums ir Taxidea Taxus, un tas ir iekļauts Mustelidae ģimenē un pieder Mammalia klasei. Āpša apakšgrupas ir Helictidinae, Melinae, Mellivorinae un Taxideinae. Pētnieki ir klasificējuši 11 āpša sugas, kas ir sagrupētas trīs tipos. Tie ir Melinae jeb Eirāzijas āpši, Mellivorinae jeb medus āpši un Taxideinae jeb amerikāņu āpši.

Nosaukums “āpsis” cēlies no 16. gadsimta vārda “bageard”. Sākotnēji nosaukums attiecās uz Eiropas āpsi, kas ir dzīvnieks, kuram uz pieres ir balta zīme. Bausons ir novecojis dzīvnieka nosaukums. Broks ir vēl viens vecs dzīvnieku sugas nosaukums, taču to gandrīz nekad neizmanto.

Āpšiem gadu gaitā ir bijusi virkne galveno lomu britu literatūrā. Piemēram, autors Kenets Grahams ietvēra varoni ar nosaukumu “Mr. Āpsis ”filmā“ Vējš vītolos ”. C.S. Luiss pievienoja vienu “Narnijas hronikās”, un Bītriks Poters savā grāmatā “Pasaka par Toda kungu” parādīja āpšu ar nosaukumu “Tomijs Broks”.



Āpša izskats un izturēšanās

Ziemeļamerikas āpšam ir īsas, spītīgas kājas, muskuļots ķermenis un īss kakls. Dzīvnieka galva ir plata un plakana. Arī āpšiem ir aste. Viņiem mēdz būt pelēkas krāsas mēteļi, tumšākas sejas un balta svītra, kas iet no muguras līdz degunam. Dzīvnieka tips ir aptuveni 9 collas augsts un ir no apmēram 16 collas līdz 29 collas garš. Āpsja aste var atšķirties no apmēram 4 collas līdz 6 collas garas vai apmēram trešdaļa no aktiera Denija DeVito lieluma. Viņi sver no 20 līdz 24 mārciņām. Āpša apakšžoklis tiek izteikts no tā augšžokļa. Tas nozīmē, ka būtībā nav iespējams izmežģīt dzīvnieka žokli, ļaujot tam noturēt cietu upuri. Tomēr žokļa pozicionēšana ierobežo kustību. Āpsis var atvērt un aizvērt muti vai pārvietot to no vienas puses uz otru.

Āpsis galvenokārt ir nakts, un ziemā viņi lielāko daļu laika pavada pazemē. Šajā laikā viņi gavē. Lai izdzīvotu ilgus periodus bez ēšanas, dzīvnieks vasaras beigās un rudenī uzkrāj daudz tauku.

Katra āpšu ģimene mēdz uzvesties unikāli, bet visa veida āpši dzīvo pazemē. Daži dzīvo kopā klanos, kas pazīstami kā Cete. To izmērs ir atšķirīgs - no diviem dzīvniekiem līdz pat 15. Āpši spēj darboties, īsiem spurtiem sasniedzot ātrumu no 16 jūdzēm stundā līdz 19 jūdzēm stundā. Dzīvnieki ir labi alpīnisti, un viņi var peldēt.

Āpsis ir slavens ar savu mežonību. Ja pieaugušai āpša sievietei ir jāaizsargā bērni, viņa agresīvi sargās viņus. Ir ziņas, ka āpši cīnās pie suņu bariem un uzbrūk daudz lielākiem dzīvniekiem nekā viņi paši, piemēram, lāči un vilki. Āpši var izrādīt agresiju pret cilvēkiem, ja viņi jūtas apdraudēti. Dzīvnieks var pasniegt sāpīgu kodumu, lai sevi pasargātu.

Dzīvnieku suga ir teritoriāla, un tā aizsargās teritorijas, kuru platība ir aptuveni 3 līdz 4 kvadrātjūdzes. Āpša teritorijas lielums parasti ir atkarīgs no ēdiena bagātības. Āpsis ir ārkārtīgi tīrs dzīvnieks, kurš neizkārnās savās urbās. Patiesībā šim nolūkam viņi uzceļ seklas bedres prom no savas mājas. Arī āpši neieved ēdienu savās urbās.

