Albatross

Albatrosa zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Putni
Pasūtījums
Procellariiformes
Ģimene
Diomedeidae
Zinātniskais nosaukums
Diomedeidae

Albatrosas saglabāšanas statuss:

Netālu no draudiem

Albatrosa atrašanās vieta:

Āfrika
Ziemeļamerika
Okeāns
Okeānija
Dienvidamerika

Albatrosa izklaides fakts:

Visu putnu lielākais spārnu platums pasaulē!

Albatrosa fakti

Medījums
Kalmāri, krili un zivis
Jaunā vārds
Cāļi
Grupas uzvedība
  • Koloniālā ligzdošana
Jautrs fakts
Visu putnu lielākais spārnu platums pasaulē!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
Atšķiras pēc sugas
Lielākais drauds
Plēsuma samazināšanās no pārzvejas
Visizcilākā iezīme
Lielais izmērs
Citi vārdi)
Mollymawk vai gooney putns
Grūtniecības periods
Daži mēneši
Spārnu platums
Līdz 3,3 m (11 pēdas)
Vecums mazuļiem
3 līdz 10 mēneši
Metiena lielums
1
Dzīvotne
Atvērtās jūras un okeāni
Plēsoņa
Cilvēki, haizivis, kaķi un žurkas
Diēta
Plēsējs
Tips
Putns
Parastais nosaukums
Albatross
Atrašanās vieta
Dienvidu puslode un Klusā okeāna ziemeļi

Albatrosa fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Dzeltens
  • Tīkls
  • Melns
  • Balta
Ādas tips
Spalvas
Maksimālais ātrums
50 jūdzes stundā
Mūžs
Līdz 50 gadiem
Svars
Līdz 48kg (22lbs)
Garums
Līdz 1,2 m (4,4 pēdas)
Dzimumgatavības vecums
5 līdz 10 gadi

Albatross graciozi paceļas virs okeāniem, spārni ir stingri un stingri pret spēcīgām vēja brāzmām.



Šī pazīstamā jūras putna un tā milzīgā spārnu pleca lidojums, kas lido augstu virs ūdeņiem, daudzus gadsimtus ir izmantojis cilvēka iztēli un iedvesmojis mītus un folkloru visā pasaulē. Tas ir īsts izdzīvojušais ar visdažādākajiem unikāliem pielāgojumiem, lai tiktu galā ar stresa pilnu ilgo periodu jūrā. Bet konkurence ar cilvēkiem par pārtiku ir izraisījusi strauju skaita samazināšanos.



5 neticami albatrosa fakti!

  • Saskaņā ar senu burāšanas mītu, albatrosā atrodas jūrā nogalināta miruša jūrnieka dvēsele. Tas varētu būt laba vai slikta zīme, atkarībā no tā, kurš tam tic, taču šī diezgan svinīgā pārliecība ne vienmēr atturēja cilvēkus viņus nogalināt vai ēst. Tas bija nozīmīgs sižeta punkts Samuela Teilora Koleridža 1798. gada dzejolī Senās jūrnieces rime. Pēc tam, kad pasakas galvenais varonis nogalina albatrosu, viņa kuģi pēc tam apmeklē virkne nelaimju, un jūrniecības biedri piespiež viņu kā atmaksu nēsāt beigto putnu ap galvu. No tā izriet termins “albatross ap kaklu”.
  • Vārds albatross nāk no arābu valodas vārda al-qadus vai al-gaṭṭas, kas nozīmē burtiski “nirējs”. Pēc tam portugāļi to pielāgoja vārdam alcatraz (kā mūsdienu amerikāņu cietumā). Vēlāk tas tika absorbēts angļu valodā kā albatross.
  • Izņemot vairošanās sezonu, albatross atrodas gandrīz nemainīgā kustībā. Tipisks indivīds katru gadu var nobraukt tūkstošiem jūdžu.
  • Alternatīvs albatrosa nosaukums ir gigants putns, ņemot vērā komisko veidu, kādā tas nolaižas uz zemes, krītot uz priekšu.
  • Putnu vērošana ir populārs pagātnes laiks visā pasaulē. Jaunzēlandes ziemeļu karaliskā albatrosa kolonijas gadā piesaista apmēram 40 000 cilvēku.

Albatrosas zinātniskais nosaukums

The zinātniskais nosaukums albatrosa ir Diomedeidae. Tas izriet no sengrieķu varoņa Diomēda, kurš, kā teikts, ir piedalījies Trojas karā. Saskaņā ar vienu leģendu, albatrosi dziedāja pēc viņa nāves. Tā kā albatrosa klasifikācija ir pretrunīga, atkarībā no tā, kurš to skaita, ir 13 līdz 24 sugas. Piemēram, taksonomisti joprojām strīdas par to, vai karaliskais albatross ir viena suga vai divas ziemeļu un dienvidu sugas. Albatross pieder Procellariiformes dzimtai kopā ar petrelsēm, birstošajiem ūdeņiem un citiem jūras putniem. Šīs ģimenes pēdējais kopīgais sencis, iespējams, bija dzīvs vairāk nekā pirms 30 miljoniem gadu.

