Aardvark

Aardvark zinātniskā klasifikācija

Karaliste
Animalia
Patvērums
Chordata
Klase
Mammalia
Pasūtījums
Tubulidentata
Ģimene
Orycteropodidae
Ģints
Orycteropus
Zinātniskais nosaukums
Orycteropus afer

Aardvark saglabāšanas statuss:

Vismazāk rūpes

Aardvark atrašanās vieta:

Āfrika

Aardvark jautrais fakts:

Var pārvietoties līdz 2 pēdām augsnes tikai 15 sekundēs!

Aardvark fakti

Medījums
Termīti, skudras
Jaunā vārds
Cub
Grupas uzvedība
  • Vientuļnieks
Jautrs fakts
Var pārvietoties līdz 2 pēdām augsnes tikai 15 sekundēs!
Paredzamais iedzīvotāju skaits
Nezināms
Lielākais drauds
Biotopa zaudēšana
Visizcilākā iezīme
Gara, lipīga mēle un trušiem līdzīgas ausis
Citi vārdi)
Skudru lācis, Zemes cūka
Grūtniecības periods
7 mēneši
Dzīvotne
Smilšaina un mālaina augsne
Plēsoņa
Lauvas, Leopards, Hiānas
Diēta
Visēdājs
Vidējais metiena lielums
1
Dzīvesveids
  • Nakts
Parastais nosaukums
Aardvark
Sugu skaits
18
Atrašanās vieta
Subsahāras Āfrika
Sauklis
Var pārvietot 2 pēdas augsnes tikai 15 sekundēs!
Grupa
Zīdītājs

Aardvark fiziskās īpašības

Krāsa
  • Brūns
  • Pelēks
  • Dzeltens
Ādas tips
Mati
Maksimālais ātrums
25 jūdzes stundā
Mūžs
23 gadi
Svars
60kg - 80kg (130lbs - 180lbs)
Garums
1,05–2,20 m (3,4–7,3 pēdas)
Dzimumgatavības vecums
2 gadi
Zīdīšanas vecums
3 mēneši

Aardvark klasifikācija un evolūcija

Aardvarki ir mazi cūkām līdzīgi zīdītāji, kas sastopami plašā dažādu biotopu klāstā visā Āfrikā, uz dienvidiem no Sahāras. Viņi lielākoties ir vientuļnieki un savas dienas pavada, guļot pazemes urbumos, lai pasargātu viņus no Āfrikas saules karstuma, un vēsākā vakarā parādās ēdiena meklējumos. Viņu vārds cēlies no afrikāņu valodas Dienvidāfrikā, un tas nozīmē Zemes cūku, pateicoties viņu garajam purnam un cūkām līdzīgajam ķermenim. Aardvarki ir unikāli starp dzīvniekiem, jo ​​tie ir vienīgās izdzīvojušās sugas viņu dzīvnieku ģimenē. Vēl nesen tika plaši uzskatīts, ka tie ir visciešāk saistīti ar citiem kukaiņēdājiem, piemēram, bruņurupučiem un pangolīniem, taču tas nenotiek ar viņu tuvākajiem dzīvajiem radiniekiem, kuri faktiski tiek uzskatīti par ziloņiem.



Aardvark anatomija un izskats

Aardvarks zīdītājiem (un visiem dzīvniekiem) ir unikāls izskats, jo tiem piemīt vairāku dažādu dzīvnieku sugu fiziskās īpašības. Viņiem ir vidēja izmēra, gandrīz bez apmatojuma ķermeņi un garas purnas, kas sākotnēji liek tiem izskatīties izteikti cūkām, ar biezu ādu, kas gan pasargā viņus no karstošas ​​saules, gan arī no kukaiņu kodumiem. Viņi spēj aizvērt nāsis, lai novērstu putekļu un kukaiņu iekļūšanu degunā. Viņiem ir cauruļveida, trušiem līdzīgas ausis, kas var stāvēt uz gala, bet tās var arī salocīt līdzenas, lai novērstu netīrumu iekļūšanu tajās, atrodoties pazemē. Aardvarka katrai lāpstiņveida pēdai ir spēcīgi nagi, kas kopā ar to, ka viņu aizmugurējās kājas ir garākas par priekšējām kājām, padara viņus par spēcīgiem un spējīgiem grāvējiem, kas spēj satraucošā ātrumā izrakt lielu daudzumu zemes. Sakarā ar to, ka viņi lielāko dzīves daļu pavada pazemē vai naktī medībās tumsā, viņiem ir slikta redze, bet viņi var viegli orientēties apkārtnē, izmantojot lielisko ožu, lai gan atrastu upuri, gan nojaust iespējamās briesmas.



