Āfrikas Buša zilonis

Āfrikas krūmu ziloņu zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Zīdītāji
Pasūtījums
Proboscidea
Ģimene
Elephantidae
Ģints
Loksodonta
Zinātniskais nosaukums
Loxodonta africana africana

Āfrikas krūmu ziloņu aizsardzības statuss:

Netālu no draudiem

African Bush Elephant Atrašanās vieta:

Āfrika

Āfrikas krūmu ziloņu izklaides fakts:

Var izdzert līdz 50 galoniem dienā!

Āfrikas krūmu ziloņu fakti

Medījums
Zāle, augļi, saknes
Vārds Jauns
Teļš
Grupas uzvedība
  • Ganāmpulks
Jautrs fakts
Var izdzert līdz 50 galoniem dienā!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
300 000
Lielākais drauds
Malumedniecība un dzīvotņu zaudēšana
Visizcilākā iezīme
Lielas, noapaļotas ausis
Citi vārdi)
Āfrikas zilonis
Grūtniecības periods
20 - 24 mēneši
Dzīvotne
Mežs, savanna un palienes
Plēsoņa
Cilvēks, Lauva, Hiēna
Diēta
Zālēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Diennakts
Parastais nosaukums
Āfrikas Buša zilonis
Sugu skaits
1
Atrašanās vieta
Āfrikas centrālā un dienvidu daļa
Sauklis
Var izdzert līdz 50 galoniem dienā
Grupa
Zīdītājs

Āfrikas krūmu ziloņu fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
Ādas tips
Āda
Maksimālais ātrums
25 jūdzes stundā
Mūžs
60 - 70 gadi
Svars
3600 kg - 5 400 kg (7900 mārciņas - 12 000 mārciņas)
Augstums
3 m - 3,5 m (10 pēdas - 12 pēdas)
Dzimumgatavības vecums
11 - 20 gadi
Zīdīšanas vecums
6 - 18 mēneši

Āfrikas krūmu ziloņu klasifikācija un evolūcija

Āfrikas Buša zilonis ir lielākais no visām dzīvajām radībām uz sauszemes, un dažu cilvēku svars pārsniedz 6 tonnas. Tiek uzskatīts, ka zilonis ir nosaukts pēc grieķu valodas vārda ziloņkauls, kas nozīmē, ka ziloņi tika nosaukti par unikāli garajiem ilkņiem. Kaut arī daudzi no Āfrikas krūmu ziloņu priekštečiem pēdējā ledus laikmetā izmira (ieskaitot vilnas mamutu), mūsdienās ir palikušas trīs atšķirīgas ziloņu sugas, kas ir Āzijas zilonis (no kuriem ir vairākas apakšsugas) ), Āfrikas krūmu zilonis un Āfrikas meža zilonis. Lai gan šīs divas ziloņu sugas ir ļoti līdzīgas, tiek uzskatīts, ka Āfrikas krūmu zilonis parasti ir lielāks nekā Āfrikas meža zilonis, kuram ir apaļākas ausis un taisnākas ilkņi.



Āfrikas krūmu ziloņu anatomija un izskats

Āfrikas krūmu zilonis ir lielākais zemeņu zīdītājs uz Zemes. Āfrikas krūmu ziloņu tēviņi sasniedz 3,5 metrus augstu, bet sievietes ir nedaudz mazākas, aptuveni 3 metrus garas. Arī Āfrikas krūmu ziloņu ķermenis var izaugt no 6 līdz 7 metriem garš. Āfrikas krūmu ziloņa ilkņi var būt gandrīz 2,5 metrus gari un parasti sver no 50 līdz 100 mārciņām, kas ir aptuveni tikpat, cik mazam pieaugušam cilvēkam. Āfrikas krūmu ziloņiem ir četri molāri zobi, kuru katrs svars ir aptuveni 5,0 kg un kuru garums ir aptuveni 12 collas. Kad priekšējais molāru pāris Āfrikas Buša ziloņa mutē nodilst un izkrīt gabalos, aizmugurējais pāris pāriet uz priekšu, un Āfrikas Buša ziloņa mutes aizmugurē parādās divi jauni molāri. Āfrikas Buša ziloņi savas dzīves laikā zobus nomaina sešas reizes, bet, kad Āfrikas Buša zilonis ir vecumā no 40 līdz 60 gadiem, tam vairs nav zobu un, iespējams, tas nomirs badā, kas diemžēl ir izplatīts ziloņu nāves cēlonis Āfrikā. tuksnesī.



