Amūrs Leopards

Amūras leoparda zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Carnivora
Ģimene
Felidae
Ģints
Pantera
Zinātniskais nosaukums
Panthera pardus orientalis

Amūras leoparda aizsardzības statuss:

Kritiski apdraudēta

Amur Leopard Atrašanās vieta:

Āzija
Eirāzija

Amūras leoparda fakti

Medījums
Brieži, liellopi, zaķi, mazi zīdītāji
Paredzamais iedzīvotāju skaits
103 no 2018. gada
Lielākais drauds
Malumedniecība un dzīvotņu zaudēšana
Grūtniecības periods
90-105 dienas
Dzīvotne
Meži
Plēsoņa
Cilvēku malumedniecība un konkurence ar Sibīrijas tīģeriem
Diēta
Plēsējs
Vidējais metiena lielums
2-3 mazuļi
Dzīvesveids
  • Vientuļnieks
Parastais nosaukums
Amūras leopards
Atrašanās vieta
Krievijas Tālajos Austrumos
Sauklis
Amūras leopards var būt visretākais lielais kaķis uz Zemes!
Grupa
Zīdītājs

Amūras Leoparda fiziskās īpašības

Ādas tips
Mati
Mūžs
10 - 15 gadi savvaļā; līdz 20 nebrīvē
Svars
25kg - 48kg (55lbs - 106lbs)
Garums
90 cm - 180 cm (3 pēdas - 6 pēdas), izņemot asti

'Amūras leopards var būt visretākais lielais kaķis uz Zemes'



Amūras leopards ir izolēta leopardu pasuga, kas izdzīvojusi gar Krievijas un Ķīnas robežu. Kaut arī Amūras leopards var būt visretākais lielais kaķis uz Zemes, tā skaits ir atjaunojies, pateicoties neticamiem saglabāšanas centieniem.



Neticami Amūras leoparda fakti!

  • Amūras leopards dzīvo ekstremālos apstākļosKrievijas tālajos austrumos un tam ir unikāli pielāgojumi, piemēram, mētelis, kas ziemas sezonā ievērojami pieaug, lai pasargātu to no skarbajiem apstākļiem, kas var sasniegt zemāk par -30 grādiem pēc Celsija!
  • 2000. gadā aptaujā nelielā teritorijā pie Krievijas un Ķīnas robežas tika atrasti tikai 30 amūru leopardi,padarot Amūras leopardu par retāko lielo kaķi uz Zemes.
  • Pateicoties saglabāšanas centieniem, tiek lēsts, ka šodien Amūras leoparda populācija ir palielinājusies līdzvairāk nekā 100 savvaļas dzīvnieku, un vairāk nekā 300 zooloģiskajos dārzos visā pasaulē.

Amūras leoparda zinātniskais nosaukums

Amūras leoparda zinātniskais nosaukums irPanthera pardus orientalis. ĢintsPanteraaptver lielus kaķus, sākot no tīģeriem, līdz lauvām, līdz jaguāriem un leopardiem.Parduscēlies no grieķu valodas un nozīmē “plankumains”, savukārtorientalisattiecas uz Amūras leopardu apdzīvotās vietas ģeogrāfiju, kas pirmo reizi aprakstīta Korejā.



Amūras leoparda izskats

Tāpat kā visas leoparda pasugas, arī Amūras leopardu uz tā mēteļa klāj ‘rozetes’ marķējums. Leopardu krāsa mainās atkarībā no apkārtējās vides, un, tā kā Amūras leopards dzīvo vistālāk uz ziemeļiem esošajā vidē no visām leoparda pasugām, ziemā tā mētelis kļūst bālāks nekā citas pasugas. Ziemas laikā tā mētelis pieaug arī apmēram 7 cm (2,75 collas), lai izolētu Amūras leopardu no temperatūras savā dzīvotnē, kas var sasniegt -30 grādus pēc Celsija (-24 F).