Āpša profila skats, sēžot netīrumos.

Āpša biotops

Amerikāņu āpši parasti dzīvo ganību platībās, kā arī atklātos laukos, kuros raksturīgas zālāju īpašības. Viņi dzīvo parkos, fermās un vietās, kur nav koku. Āpsis apmetas vietās, kur ir veselīgs grauzēju krājums. Jūs varētu sastapties ar tām kalnu pļavās, meža klajumos un purvos. Tie ir atrasti arī karstā tuksneša vidē un sukainos apgabalos. Cilvēki ir saskārušies ar āpšiem augstumā, kas sasniedz 12 000 pēdas, bet dzīvnieks dod priekšroku dzīvot zemākos augstumos.

Kalifornijā āpši dzīvo lauksaimniecības teritorijās un atklātās vietās. Viņi arī apmetas reģionālajos, valsts un nacionālajos parkos. Āpsis, kas dzīvo Arizonā, parasti dzīvo daļēji tuksneša zālājos un krūmājos. Ontārio viņi dzīvo provinces tālu dienvidrietumu pusē.

Dzīvnieka mājas teritorijas izmantošana ir atkarīga no gadalaika un no tā, vai tas ir vīrietis vai sieviete. Radības biežāk izmanto dažas savas mājas zonas, pamatojoties uz dažādiem gadalaikiem. Viņu izmantotās teritorijas ir balstītas arī uz viņu rīcībā esošo upuri. Āpšu tēviņiem parasti ir lielākas mājas telpas nekā sieviešu āpšiem.

Dzīvnieku sugai ir nepieciešama pajumte gulēšanai, aizsardzība pret elementiem, slēpšana un dzemdības. Āpsis bieži palielina a gofers bedrē vai urbumā, ko izgatavojis cits dzīvnieks savām vajadzībām. Kad āpsis uzbūvē vai piesavinās cita dzīvnieka kapu, to var saukt par setu. Dzīvnieka blīvuma izmērs svārstās no apmēram 4 pēdām līdz 10 pēdām dziļi un 4 pēdām līdz 6 pēdām plats. Āpsīšu mātītes var izveidot divus līdz četrus urbumus tuvu savienojošajam tunelim, lai patvērtu un aizsargātu savus mazuļus. Kopēja āpšu bedres pazīme ir evakuēta augsne urbuma ieejas priekšpusē. Ja paskatītos uz to no attāluma, jūs redzētu pilskalnam līdzīgu urbja jumtu ar apdzīvojamo platību zemāk.

Vasarā un rudenī āpši tiek izplatīti biežāk. Turklāt, saskaņā ar ierakšanas paradumiem, dzīvnieki katru dienu no laupījuma caurumiem var izrakt no viena līdz trim urbumiem. Āpsis tos izmantos dienu vai nedēļu, pirms īslaicīgi pametīs tos un vēlāk atgriezīsies pie tiem. Citi savvaļas dzīvnieki var izmantot šo tukšo āpša urbumu priekšrocības. Ja medījumu ir daudz, tad āpši atkārtoti izmantos urbumus, īpaši kritiena laikā. Dažreiz dzīvnieki šajās bedrēs paliek vairākas dienas. Kad pienāks ziema, lielāko sezonas daļu āpši ieries urbumā.

Āpšiem ir dažāda veida apmetnes. Tomēr viņu galvenā ir vislielākā. Tie var būt vairākus simtus gadus veci. Viņiem var būt arī daži simti ieeju.

Āpšu diēta

Āpsis ir visēdājs, kas galvenokārt upurē kabatas gophers , prēriju suņi, zeme vāveres un kurmji . Viņi ēd arī briežus pelēm un vālītes kopā ar čūskas . Amerikāņu āpšs ir galvenais čūsku plēsējs un pat sekos grabulīši . Āpsis var pusdienot arī ligzdošanā zemē putni piemēram, bankas bezdelīga vai smilšu mārīte. Viņi ēdīs ķirzakas , zivis un kukaiņi . Dzīvnieks ēdīs dažus augu pārtikas produktus, piemēram, zaļās pupiņas, kukurūzu, sēnes un saulespuķu sēklas. Kā zināms, āpšiem ir alkohola intoksikācija, ēdot sapuvušus augļus.