Āfrikas krūmu ziloņu izplatība un biotops

Kaut arī senču vēsturiskais diapazons sniedzās tieši Ziemeļu polārajā lokā, šodien Āfrikas krūmu zilonis galvenokārt atrodas Āfrikas vidienē un dienvidos klejojošos ganāmpulkos, kuri klīst Āfrikas līdzenumos un zālājos, lai ganītos pēc pārtikas un meklētu ūdens urbumus. Atšķirībā no nedaudz mazākā Āfrikas meža ziloņa, Āfrikas krūmu zilonis grupās, kas satur mātes un viņu teļus, apdzīvo Āfrikas kontinenta zālainos savannu līdzenumus un krūmu zemi. Parasti Āfrikas Buša ziloņu ganāmpulkos ir aptuveni 10 indivīdu, taču nav nekas neparasts, ka ģimenes grupas apvienojas, veidojot klanu, kurā var būt vairāk nekā 1000 ziloņu. Šis ļoti sociālais dzīvesveids nozīmē, ka Āfrikas Buša ziloņi ir mazāk neaizsargāti atklātajos Āfrikas līdzenumos.

Āfrikas krūmu ziloņu uzvedība un dzīvesveids

Āfrikas Buša zilonis ir ne tikai neticami sabiedrisks zīdītājs, bet arī ļoti aktīvs. Āfrikas Buša ziloņi ir klejojoši dzīvnieki, kas nozīmē, ka viņi nepārtraukti kustas, meklējot barību, tāpēc pārvietošanās šajos ģimenes ganāmpulkos ļauj viņiem nodrošināt lielāku aizsardzību gan no plēsējiem, gan no stihijām. African Bush Elephant bagāžnieks ir viena no tā atšķirīgākajām iezīmēm, un šis īpaši garais deguns ir ne tikai pietiekami elastīgs, lai savāktu un apstrādātu pārtiku, bet arī var savākt ūdeni. Tās bagāžnieku kopā ar ilkņiem var izmantot arī, lai aizsargātos no plēsējiem, piemēram, Lions, un pārošanās sezonā cīnītos ar citiem Āfrikas Buša ziloņu tēviņiem. Āfrikas Buša ziloņi tiek uzskatīti arī par ļoti inteliģentiem un emocionāliem dzīvniekiem, kuru uzvedība ietver mīlestības došanu un saņemšanu, dziļu rūpēšanos par jauniešiem un skumšanu par mirušajiem radiniekiem.



Āfrikas krūmu ziloņu reprodukcija un dzīves cikli

Āfrikas krūmu ziloņi mēdz nodzīvot salīdzinoši ilgu mūžu, vidējais mūža ilgums ir no 60 līdz 70 gadiem, Āfrikas krūmu ziloņu dzimumbriedums (spēj vairoties) sasniedz pēc 10 vai 11 gadiem, bet tiek uzskatīts, ka tie ir visauglīgākie starp vecumā no 25 līdz 45 gadiem. Āfrikas krūmu ziloņu tēviņi bieži sasniedz dzimumgatavību līdz gandrīz 20 gadu vecumam. Pēc pārošanās un grūsnības perioda līdz 2 gadiem Āfrikas Buša ziloņa mātīte dzemdē vienu teļu (dvīņi ir bijuši zināmi, bet ir ārkārtīgi reti). Āfrikas krūmu ziloņu teļš tiek auklēts 2 gadus, taču tas būs ganāmpulka vadībā un aizsardzībā, līdz tas būs pietiekami vecs, lai sevi uzturētu (apmēram 6 gadus vecs). Tieši šajā brīdī sāks augt Āfrikas Buša ziloņu teļa ilkņi.

Āfrikas krūmu ziloņu diēta un laupījums

Neskatoties uz milzīgo lielumu, Āfrikas krūmu zilonis ir zālēdājs zīdītājs, kas nozīmē, ka tas izdzīvo ar diētu, kas sastāv tikai no augiem un augu vielām. Lielāko daļu Āfrikas Buša Ziloņa diētas veido lapas un zari, kas no kokiem un krūmiem tiek noņemti, izmantojot tā stumbru. Āfrikas krūmu zilonis ganās arī uz augļiem un zālēm un izmanto savus milzīgos ilkņus, lai raktu saknes zemē un noņemtu koku mizu. Pārtika tiek ievadīta mutē, izmantojot bagāžnieku, un lielie, plakanie Āfrikas krūmu ziloņa zobi ir ideāls līdzeklis veģetācijas un augu slīpēšanai, lai pēc tam tos varētu vieglāk sagremot.

Āfrikas Buša ziloņu plēsēji un draudi

Āfrikas Buša zilonim nav īstu dabisko plēsēju, kas varētu apdraudēt tā izdzīvošanu, galvenokārt tā milzīgā izmēra un fakta dēļ, ka Āfrikas Buša ziloņi bieži paliek ganāmpulka drošībā. Āfrikas krūmu ziloņi ir miermīlīgi Āfrikas milži, un tos bez problēmām var redzēt kopā ar citiem lieliem zīdītājiem un putniem apdzīvojošos Āfrikas tuksnesī. Dzīvnieku pasaulē Lauvas un Hiānas dažkārt var noplūkt jaunu Āfrikas Buša ziloņu, kurš ir atdalīts no mātes un ir zināms, ka uzbrūk arī pieaugušiem cilvēkiem, kas ir veci un slimi, tāpēc ir neaizsargātāki. Cilvēki, kas zvejo Āfrikas Buša ziloņus ziloņkaula ilkņu dēļ, ir vislielākais drauds viņu izdzīvošanai, kā arī biotopa zaudēšanai visā kontinentā.