Albatrosa izskats

Albatross ir spēcīgs liela auguma putns ar dažām baltas, melnas vai pelēkas krāsas variācijām (dažām sugām ir viena krāsa: dienvidu karaliskais albatross ir gandrīz pilnīgi balts). Garais oranžais vai dzeltenais knābis ir sakabināts galā, un tajā ir daudz ragu šķīvju. Tā malā ir arī caurules, kas ļauj lidojuma laikā izmērīt gaisa ātrumu.



Visiespaidīgākās fiziskās īpašības ir milzīgais spārnu platums. Spriežot pēc spārnu lieluma, lielais albatross (un īpaši klaiņojošās albatrosu sugas) ir lielākā putnu dzīvo grupa pasaulē, kas stiepjas 11 pēdas no gala līdz galam. Tas sver arī līdz 22 mārciņām vai apmēram tādā pašā izmērā kā gulbis . Pat mazākām sugām spārnu platums ir aptuveni 6,5 pēdas, vairāk nekā lielākajai daļai putnu.

Spārni ir stīvi un izliekti, jo albatross tos reti klapē. Tā vietā putns ilgstoši slīd pa okeāna vējiem ar minimālu ķermeņa kustību. Tas ir nepieciešams pielāgojums, jo viņiem ir daudz svara, ko nēsāt. Tas arī nozīmē, ka bez vēja viņi nevar lidot ļoti labi. Bet pozitīvais ir tas, ka lidojuma laikā albatross gandrīz neiztērē enerģiju.

The Laysan Albatross, Phoebastria immutabilis, kas peld virs okeāna
Laysan Albatross, kas peld pāri okeānam

Uzvedība albatrosā

Albatross ir ļoti labi pielāgots ilgiem laika periodiem jūrā. Viņi apvieno spēju planēt gaisā (vienlaikus iztērējot minimālu piepūli) un spēju peldēt gar ūdeni. Lai gan uz ūdens ir neaizsargātāks, albatrosam laiku pa laikam jānāk lejā, lai barotu un dzertu no okeāna. Tam ir specializēts orgāns, kas dzeršanas laikā izdala sāls pārpalikumu. Lai gan albatross ir labi piemērots dzīvei jūrā, atpūtai dažreiz piestāj nomaļās salās. Viņi arī atgriežas zemē vairošanās sezonā un pulcējas lielās kolonijās, kuru blīvums atšķiras pēc sugām. Šķiet, ka viņus instinktīvi pievilina viņu dzimšanas kolonija.



Albatrosa biotops

Albatross ir vietējais dienvidu puslodes iedzīvotājs ap Antarktīdu, Dienvidameriku, Dienvidāfriku un Austrāliju. Pagātnē tas kādreiz bija plaši izplatīts lielā daļā ziemeļu puslodes, bet tagad tikai dažas sugas apdzīvo Klusā okeāna ziemeļu reģionu starp Aļasku, Kaliforniju, Havaju salām un Japānu. Ar spēju ēst jūras veltes un dzert sālsūdeni albatrosam ir maz problēmu, šķērsojot atklātos okeānus. Vienīgais, kas tam patiešām vajadzīgs, ir spēcīgs vējš tā izdzīvošanai. Tam ir grūtības šķērsot vietas, kur ir vēja atstarpes.

Albatrosa diēta

Albatrosa diēta sastāv no kalmārs , krils , skolas zivis un daudz retāk - zooplanktons (mikroskopiski jūras dzīvnieki). Šis jūras putns arī nekautrējas noķerties. Tas izsekos aiz kuģiem, lai patērētu atkritumus vai mielastu ar mirušu mirstīgo daļu, kas peld uz ūdens virsmas. Precīzs tās uztura raksturs dažādās sugās ir atšķirīgs. Atšķirībā no citiem dominējošajiem jūras putniem, piemēram, pingvīni , lielākajai daļai sugu (piemēram, klaiņojošajam albatrosam) ir tikai iespēja nirt dažas pēdas zem ūdens, kas apgrūtina nepieciešamās barības iegūšanu, lai uzturētu sevi. Ja tas redz laupījumu no gaisa, tad dažas sugas var ātri ienirt ūdenī, lai to sagrābtu.

Albatrosa plēsēji un draudi

Tā kā tas pavada tik daudz laika, peldot pāri okeānam (kur nedzīvo citi lieli plēsēji), albatrosam ir maz plēsēju, kaut arī mazuļus dažreiz tīģeru haizivis , un ieviesa tādas sugas kā kaķi un žurkas dažreiz mielosies ar albatrosa olām.