Aardvark izplatība un biotops

Aardvarki ir sastopami ļoti dažādos biotopos visā Subsahāras Āfrikā, sākot no sausiem tuksnešiem līdz mitriem lietus mežu reģioniem. Vienīgais noteikums (izņemot labu piekļuvi daudzam ēdienam un ūdenim) ir laba augsne, kurā viņi var izrakt savas plašās bedres. Neskatoties uz augsti kvalificētu rakšanu smilšainās vai māla augsnēs, klinšaināki reģioni ir lielāki izaicinājumi, lai izveidotu savas pazemes mājas, tāpēc aardvark pārcelsies uz citu teritoriju, kur augsnes apstākļi ir labāk piemēroti rakšanai. Viņu urbumi var būt līdz 10 metriem (33 pēdas) mājas diapazonā, kas var būt jebkur no 2 līdz 5 kilometru kvadrātveida. Viņu urbumiem bieži ir vairākas ieejas, un viņi vienmēr tiek atstāti vispirms ar galvu, lai viņi varētu viegli identificēt potenciālos plēsējus, izmantojot viņu labo ožu.

Aardvark uzvedība un dzīvesveids

Aardvarki galvenokārt ir vientuļie dzīvnieki, kas kopā sanāk tikai pāroties un nekad nav sastopami lielās grupās. Viņi dzīvo pazemes urbumos, lai pasargātu viņus gan no karstās dienas saules, gan no plēsējiem. Aardvarki ir nakts zīdītāji, kas tikai naktī aizsega drošību, kad dodas meklēt pārtiku un ūdeni, bieži ceļojot vairākas jūdzes, lai atrastu lielākos termītu uzkalnus, vadoties pēc viņu izcilās dzirdes un ožas. Neskatoties uz to, ka aardvarki bieži vien ir ar lielu bedri, kas sastāv no plaša tuneļu tīkla, ir arī spējīgi ātri izrakt nelielas pagaidu bedres, kur tās var ātri pasargāt sevi, nevis atgriezties sākotnējā mājoklī.



Aardvark reprodukcija un dzīves cikli

Aardvarks ir noteikts pārošanās laiks, kas notiek katru gadu. Atkarībā no reģiona, kurā aardvark dzīvo jauni, var piedzimt vai nu oktobrī līdz novembrī, vai no maija līdz jūnijam citās jomās. Zināms, ka lielākoties ir bērni, sievietes aardvarkas dzemdē vienu pēcnācēju pēc grūtniecības perioda, kas parasti ilgst apmēram 7 mēnešus. Jaundzimušo aardvarku svars bieži vien ir mazs par 2 kg, un viņi ir dzimuši ar matiem nesārtu ādu mātes dobuma drošībā. Bērnu aardvarki savas dzīves pirmās divas nedēļas pavada pazemes urbuma drošībā, pirms nakts aizsegā sākt doties kopā ar māti. Neskatoties uz to, ka viņi pavadīja māti pārtikas meklējumos, viņi netiek atšķirti, kamēr nav ap trīs mēnešus veci. Jaunie aardvarki dzīvo kopā ar māti viņas urbumā līdz apmēram sešu mēnešu vecumam, kad viņi pārceļas izrakt savu. Lai gan viņu dzīves ilgums savvaļā nav pilnīgi skaidrs, aardvarki nebrīvē mēdz dzīvot vairāk nekā 20 gadus.

Aardvark diēta un laupījums

Aardvarka diētu galvenokārt veido skudras un termīti, un termīti ir viņu vēlamais pārtikas avots. Neskatoties uz to, ir zināms, ka viņi ēd arī citus kukaiņus, piemēram, vaboles un kukaiņu kāpurus. Aardvarki ir būvēti kā kukaiņēdāji, ar spēcīgām ekstremitātēm un nagiem, kas ļoti efektīvi spēj ielauzties cietākajā termītu pilskalnu ārējā apvalkā. Kad viņi ir ielauzušies pilskalnā, viņi ar savu garo, lipīgo mēli ievāc kukaiņus iekšā un ēd tos veselus bez košļājamības, jo pēc tam tos sasmalcina muskuļos. Viena no aardvarka atšķirīgākajām iezīmēm ir fakts, ka tiem ir kolonnveida vaigu zobi, kuriem vispār nav nekāda funkcionāla mērķa. Ar dažām lielākām skudru sugām, kuras nepieciešams sakošļāt, viņi izmanto griezējzobus, kas atrodas viņu mutes aizmugurē. Arī Aardvarks spēj izmantot tos pašus paņēmienus, lai ielauztos pazemes skudru ligzdās.

Aardvark plēsēji un draudi

Neskatoties uz to, ka aardvarki ir nakts dzīvnieki, kuri dzīvo pazemes urbumu drošībā, tos dabiskajā vidē apdraud vairāki dažādi plēsēji. Lauvas, leopardi, hiēnas un lielas čūskas (īpaši pitoni) ir galvenie aardvarku plēsēji, taču tas mainās atkarībā no aardvarka dzīvesvietas. Viņu galvenais aizsardzības veids ir ļoti ātra aizbēgšana pazemē, tomēr ir zināms, ka viņi ir arī diezgan agresīvi, ja šie lielie dzīvnieki tos apdraud. Aardvarks izmanto savus spēcīgos, asos nagus, lai mēģinātu savainot savu uzbrucēju, kā arī ar spēcīgām aizmugurējām kājām spārdīt draudošo dzīvnieku. Aardvarku apdraud arī cilvēki, kas tos medī un iznīcina dabiskos biotopus.