Amūras leopardu tēviņu svars parasti ir no 32 līdz 48 kg, bet sieviešu svars - no 25 līdz 43 kg. Tas padara Amūras leopardu mazāku nekā vidēji Āfrikas leoparda pasugas, lai gan savvaļas kaķu aizsardzības alianse ir reģistrējusi amūru leopardu tēviņu svaru līdz 75 kg.

Amūras leoparda uzvedība

Amūras leopards lielākoties ir vientuļš, izņemot pārējās mātes ar savām atvasēm un pieaugušos. Tāpat kā citas leoparda pasugas, Amūras leopards medī naktī. Tomēr kameru slazdi ir parādījuši, ka sugas dienas laikā var būt aktīvākas nekā citas leoparda pasugas.



Mājas klāsts izmēri mainīties atkarībā no biotops , pieejamais ēdiens un sezona. Lai gan ir novērots, ka mājas diapazons pārsniedz 160 kvadrātkilometrus, galvenie apgabali, kur medīt amūru leopardus, parasti ir daudz mazāki.

Amūrs Leopards Dzīvotne

Mūsdienās Amūras leopardi dzīvo nelielā diapazonā gar Ķīnas un Krievijas robežu. Tradicionāli pasugas svārstījās visā Korejā un Mandžūrijas augšdaļā. Tomēr šodien gandrīz visa tā populācija dzīvo Krievijas mežos aptuveni 48 jūdzes uz rietumiem no Krievijas ostas pilsētas Vladivostokas.

Temperatūra šajā reģionā vasarā var pārsniegt 30 grādus pēc Celsija (90 F) un nokristies zemāknegatīvs30 grādi pēc Celsija (-24 F) ziemas laikā, padarot to par ekstrēmāku vidi nekā tur, kur dzīvo citi leopardi. Amūras leopardus visbiežāk novēro kameru slazdos augstākos augstumos gar mērenajiem mežiem reģiona kalnos un kalnos.

Amūru leopardu populācija - cik amūru leopardu ir palicis?

2000. gadā, veicot Amūras leopardu aptauju, tika konstatēts, ka savvaļā palika tikai 30 īpatņi, atstājot sugu kritiski tuvu izzušanai. Kopš šīs aptaujas dabas aizsardzības grupu, kā arī Krievijas un Ķīnas valdības saskaņoti centieni ir palīdzējuši iedzīvotājiem atjaunoties.

Krievija izveidoja ‘Leoparda parka zemi’, kas aizņem 647 000 hektāru leoparda dzīvotnes. Mūsdienās lielākā daļa leopardu dzīvo šī aizsargājamā biotopa robežās.

Sākot ar 2018. gadu tā lēš, ka Krievijā dzīvo vismaz 103 leopardi, un mazāks novērojumu skaits notiek pāri Ķīnas un Ziemeļkorejas robežām.

Amūras leoparda diēta un laupījums

Amūras leopards ir plēsējs, kas dzīvo uz diētas, kas sastāv galvenokārt no sika briežiem, stirnām un citiem maziem zīdītājiem, piemēram, vāverēm, grauzējiem un zaķiem. Vientuļnieks mednieks, Amūras leopards mēra savu laupījumu ar enerģijas uzliesmojumiem, kas ietver milzīgas lēciena spējas un ātrumu līdz 35 jūdzēm stundā (56 km / h).

Tāpat kā citas leoparda pasugas, Amūras leopards var kāpt kokos, lai atpūstos un arī aizsargātu savus nogalinātos no citiem plēsējiem un iznīcinātājiem. Sakarā ar ekstrēmo vidi, kurā dzīvo amūru leopardi, ziema izrādās grūtāka, ja ir pieejams mazāk laupījumu un sniegs apgrūtina leopardu sajaukšanos ar viņu fonu. Šajā laikā Amūras leopardi paplašinās savu mājas klāstu, meklējot pieejamāku upuri.

Amur leopardu plēsēji un draudi

Amūras leopards saskaras ar dažiem plēsēju draudiem, izņemot cilvēkus, kuri medījuši amūru leopardus pēc mēteļiem. Kaut arī Amūras leopards ir visaugstākais plēsējs viņu dzīvotnē, to izplatība pārklājas ar Sibīrijas tīģeri.