Vienīgais nozīmīgais plēsējs ir cilvēce . Daži Arktikas iedzīvotāji to varēja nomedīt kā svarīgu pārtikas avotu neauglīgos ziemeļos. Tās spalvas bija vērtīgas arī greznu cepuru izveidē. Tomēr vislielākie draudi tās izdzīvošanai var būt pārtikas krājumu samazināšanās pārzvejas rezultātā. Albatrosam pastāvīgi jācīnās ar cilvēkiem par ierobežotajiem resursiem atklātā okeānā. Vēl viens drauds ir jūras piesārņojums, kas uzkrājas vidē un lēnām nonāk pārtikas apritē. Lēna saindēšanās var izraisīt patoloģisku attīstību, reprodukciju un galu galā nāvi.

Albatrosa reprodukcija, zīdaiņi un dzīves ilgums

Pēc ilgiem mēnešiem jūrā pavadīts albatross pāries uz attālajām salām un piekrastes rajoniem. Albatross ir diezgan izvēlīgs, izvēloties partneri. Tā kā daudzas sugas pārojas uz mūžu, tās nevar atļauties izvēlēties nepareizo partneri. Viņi veic (cilvēku izteiksmē) sarežģītu dziesmu un deju rutīnu, lai paziņotu par viņu seksuālo pieejamību. To papildina skatīšanās, skatīšanās, sazināšanās ar rēķinu, zvana un norādīšana. Jauniem putniem šis rituāls ir jāpabeidz un jānoslīpē, gadiem ilgi izmēģinot un kļūdoties. Galu galā tā sašaurina potenciālos partnerus līdz vienam izvēlētam. Šis viss sarežģītais process ir neatņemama viņu izdzīvošanas sastāvdaļa.

Pēc pārī ar palīgu albatrosu parasti nosaka visu mūžu. Pat ja pārim ir grūtības ieņemt bērnu, viņi reti izšķirsies. Tā kā saikne ir diezgan spēcīga, viņi ļoti uzticas viens otram. Viņi kopā inkubē olu, audzē mazuļus un no zāles, augsnes, krūmiem un pat spalvām izveido lielu ligzdu. Viņi parasti izvēlas vietu augstā apgabalā ar vairākiem pieejas leņķiem.

Pēc kopēšanas viņi ražo tikai vienu olu vienā vairošanās sezonā un parasti izlaiž gadu pirms atkārtotas audzēšanas. Jaunais cālis no olām izšķiļas dažus mēnešus vēlāk neattīstīts un gandrīz viss ir ļoti atkarīgs no vecākiem. Pirmajos dzīves posmos vecāki pārmaiņus izmanto aizsardzības pienākumus un ēdiena vākšanas braucienus. Viņi baro cāli ar krila, zivju, kalmāru un taukainas vielas maisījumu, ko kuņģī ražo cits sagremots laupījums.

Trūcīgo plūdu dēļ attīstība ir lēna un grūta. Paies dažas nedēļas, pirms cālis būs pietiekami vecs, lai sevi aizstāvētu. Ir vajadzīgi vēl trīs līdz 10 mēneši, līdz tas pilnībā uzskrien (tas nozīmē, ka tas iegūst spēju lidot) un sāk medīt pats. Pēc tam jaunais albatross nākamos piecus līdz 10 gadus pavada jūrā un atgriežas vairoties tikai sasniedzot dzimumgatavību. Albatrosa paredzamais dzīves ilgums ir līdz 50 gadiem, taču ir novēroti daži ilgāk dzīvojošie īpatņi. Daudzi albatrosi nepārdzīvo nepilngadīgo stadiju.

Albatrosa populācija

Gadu desmitiem ilga nolaidība albatrosu ir atstājusi sliktā stāvoklī. No visām sugām, kuras uzskaitījis IUCN Sarkanais saraksts , gandrīz katram ir zināmā mērā draudi. Laysan albatross, kura dabiskais areāls stiepjas visā Klusajā okeānā, ir gandrīz apdraudēta suga, un savvaļā joprojām ir aptuveni 1,6 miljoni nobriedušu īpatņu. Spektra otrajā galā kritiski apdraudēta viļņotajam albatrosam un Tristānas albatrosam ir tikai daži tūkstoši dalībnieku. Lielākā daļa sugu eksistē kaut kur starp šīm divām galējībām, atstājot 10 000 līdz 100 000 nobriedušu indivīdu. Piemēram, milzīgais klīstošais albatross ir neaizsargāti ar atlikušajiem 20 000.

Konservatoristi uzskata, ka albatrosu skaita atjaunošanai būs nepieciešama labāka esošo zvejas krājumu pārvaldība. Šajā ziņā palīdzēs arī biotopu atjaunošana un dažu ķīmisko piesārņojumu aizliegšana. Nepietiek ar to, ka rīkojas ASV vai kāda cita valsts. Tā kā albatrosi klīst pa tik lielām teritorijām (un tāpēc, ka izmaiņas vienā okeāna daļā var izjaukt citas daļas), lai gūtu panākumus, būs jāpieliek starptautiskas pūles.

Skatīt visu 57 dzīvnieki, kas sākas ar A

Interesanti Raksti