Āfrikas krūmu zilonis Interesanti fakti un iezīmes

19. gadsimta sākumā stāsts par Āfrikas Buša ziloņu bija ļoti atšķirīgs, jo līdz pat 5 miljoniem cilvēku tika uzskatīts, ka tie klīst Āfrikas kontinentā. Tomēr, ņemot vērā pieaugošo pieprasījumu pēc ziloņkaula, tiek uzskatīts, ka dažos apgabalos Āfrikas Buša ziloņu populācija ir samazinājusies pat par 85%. Daži saka, ka lielās Āfrikas krūmu ziloņa ausis ir nedaudz līdzīgas Āfrikai, taču šie lielie ādas atloki nav paredzēti tikai dzirdei, tie ir vitāli svarīgs līdzeklis, lai saglabātu ziloņu vēsu Āfrikas karstumā. Tāpat kā daudzi zālēdāji, kas sastopami visā Āfrikā, teļi var staigāt pēc piedzimšanas, lai palielinātu izdzīvošanas iespējas. Pieaugušais Āfrikas krūmu zilonis katru dienu var izdzert līdz 50 galoniem ūdens un vienlaikus spēj uzņemt 1,5 litrus ūdens stumbros.

Āfrikas Buša ziloņu attiecības ar cilvēkiem

Diemžēl pieaugošās ārējās intereses dēļ par Āfriku un tās eksotiskajiem brīnumiem (it īpaši 20. gadsimta vidū) Āfrikas Buša ziloņu populācija iznīcībā samazinājās. Pēc tam, kad malumednieki gadiem ilgi bija nežēlīgi nogalinājuši ziloņkaulu, Āfrikas Buša ziloņi bija pazuduši no lielākās savas dzimtās vietas. 1989. gadā visā pasaulē tika ieviests ziloņkaula medību aizliegums pēc tam, kad populācijas bija tik dramatiski samazinājušās visā kontinentā. Āfrikas ziemeļu un centrālajās daļās Āfrikas krūmu zilonis tagad ir reti sastopams un aprobežojas ar aizsargājamām teritorijām, un, lai arī dienvidos stāsts ir līdzīgs, tiek uzskatīts, ka Dienvidāfrikas ziloņu populācijām klājas labāk, ja tiek lēsts, ka šajā reģionā dzīvo aptuveni 300 000 cilvēku.

Āfrikas Buša ziloņu aizsardzības statuss un dzīve šodien

Lai gan Āfrikas Buša ziloņu populācija atveseļojas, mūsdienās arvien vairāk apdraud nelegālā malumedniecība un dzīvotņu iznīcināšana. Mežu izciršana Āfrikas Buša ziloņu teritorijā nozīmē, ka Āfrikas Buša ziloņi zaudē gan pārtiku, gan pajumti, padarot tos savainojamākus savvaļā. Neskatoties uz aizliegumu, arī Āfrikas Buša ziloņus pastāvīgi apdraud malumednieki, kas medī ziloņus pēc viņu ziloņkaula ilkņiem.

Skatīt visu 57 dzīvnieki, kas sākas ar A

Kā teikt Āfrikas Buša zilonis ...
BulgāruĀfrikas savannas zilonis
ČehuĀfrikas zilonis
DāņuĀfrikas savannas zilonis
VācuĀfrikas zilonis
AngļuSavannas zilonis, Buša zilonis
SpāņuĀfrikas savannas zilonis
FrančuĀfrikas zilonis
SomuSavanninorsu
HorvātuĀfrikas zilonis
UngāruĀfrikas tālrunis
JapāņuĀfrikas zilonis
HolandiešuĀfrikas zilonis
PoļuĀfrikas zilonis
PortugāļuZilonis, Āfrikas zilonis
ZviedruĀfrikas zilonis
TurkuAfrika fili
Avoti
  1. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  2. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  3. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  4. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  5. Deivids Bērnijs, Dorlings Kinderslijs (2008) Ilustrēta dzīvnieku enciklopēdija
  6. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  7. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija
  8. Āfrikas krūmu ziloņu klasifikācija, pieejama šeit: http://science.jrank.org/pages/2427/Elephant.html
  9. Ziloņu evolūcija, pieejama šeit: http://www.buzzle.com/articles/evolution-of-elephants.html
  10. Ziloņu izlūkošana, pieejama šeit: http://www.suite101.com/content/elephant-evolution-and-intelligence-a167231
  11. Informācija par Āfrikas ziloņiem, pieejama šeit: http://wwf.panda.org/what_we_do/endangered_species/elephants/african_elephants/
  12. Par Āfrikas krūmu ziloņiem, pieejams šeit: http://www.nature.org/animals/mammals/animals/elephant.html

Interesanti Raksti