Āpša plēsēji un draudi

Āpsis ir agresīvas radības, kas nozīmē, ka dzīvniekiem ir tikai daži dabiski plēsēji. Tie ietver koijoti , bobcats , zeltaina Ērgļi un lāči . Pētījumi to parāda pumas medīt viņus visvairāk. Cilvēki viņus slazdo pēc to iegurņa. Āpša kažokādu izmanto krāsu otām un skūšanās otām.

Cilvēki tos medī arī vairākās valstīs. Patiesībā Taksis suņu šķirne pastāv tāpēc, ka cilvēki tos audzēja medīt āpšus. Agrāk ēsma bija populāra Anglijā. Par laimi, iebildumi pret šo sporta veidu izraisīja 1835. gada Likuma par cietsirdību pret dzīvniekiem pieņemšanu papildus 1992. gada Likumam par āpšu aizsardzību. Papildu aizsardzībai valsts pieņēma 2004. gada Medību likumu.

Lielbritānijā Otrā pasaules kara laikā cilvēki ēda āpšus. Agros amerikāņu kolonisti un vietējie amerikāņi tos arī ēda. Mūsdienās Eiropas āpši mirst no bada un tuberkulozes, taču vairāk no viņiem nogalina transportlīdzekļi nekā citādi.

Āpšu reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Pārošanās sezona parasti ir agrā pavasarī vai vasaras beigās. Dzīvnieki bieži pārojas netālu no urbumiem vai ieejas iekšpusē. Āpšiem ir novēlota implantācija. Agrīni embriji tiek implantēti decembra beigās vai janvāra pirmajā vai divās nedēļās. Pēc grūtniecības iestāšanās āpša sieviete izrakt dzimšanas vietu, kuru viņa izmantos ilgāku laiku. Bērnu mazuļi piedzimst pēc 8 nedēļām līdz 10 nedēļām, un tas parasti notiek aprīļa beigās vai maija pirmajā daļā. Šiem mazuļiem ir mīksta, pelēka kažokāda, un viņi ir uzmanīgi un kautrīgi. Pēc mazuļu piedzimšanas āpša sieviete var pakustināt metienu, lai meklētu pārtiku citās vietās. Dzimšanas vieta parasti ir lielāka un sarežģītāka nekā parastā āpša atvere.

Eiropas āpšu tēviņus sauc par kuiļiem, savukārt mātītes ir sivēnmātes. Zīdaiņi ir pazīstami kā mazuļi. Ziemeļamerikā mazuļu āpšus sauc par komplektiem. Vīrieši un sievietes ir termini, kurus Ziemeļamerikā lieto pieaugušajiem āpšiem. Āpsīšu sievietes dzemdē no viena līdz pieciem mazuļiem. Āpšu mātītes rūpējas par savu metienu viena pati, un mazuļi paliks urbā līdz apmēram 8 nedēļu vecumam. Kad āpšu mazuļiem ir apmēram 4 mēneši, viņi var medīt paši savu ēdienu. Pēc 6 mēnešu vecuma jaunie āpši pamet mātes dobumu.

Savvaļā āpšu vidējais mūža ilgums ir no 4 līdz 10 gadiem. Viņi var dzīvot tik ilgi, cik 14 gadus. Kad dzīvnieki atrodas nebrīvē, viņi var dzīvot līdz 26 gadu vecumam.

Āpšu populācija

Starptautiskā Dabas aizsardzības savienība ziņo, ka vairums āpšu veidu netiek uzskatīti par apdraudētiem vai apdraudētiem. Amerikāņu āpšu populācija ir vairāki simti tūkstoši. Tomēr cūkas āpšs ir tuvu draudēja jo dzīvnieku populācija trīs paaudzēs ir samazinājusies par nedaudz mazāk nekā 30%. Suga ir ļoti apdraudēta Ķīnā, Vjetnamā, Laosā un Mjanmā. Anglijā un Velsā populācija ir aptuveni 485 000, kas nozīmē, ka šajā laikā sugai tur nedraud.

Skatīt visus 74 dzīvnieki, kas sākas ar B

Interesanti Raksti