Daudzos reģionos, kur tīģeru un leopardu teritorijas pārklājas, leopardi ir cīnījušies ar cita virsotnes plēsēja konkurenci. Tomēr pētnieki, vērojot Sibīrijas tīģeru populācijas pieaugumu, nav atklājuši nelabvēlīgu ietekmi uz Amūras leopardiem.

Amūrs Leopards Pavairošana un dzīves cikli

Amūru leoparda mātītes sasniedz dzimumgatavību un vispirms var vairoties apmēram trīs gadu vecumā. Grūtniecības periodi svārstās apmēram 90–105 dienās. Metieni var svārstīties no 1 līdz 6 mazuļiem, lai gan visbiežāk metiena lielums ir no 2 līdz 3 mazuļiem.

Ārkārtējo apstākļu dēļ, kuros dzīvo Amūras leopardi, pusaudža audzināšana neatkarībai prasa ilgāku laiku nekā leoparda pasugas Āfrikā. Pirms savas teritorijas izveidošanas mazuļi var dzīvot kopā ar māti līdz 24 mēnešiem.

Amūras leopards zooloģiskajos dārzos

Kaut arī atlikušo amūru leopardu populācija savvaļā joprojām ir kritiski zema, aptuveni 300 izdzīvo zooloģiskajos dārzos visā pasaulē.

Izvēlieties zooloģiskos dārzus, kur jūs varat redzēt Amūras leopardu klātienē:

  • Bērdslijas zooloģiskais dārzs(Bridžporta, Konektikuta): 2019. gada martā sagaidīja divus jaunus Amūras leoparda mazuļus.
  • Minesotas zooloģiskais dārzs: Atrodas zooloģiskā dārza sadaļā “Krievijas Grizlijas piekraste”.
  • Santa Barbaras zooloģiskais dārzs: Mājvieta diviem Amūras leopardiem - Ajax un Wyatt.
  • Hogles zooloģiskais dārzs(Soltleiksitija, Jūta): Zaja un viņas teļa Džilina, kura dzimusi 2018. gada maijā, mājvieta.
  • Denveras zooloģiskais dārzs:Pirmo reizi zooloģiskajā dārzā ieradās 1989. gadā!

Amūras leoparda fakti

Tunelis, kas palīdzētu glābt Amūras leopardu?

  • 2016. gadā Krievija pabeidza 575 metru (1886 pēdas) tuneli, lai novirzītu satiksmi no apgabala, kur palika atlikušās amūru leoparda populācijas. Krievija un Ķīna ir sadarbojušās, lai aizsargātu atlikušās amūru leoparda populācijas. Kaut arī robežas Ķīnas puse ir blīvāk apdzīvota, krievu dzīvotne lielākoties nav apdzīvota. Kas ir palīdzējis sugai atgriezties.

Amūras leopardam uz mēles ir niecīgi āķi!

  • Amūras leoparda mēlei ir “dentikulas” vai sīki āķi. Šie āķi ļauj leopardam laizīt upura kaulus un savākt vēl vairāk gaļas.

Jauna biotopa atjaunošana varētu būt Amūras leopardu nākotnē

  • Kamēr Amūras leopardu savvaļas populācija no 2018. gada ir atguvusi vairāk nekā 100 īpatņu, nebrīvē dzīvojošo populācija joprojām ir daudz lielāka. Īpašā vidē, piemēram, Skotijas Highland Wildlife Park, ir izveidoti specializēti Amūras leopardu biotopi ar mērķi radīt populācijas, kuras var atjaunot savvaļā. Nebrīvē turēto amūru leopardu atkārtota ieviešana varētu palielināt viņu dzīvotnes lielumu un turpināt palielināt ģenētisko daudzveidību no mūsdienu līmeņa.
Skatīt visu 57 dzīvnieki, kas sākas ar A

Interesanti Raksti