Aardvark Interesanti fakti un funkcijas

Aardvarki izmanto savu garo, lipīgo mēli, lai naktī no termītu pilskalniem vai pazemes skudru ligzdām aplaistu līdz 50 000 kukaiņu. Viņu tārpiem līdzīgās mēles faktiski var izaugt līdz 30 cm, kas nozīmē, ka tās var sasniegt vairāk termītu tālāk pilskalnā. Viņu mīlestība pret kukaiņiem patiesībā noveda pie tā, ka aardvarks tiek dēvēts arī par Antbears! Interesanti, ka tiek uzskatīts, ka arī aardvarks gandrīz visu nepieciešamo mitrumu iegūst no upura, kas nozīmē, ka viņiem fiziski ir jādzer ļoti maz ūdens. Tiek uzskatīts, ka Aardvarks ir viens no ražīgākajiem pasaules racējiem ar spēcīgajām ekstremitātēm un nagiem un lāpstām līdzīgajām pēdām, kas palīdz viņiem pārvietot 2 pēdas augsnes tikai 15 sekundēs!

Aardvark attiecības ar cilvēkiem

Sakarā ar to, ka viņi dienas stundas pavada slēptās pazemes urbumu drošībā un tikai nakts aizsegā iznāk medīt pārtiku, daudzi cilvēki ļoti reti redz aardvarkus. Dažos reģionos cilvēki tos medī pēc pārtikas un arvien vairāk ietekmē paplašinātā cilvēku populācija, jo vairāk viņu dabisko dzīvotņu pazūd, lai atbrīvotu vietu apmetņu pieaugumam.

Aardvark aizsardzības statuss un dzīve šodien

Mūsdienās IUCN ir uzskaitījusi aardvarkus kā sugas, kuras ir vismazāk nobažījušās. Neskatoties uz to, ka dažās valstīs aardvarku populācijas skaits noteikti samazinājās, citās to skaits joprojām ir stabils, un tie bieži sastopami gan aizsargājamās teritorijās, gan reģionos ar piemērotiem biotopiem. Tomēr viņus arvien vairāk ietekmē biotopu zudums gan mežu izciršanas, gan pilsētu un ciematu paplašināšanās veidā. To neticami netveramā rakstura dēļ precīzie populācijas lielumi nav pilnībā izprasti.

Skatīt visu 57 dzīvnieki, kas sākas ar A

Kā teikt Aardvark iekšā ...
AngļuAardvark
Bulgārucaurules zobs
KatalāņuSkudru cūka
Čehugrābeklis
DāņuZemes cūkas
VācuSlieka
EsperantoOrikteropo
SpāņuOrycteropus afer
IgauņuTuhniks
SomuZemeņu
FrančuOrycterope rags
GalisiešuSkudru pūznis
Ebreju valodāDoba
HorvātuĀfrikas skudrulācis
UngāruZemes cūka
IndonēziešuAardvark
Itāļu valodaOrycteropus afer
JapāņuTsuchibuta
LatīņuOrycteropus afer
MalajiešuArdvark
MaltiešuOrikteropu
Holandiešuaardvarken
PoļuĀfrikas Antarktika
PortugāļuAardvark
Slovēņupazemes cūka
Zviedruzemes cūka
TurkuMūsu vieta
VjetnamiešuOrycteropus afer
ĶīniešuAardvark
Avoti
  1. National Geographic, pieejams šeit: http://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/a/aardvark/
  2. Āfrikas savvaļas dzīvnieku fonds, pieejams šeit: http://www.awf.org/wildlife-conservation/aardvark
  3. IUCN Sarkanais saraksts, pieejams šeit: http://www.iucnredlist.org/details/41504/0
  4. Deivids Burnijs, Dorlinga Kinderslija (2011) dzīvnieks, Vispasaules savvaļas dabas galīgais vizuālais ceļvedis
  5. Toms Džeksons, Lorenca grāmatas (2007) Pasaules dzīvnieku enciklopēdija
  6. Deivids Burnijs, Kingfisher (2011) Kingfisher Animal Encyclopedia
  7. Ričards Makajs, Kalifornijas Universitātes izdevniecība (2009) Apdraudēto sugu atlants
  8. Deivids Bērnijs, Dorlinga Kinderslija (2008) Ilustrētā dzīvnieku enciklopēdija
  9. Dorling Kindersley (2006) Dorling Kindersley Dzīvnieku enciklopēdija
  10. Deivids V. Makdonalds, Oksfordas Universitātes izdevniecība (2010) Zīdītāju enciklopēdija

Interesanti Raksti